Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Szövegláda - göndör, mint anya

2010.10.02. 22:35 | piroskaesfarkas | 14 komment

Miket mond megint ez a gyerek? Hát olyanokat, hogy kifektet minket.

Rakosgatja az ellentétpáros játékát. Nem mellesleg mindet kirakja pár perc alatt, s ügyesen össze is illeszti (nap-hold, szomorú-vidám, szemben-háttal, sovány-dundi, alacsony-magas, stb.) őket, akárcsak a kirakós játékokat, formakeresőket, bármit. Mondanom sem kell, hogy közben modja az összes szót, meg jelzőt "dundi kisfiú itt van, hol a sovány kisfiú, keresed....itt van, megtaláltad, összepasszintjuk." Talál egy olyat, amelyiken egy egyeneshajú lány van, s keresi hozzá a göndört. "egyeneshaja van a kissánynak....itt a göndör, idevajó....Anyának is göndör haja van. Szép. Fodrásznál volt." -aztán odaszalad, és megsimogatja a hajamat.

Nézzük az égen a repülőket, mutatom, hogy milyen szép csíkot húz, erre megszólal: "Kerozinnal megy a repülő. A hidroplán leszáll a vízre." (később rákérdeztem Anyikánál, és Ő mesélte neki aznap, mikor egy repülős könyvet néztek).

Beugrottunk Nagyikáékhoz, de csak egy pillanatra, ki sem szedtük az ülésből, már mentünk volna tovább, mikor szólt, hogy "Hiányzik Nagyika." Anyika behajolt az ablakon mégegypuszira. Nünü túróstáskát majszolt (bio:), amit maga is megerősített: "Túróttákkát eszik a Nünü. Nagyon finom. Falatkát eszel. Megdarálja a fogaddal. Finom. Nyamnyamnyam. Nagyon erős vagyok"-s erőlködve feje fölé emeli a süteményt kétkézzel. Aztán folytatja a szöveget "hú de erős. Aztaaaaaa. Aztapasztacipőpaszta. Aztamindenit."

Az apjának komoly búvár zsebkönyv gyűjteménye van, ezeket is, mint minden lapozhatót állandóan tanulmányoz, valamit él-hal Papa gombalexikonjaiért. Olyan rovarneveket, gombafajtákat, lovakat, madarakat, csigákat, mindenféléket tud helyesen kiejteni, hogy mi nem tudjuk követni. Az állatokért odavan. Szerencsések vagyunk, hogy itt aztán láthat kutyákat, cicákat, madarakat, bogarakat, halakat, mókusokat, de még őzikéket is. Mindent tudni akar róluk. 

Odabújik hozzám valamelyik reggel, s mondom, hogy "egy cica-mica vagy", Nünü: "hízelkedik a cica, dörgölőzik, dorombol."

Sakkozni tanul. Már egész jól mondja a figurák neveit. "ez a csikó. ugrál mindig".

Folyton szalad, a frász kerülget, hogy elvágódik. Szólok neki: Lassan, lassan! Erre Ő, aki mindig talál odaillő nótát rákezd "Lassan jár a csiga-biga táskájában eleség...."

Felkapja a kis kék szerkezetet a kanapéról "ez a kártyaleolvasó, bedugjuk anya gépébe" -magyarázza Nagyinak.

Nézi a mondókákat dévédén. A török basásnál, mikor a nagy hasáról van szó, benyögi. "Olyan mint a Papa. Húdenagy hasa van." 

Kutat a figurás dobozkában, majd hosszasan néz egy furcsa műanyagfigurát, végül: "Sejtem már mi lehet ez...."

Rajzolunk. Azt hiszem, a kórházban ez volt az egyik, ami a legjobban hiányzott neki. Naponta többször ül az asztalhoz és alkot. Régóra magyarázza már, hogy éppen mit rajzol, egész részletesen, s olyan, mintha tényleg látná is a vonalakban, pontokban, amit mond. Nyilván látja is. "Ez a Papa. Gombát szed, kosárba. Ez a nagyi. Megszagolja a virágokat. Fülbevalója van. Süt a nap. Bárányfelhők." Máskor meg Micimackót rajzol, meg az apját, engem, traktort, csillagokat, stb.

Integet kifelé a kocsiból. "Integetek a konténerszállító teherautónak...." ??????

Elmesél napi történéseket magától, vagy mesét, amit látott, vagy olvasott. Már egész komolyan el tud magyarázni mindent. "Mentél sétálni a Papával ketten. Együtt. Vödörrel. Szedettünk gombát Papával. Bácsi megengette felültünk a trattorra. Nünü vezette trattort. Integetett. Nagyon kedves volt." (ez utóbbit most előszeretettel használja, hogy valaki nagyon kedves volt).

Nagyival, Papával sétálunk az utcán, Ő középen, fogja a kezüket "sétál a család" - mondja. A kerítéshez fut a szomszéd kisfiú. Magyarázom Nününek, hogy nem jöhet ki a Patrik, mert beteg "skarlátos" - magyarázza benfentesként.

Tiszta blahalujzás. Ha valami nem úgy történik, ahogy Ő szeretné, vagy szólok valamiért, megkérem valamire, de nincs kedve, bánatos fejet vág, és közli "szomorú", vagy "Nünü szomorú", s még dünnyög is utána egy kicsit. Nagy színész.

