Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kilenchónapos

2009.12.27. 21:45 | piroskaesfarkas | 5 komment

Eltettem Mütyür dobozkájába (ha egyszer rendbehozatom a garázsban porosodó, vidékről megmentett, tyúkeledeltárolónak használt tulipános ládikát, abba gyűjtöm majd a kincseit) az angyalkás naplót, amelybe pár hónapos koráig szorgalmasan jegyzeteltem, hogy mikor mennyit evett, hogyan aludt, milyen vitaminokat kapott, és más fontosságokat. Anyika helyteleníti, mivel szerinte pont most kéne bőszen lejegyeznem, hogy milyen fajta új ételeket vezetek be a Migyerekünk étlapjára, mert ha esetleg fája a hasa, vagy bármi baja van, vissza tudom keresni. Elmondása szerint Ő lelkiismeretesen felírta ezeket. Na ez nem megy nekem. Persze mit sem tud az itteni naplóvezetésemről.....

Összefoglalok, amúgy össze meg vissza, ahogy eszembejut, mert úgy szeretem.

Három foga van. Vagyis a két alsó csaknem kibújt egészen, míg fent balra csak annyira, hogy kellőképpen szúrjon, ha ráharap a kezünkre. Az elsőnél egyszer-kétszer bekentemérzéstelenítővel a felduzzadt részt, és kapott két napig patásbogyót is, de azóta nem vettem elő, mert úgy látom, egészen jól viseli ezek nélkül is. Sokat rágcsál, de már (vagy mostanában) nem folyatja annyira a nyálát, ahogy régebben. Megvettük a fogkefe készletét. Készlet, mert három kefét tartalmaz, életkornak megfelelően. Viszont fogkrémet még nem találtam hozzá. Olyat keresek, ami nincs tele adalékanyagokkal (?).

A fogzás elején rosszabbul aludt, időnként felsírt éjjel, így aztán, bár a kiságyában merült álomba, az első ébredés és tejcsatlakozás után nem tettük vissza, s közöttünk álmodott tovább. Fáradtak is vagyunk visszaemelni, így meg általában elalszik evés közben, és van úgy, hogy én is. Amikor meg többször felkelt, és pityergett, könnyebb volt megnyugtatni magunk között, hiszen rögtön "kéznél volt". Olyan kényelmetlen volt már a kihúzhatós kanapé (születése előtt nem úgy terveztük, hogy átköltözünk hozzá, pláne nem ilyen hoszú időre), hogy levittük a dolgozószobába, a mi hálónkból meg átcincáltuk (Pöti és Farkas alig bírták el) a hatalmas matracot (azt hiszem 2x2,2 méteres), és most ezen fészkelünk. Na és nem utolsó a sorban a miértek között, hogy olyan jóóóóóóóóó így!!!!! Ott szuszog kettőnk között, időnként megszaglásszuk, megsimítjuk a fejét, megnyugtatjuk, ha felriad. Hol egyikünkre, hol másikunkra gurul, belekapaszkodik a kezünkbe, rácsimpaszkodik a karunkra. Reggel pedig, mikor felkel, egészen közel nyomakodik az arcunkhoz, addig húzkodja a takarót, vagy bököd, míg ki nem nyitjuk a szemünket. Mosolyra húzza a száját, és odainteget. Olvadás.

Esténként leginkább annyira fáradt, hogy tejcsatlakozás után (alatt) elalszik. Már vissza sem tesszük a kiságyába. Igen, tudom, lassan vissza kell majd szoktatni (szerintem jól elvan ott is).

Sokszor alszik hason. Néha, miközben éjjel figyelem, észreveszem, hogy álmában alig fordítja át a fejét, majdnem belefúródik a matracba. Nem tud így megfulladni álmában???? Ha mondjuk nagyon fáradt, és nem fordul egyszer át, hanem úgy marad? Néha mindkét kezét maga mellett tartja lefelé, szorosan a teste mellett, és a szája meg teljesen elnyomódik, s úgy néz ki, mint egy rajzfilmfigura, akit esés után ábrázolnak, mikor a képével feltörölte a padlót.....Máskor meg mint egy puszogóbogár, a térdeit és a könyökét is maga alatt tartja.

Már nem alussza át az éjszakákat, jó pár hete. Talán éhes, vagy szomjas, vagy a foga? Nem tudom. Nyolc- fél kilenc között már durmol, de kettő körül ébred, és onnantól még akár kétszer, háromszor is. Amint iszik pár kortyot, már hortyog is tovább. Reggel pedig, mint a kakasok, akkor kukorékol, mikor világos van, úgy hét tájékán. 

Érdekes szokása van, egészen apróbaba kora óta. A fejére húzza a kezünket, és úgy szeret álombaszenderülni. Ha nagyon álmos, akkor játék közben is odakúszik, és belefekteti a kis arcát a kezünkbe.

Napközben eddig kétszer két órát, vagy kicsit kevesebbet pihent. Na, ez is változott. Délelőtt ugyanúgy kipurcan tíz körül, nyűgös, és jelzi, hogy aludna. De nem ér rá órákat alvással tölteni, csak fél-háromnegyed órát húz ki. Ez viszont kevés, és alig bír magával délután. Három körül elkonyul, és szerencsére ilyenkor azért előfordul még, hogy két órát is álmodozik. Megesik, hogy estefelé is szunyókál egy rövidet. 

