Alighogy leszüreteltük a nyárközepi fügetermést, már érik is be a következő, őszeleji hullám.
Végül persze nem sütöttem sütit (mondjuk aki ismer, nem is írta be a naptárjába, hogy "piroskaféle fügesüti várható!", vagyis nem okoztam nagy csalódást ezzel sem, ami megnyugtató:-), senem olyan pizzaszerű valamit, amiről azóta sem derítettük ki, hogy mi is lehet valójában, aminek a képét betettem, és senki sem tudta kitalálni.
Viszont isteni lekvárok készültek belőle, egyrész a kedves szembeszomszédunk által, aki befőzte az átadott mennyiséget, és biolekvárt gyártott belőle, valamint meglepő módon anyukám is nekiveselkedett, ami igencsak szoktalan, mert nem igazán jellemző rá az ilyesmi (volt kitől örökölnöm a konyhaművészet iránti fogákonyságomat...:-)
A szomszédos barátnőjével találták a receptet, egy régi papirfecnire feljegyezve, mely egy szakácskönyv lapjai között bújt meg, megsárgulva, elfelejtve, és a felfedezés örömére kedvük szottyant kísérletezni vele. A füge mellett trancsírozott, kipilinckázott (anyiféle kifejezéssel élve) narancshúst is tartlamaz, és istenifinom!
Én ugye megkóstoltam, de a cérnulási kísérlet miatt nem ehetek belőle nagykanállal (így marad a reggeli, hálóinges, harmatos fügemajszolás, egyenesen a fáról), viszont pasi, aki meg nem is szereti a fügét, egyetlen szemet sem hajlandó megenni, egyszerűen falja ugyanezt lekvárformában!!??? Rápakolja a tálcára a lekvárosbödönt, egy rakás kiflit vagy zsemlét, és csak úgy, vaj nélkül kanalazza rá az ízletes különlegességet. Azért is jó, mert mostanában, ha megkérdezem, hogy mit szeretne enni vacsorára, kivétel nélkül fügelekvároskenyeret mond:-) (ezt most úgy említem nagyképűen, mintha egyébként főznék vacsorát, hahaha-gúnyoskacaj)
Vasárnap délután ismét leszüreteltünk majd leszállítottunk egy újabb adagot, amihez már csak a narancsokat kell beszerezni hazafelé, és Anyi elindítja a lekvárfőzős programját.
Azt mondja, szeretné, ha mire nagymama lesz, híres lenne az Ő lekvárosjúliusáról, és az unokái már várnák a nyár közepét, amikor megkóstolhatják a nagyifügelekvárját, karácsonykor meg az ezzel készült süteményét (amit még ki kell találnia, merthogy nincs is karácsonyi süteménye:-)