Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Szagkívánós

2009.02.03. 17:03 | piroskaesfarkas | 12 komment

Lázasan kutatott a konyhaszekrényben, majd diadalittasan előhúzott egy csomag különféle színű mosogatószivacsot, kivette a sor tetején lévő kéket, és az orrom alá dugta, szimatvételre. Túl vegyszerszagú volt.

Nem adta fel, karácsonyra kapott gyógypapucsában már klaffogott a folyosón a fürdőszoba felé, s hátrafelé integetett, hogy kövessem, közel a megoldás. Kipakolta a mosdó alatti fiókot, majd elégedetten nyújtott át egy originált mosakodószivacsot, amit rövid szippantás után, fejemet rázva adtam vissza, mert csöppet sem emlékeztetett a hőn áhított szagra, amit itt valamiféle illatanyag nyomhatott el, vagy gyárilag, vagy magába szívta a polcon sorakozó szappanok és kenceficék aromáját. "De tudod milyen a szivacslabda szag?" - kérdeztem Anyikát, aki bőszen bólogatott, bár nem vagyok róla meggyőződve, hogy tényleg így van, inkább csak igyekezett megértőnek mutatkozni, s jól tudja, miről beszélek, mivel Ő annak idején, mikor állapotos volt, a falfestés közben a meszet nyalogatta titokban.....

Két napja tört rám az érzés, az elfolythatatlan szagkívánósság, de olyan elsöprő erővel, hogy komoly önfegyelemgyakorlat visszafognom magam, hogy ne nyávogjak folyamatosan miatta. Csak ültem a kanapén, olvastam, és bekúszott a fejembe a gyerekkorom óta kedvelt szivacslabdaszag. Előszeretettel nyomtam oda az orromat a műanyagütőkhöz mellékelt puha, jellegzetes szagú labdákhoz, majd később a piros bohócorrokhoz is, amelyből vettem is egy párat ezen vágyam kielégítésére, de időközben elajándékoztam a hozzánk betérő gyerekeknek, s most irigyen gondolok vissza rájuk.

Végigszaglásztam az itthoni szivacskészletet, de sem az ágymatracnak, sem a hátmosónak a szaga nem emlékeztet a szivacslabdáéhoz. Örjítő a vágy, ami hajtana a szivacslabda felé, hogy belefúrjam a krumpli orromat, s jó sokáig ezen keresztül jussak levegőhöz. Már leírni is kínzó!

Farkas, aki betegeskedik itthon péntek óta (itt most jó kis párhuzamot vonhatnék az Ő náthától meggyötört piros orra, és a szivacslabdaorr között), lázas, köhög és a torkát fájlalja, látva röhejes gyötrődésemet már felajánlotta, hogy kerekedjünk fel a piroskanapéshovamáshova boltba, ott lehet kapni bohócorrot, s szagolgathatom kedvemre, de szilárdan tartom magam (még ma), mégiscsak beteg. S meggyőződésem, hogy a szagkívánósságom holnapra sem múlik.

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr46920555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirwen · http://newrim..freeblog.hu 2009.02.03. 18:08:03

gondolom nem érdekel az észosztásom, de az ilyen rendkívüli kaja kívánósság neve "pica" (en.wikipedia.org/wiki/Pica_(disorder))
és abból is "geophagy" a neve annak amikor az ember meszet vagy krétát eszik... (azért tudom, mert én is ettem általános iskola alsóban a krétát :-))

"Geophagy is most often seen in rural or preindustrial societies among children and pregnant women. However, it is practiced by members of all races, social classes, ages, and sexes. In other parts of the world the practice is less stigmatized, and geophagy is not studied as a pathology but rather as an "adaptive behavior" that supplements the diet with essential nutrients or treats a disorder such as diarrhea."

Katónéni 2009.02.03. 20:36:15

Én meg erről tanultam nemrég:
"Pica (ejtsd: „pika”)

Nem ehető anyagok (papír, haj, homok, állati vagy emberi ürülék, kavics, szemét stb.) evését jelenti. Általában jellemző a kisgyerekekre, hogy mindent a szájukba vesznek, éppen ezért akkor kell pica-ra gyanakodnunk, ha ez 1,5 éves kor után is jellemző. A normál ételeket is ugyanúgy elfogyasztják ezek a gyerekek. Különösen gyakran fordul elő azoknál, akiket érzelmileg elhanyagolnak, gyakran egyedül hagynak, valamint autista, szellemi fogyatékos és pszichotikus gyermekek körében. Következménye lehet mérgezés (gyógyszerekkel, vegyszerekkel), bélféreg-fertőzés, és sokszor a lenyelt tárgy csak sebészeti úton távolítható el. Serdülőkorban bulimia nervosa megjelenésére hajlamosíthat. A hatékony kezelésének része egyrészt az, hogy tanítsuk meg a gyermeknek, hogy mi ehető és mi nem, erősítsük meg, ha elkerüli az ehetetlen anyagokat, másrészt egy biztonságos és ingergazdag környezetet alakítsunk ki számára. "

Érdekes dolgokat tud meg az ember....:)

ßóbita 2009.02.03. 22:07:46

Jajj, túúúúúdom miről beszélsz, már érzem is orromban.