Mint egy tudósító, úgy magyarázza, ha tornyot épít, hogy éppen  mi történik, Ő mit csinál. Mostanában kezdett egyébként komoly építményeket létrehozni a duplós elemekből, fa építőkockákból, üres dobozkákból.

Korán reggel autóban ülünk. Apaca vezet, mi hátül ülünk Nünüvel, aki megtöri a csendet: "Lassan Apaca. Ráérünk."

Nézegeti a télapós könyvét, amit még párhónapos korában lőttem neki használtan. "Szarvasok. December hatodikán jön a télapó."-jelenti ki, s bökdösi a keménylapra pingált naptárt, amit éppen a télapó tépe le, és tényleg december hatodikva van rajta, amit mindig elmondatott velünk.

Apja bohóckodott vele, s Ő mondta neki reggel, amit később visszahallottunk Tőle, mikor a cumit (dumbi) kerestük. Hol a dumbi Nünükém? Válaszol: "disszidált a dumbi".

Nagyi keresgéli a távirányítót, amit a díszpárnák mögé szokott dugni, hogy a gyerek ne találja meg. Nem láttátok a távirányítót?-kérdezi Anyika. Mire Szupercsirke a kanapéhoz rohan, s magabiztosan közli "a párnák mögé dutta Nagyika." 

Tényleg nem túlzok, hogy mindent megjegyez és visszamond, akár ha csak egyszer hallotta is. Döbbenetes szavakkal és mondatokkal áll elő. Imádom, ahogy beszél!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr262340405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cuki-esPanni 2010.10.04. 21:12:40

ez normális?? mármint, h ennyire penge? (kirakó-ellentét kártya-beszéd, stb) nem lehetm h zseni?? komolyan kérdezem!

Adibaba 2010.10.04. 22:03:00

:-)) Hát ez a "disszidált a dumbi" engem is kifektetett, akkorát kacagtam!
Nagyon cuki lehet egész álló nap ezeket hallgatni a bájos kis hölgyeménytől. És látod, sokunknak gyanús hogy már ilyen korán ezeket...
(Nálunk most a különféle nézésekkel vesz le a lábunkról: kacér, huncut, mérges, hízelgő stb.- honnan tudják ezeket a kis törpék..hiszen még a tojáshéj a fenekükön! :-)

silayn 2010.10.05. 00:04:18

Hasonló korú leánygyermekem egész hasonlóan fejlődik, azért is szeretlek olvasni titeket. Viszont nálunk a zseniség és cukulás mellett gyakori a mérges hiszti is, nálatok ez elmarad?

lius 2010.10.05. 22:46:45

most mar remelem tenyleg kijutok valahol es eloben hallhatom!! gyogyulast Nununek!

lius 2010.10.05. 22:47:46

kijutok valamikor. :)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2010.10.09. 22:53:13

@Cuki-esPanni: Jaj dehogy!:) Okos, ügyes, Migyerekünk, de szerintem ennyi:-) Puszi

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2010.10.09. 22:54:24

@Adibaba: Pontosan....most születtek, és ilyen dumájuk van......Az előbb altattam. Odabújik hozzám, és duruzsolja: "dörgölőzik Nünü, hízelkedik Anyához." Hhhhhhhhhhhhh
:-)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2010.10.09. 22:57:28

@silayn: Hiszti. Nem jellemző. Kisebb elkeseredős krokodilkönnyek kipottyannak, de nagy ledobálós, visítós még nem volt.
Van viszont NEM bőven. Nem akarsz, nem kéred, nem ezt, nem azt, nem arra, nem erre, nem együtt, nem Nagyika, essejó, assejó, nem mész......
Meg a "szomorú". Ha valami nem úgy van, ahogy elképzelte, vagy nem akar valamit, lebiggyeszti a száját és mondja, hogy "szomorú". A hatás miatt sokszor még nyünnyögést is kiad.
De Nagyika szerint minket is elér majd a hiszti....:-)

Pankababa 2010.10.10. 22:28:19

Okos, édes, és ez a duma....még egy három éves beszélőkéje mellett is mindig megnevettet:-) pedig kapok ám hideget-meleget én is nap, mint nap:-)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2010.10.14. 15:53:17

@Pankababa: Gondolom, hogy a Kiscserfesed mellett nem unatkozol:-D
Most éppen valami boltocskás dolgot szeretnék venni vagy csinálni Neki, mert elkezdett vásárolni, eladni, számolni, stb.....boltosat játszik:)

marketingeslinda 2010.11.11. 21:32:27

@piroskaesfarkas: Hát persze, épp ezért írtam, hogy még így is tud újat adni nekem a minitündéred:)

boltos- vannak jó kis minikonyhák, amiknek az egyik oldala konyha, a másik pedig bolt:D
De tudom ajánlani neked a gyerek-pénztárgépet is, hosszú távon is nagy siker.
Műanyag tologatós bevásárlókosarat is szinte mindenhol találsz, nem nagy befektetés az sem, nálunk már két éve sláger. Nekünk boltos témában ezek jöttek be:)

marketingeslinda 2010.11.11. 21:33:11

Na, Pankababa voltam, csak nem jó accounttal, de a lényeg ugyanaz maradt:)
süti beállítások módosítása