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2009.02.03. 22:19:36

Hahó Lányok! Én nem megenni szeretnék egy szivacslabdád, csak szaglászni:-))) Még örülhetek, hogy a kívánóság szaglászás formájában tör rám, nem mondjuk csokitortára vágyom:-)))
Anyukám meg anno csak a terhessége végén kívánta meg a meszet, aztán vallott a dokijának, aki felírt valami vitamint, és megszűnt a bűnös vágya:-)

Bóbita, Te is tudod!!!!! Ugye milyen jó??!!!:-))

Saille · http://ficsergo.blogspot.com/ 2009.02.03. 23:17:06

Ajajjj, én anno ettem homokot és fal mögötti izét is. Szerintem csak a vashiányom miatt... elhagyatva nem voltam és autista sem. A szivacslabda szag kívánása reméljük azt jelzi, hogy Mütyürke játszani szeretne vagy éppen az anyukája, esetleg mindketten. :D

bogyolany 2009.02.03. 23:43:06

A barátnőm a strandpapucsot szagolgatta az utolsó hetekben :))) Nem lehetett valami egészséges, szerintem szipuszámba ment :)))))
Ehhez képest az én Domestosos lopott szagmintáim semmiségek... ;)

ßóbita 2009.02.04. 11:48:49

Nagyon!!! Kiskoromban (tudom, nem túl higénikus, de nekem a szám volt a harmadik kezem) mindig a száma vettem fürdés közben, és szívtam ki belőle a vizet, akkor ivódott belém a szaga. Most megint éárzem, áhh, amíg em lezs új poszt, nem is jövök ide :)

bolyti 2009.02.04. 15:36:11

Nekem is van olyan, hogy megőrülök bizonyos illatokért! Pl. szeretem, amikor fémpénz volt a kezemben és olyan, nem tudom milyen illata lesz.... Jaj de jó illat is az:)
Ha lenne most egy szivacs labdám biztos, hogy vinném neked, de az ismerős "büdös kölkök" elhordták tőlem az összeset:))))

Katónéni 2009.02.04. 17:43:22

PIROSKA!
TUDOM, NEM AKARSZ LABDÁT ENNI!!!! :)
A BEJEGYZÉSEM INKÁBB ISMERETTERJESZTÉS VOLT !

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2009.02.04. 17:53:52

Katóka! Túúúdom, és örültem is neki, meg Mirwennek is, mert pl. erről nem is hallottam!!!:-) Úgyhogy puszi a homlokotokra.
Csak gondoltam, jelzem, hogy bár súlyos az elmeállapotom, "csak szagolni" kívánom a szivacslabdát, nem megenni:-DDD
Bár ki tudja, mi jön még rám:-)

Saille! Látod, mik derülnek ki?:-)))

Ingrid! Strandpapucs, haha, nagyon jó!!! Te meg domestost szaglásztál????????brrrrrrrrr

Bóbita! Hihetetlen, hogy Téged is felzaklat a szivacslabda:-DDD

Bolyti! A fémpénzes szagra emlékszem, de nem szeretem. De viszonylag egyszerűen hozzá lehet jutni legalább:-) Asszem a régi kétforintosnak volt a legintenzívebb ilyen szaga.
Köszönöm, hogy hoznád!:-) Én is elosztogattam, és most visszairigylem tőlük:-)

bolyti 2009.02.04. 19:55:08

@piroskaesfarkas: Még van régi két forintosom születésem évéből, mindjárt elő is szedem:))) Ha gondolod 5 éves Fanni barátnőm ráveszem hétvégén, hogy kerítsen neked valami jó kis játékok közt érlelődött szivacs labdát:))) Csak szólj időben, mert hétvégén esélyes, hogy nem olvasok sem levelet, sem téged...

Pöttye (törölt) 2009.02.04. 22:04:58

Édesek vagytok...egytől eddig.:)))))))))
beállok a sorba...én a mandula illatú WC frissítőért vagyok odáig.
Amit már nem lehet sehol se érezni, kapni.. Az a régi....

áhhh, ha lenne.... azzal illatosítanám a szobámat :)
süti beállítások módosítása