Evészet. Még mindig az anyatej a legfőbb eledele. Bármikor szívesen csatlakozunk. Napközben már kevesebbszer, de reggel, este és éjjel mindig. Régóta nem fejtem, és a lefagyasztott tejtartalékot is most öntöttem ki, mert letelt a fél éves tárolási idő. Talán kéne megint tartalékolnom. Doktornú felírta a szentjánoskenyeres tápszert, hátha kell, de még nem váltottam ki.

Egy hete adok Mütyürnek húst. Bio csirkemellfilét vett neki az apja, azt főztem meg (szeretnék egy párolót) kis kockákra vágva, majd jégkockatárolóban lefagyasztottam ezeket a falatkákat. Minden nap a délutáni főzelékébe kap egyet.  

Délelőtt tejet iszik, és 11-12 között kap gyümölcsöt (körte, alma frissen, és a fagyasztóból sárgadinnyét, meggyet, sárga- és őszibarackot, de két hete még találtam friss szőlőt is a piacon), amit keverek bio, gluténmentes köles-  vagy rizspehellyel.

Estefelé pedig zöldségtrutyit falatozik, amit nevezhetünk főzeléknek is. Sütőtök, sárgarépa (ezt nyersen, a levét kinyerem, és ezzel higítom a zöldségeket), paszternák, cukkini, cékla, nagyon ritkán krumpli, édesburgonya. Adtam már brokkolit is, de szerintem attól fájt a hasa, vagy legalábbis aznap szívszaggatóan felsírt, amit nem szokott, így nem merek adni egyelőre.

Szívesen adnék még más gabonapelyheket is Neki, de nem találok glutén-, cukor-, só-, tejszármazék menteset, ami bio is. Ugyanez a bajom a bébiételekkel is. Csak egy-egy olyat leltem, ami a fenti kritériumoknak megfelel. Ha nem tudok neki főzni, vagy nem vagyok mellette, akkor kap csak előregyártottat, ez pedig ritkán fordult elő. Evett már sütőtököset, cukkinisat, és almapépet (de csak a nyolcadik hónaptól, nem előbb).

Ha ülünk az asztalnál (Ő már etetőszékben, mert már magától is felül, addig nem akartuk ültetni), gyümölcscumiban a kezébe adunk egy-egy szelet körtét vagy almát, amit elrágcsál. Úgy veszem észre, ezt nagyon csípi, és nekem sem kell aggódnom, hogy félrenyeli.

Holnaptól bevezetjük az olivaoljat is. A főzelékébe teszek egy kávéskanállal, csak úgy, natúr (Persze ez is a bioboltból). 

Semmi falatka, kiflicsücsök, tejtermék, semmi, csak a fentiek. Egyelőre így.

Vizet forralok, ritkán babavizet, ha van itthon. Csipkebogyó-, hársfa-, mecsek tea kerül bele (vagy-vagy, nem egyszerre). Ebbe teszek egy kis frissen facsart alma-, körte-, meggylevet, és ezt issza (nem lóg folyamatosan a szájában, de megkínálom vele néhányszor). De van olyan nap, amikor csak tejet iszik.

K vitamint már hat hónapos kora után nem kap, de adagolom a D vitamint, napi egy cseppet, praktikusan a barátnőm tanácsára a tejcsatlakozómra cseppentve.

Mozgás. Kúszásban profi. Tényleg, elmehetne kiképzőnek. Mászni, vagyis négykézláb közlekedni csak az ágyon szeret, a földön néha feltápászkodik, de kúszva közlekedik. Kilenc hónaposan elkezdett felkapaszkodni és felállni, majd felült, térdelt, és úgy tekergeti a húsos lábait, hogy azon aggódom, hogy kitörik.

Egészen picike dolgokat is meg tud fogni. A cimkék továbbra is megbűvölik, de most már a cérnák, madzagok és apró szöszök is lebilincselik. Ha talál egy alig észrevehető szövési hibát a fotel huzatán, jellegzetes levadászós hangokat hallatva piszkálgatja, és biztosak lehetünk benne, hogy egy ideig elfoglalja magát. 

Imád(na) tépkedni, főleg a könyv lapjait, amit előszeretettel lapozgat, majd szétcincál. Amit nem hagyunk. A vastaglaposakat is szereti, de azok nem szakadnak ugye. 

Szépen eljátszik egyedül (mi meg gyönyörködünk benne), miközben magyaráz magában. Nem vettem észre, hogy lenne kedvenc játéka. Mivel többlaki, és itthon is van emeleti-, lentikiságyas- és elkerítettnappalibirtok készlete, meg Anyikáéknál is van egy egész rakás játéka, mindig szívesen átnézi az összes darabját, amit esetleg napok óta nem látott. Na és ezek egészültek ki a fürdőkádas készletével.

Talán öthónapos korában kezdte a bújócskát. Azóta rendszeresen beveti. Ha mi a fejünkre húzzuk a takarót, azonnal jön, egészen közelről, lelapulva bekukucskál egy lyukon és visít. Ő pedig elbújik a pelenka-, a takaró-, a terítő-, a kocka-, a labda-, szóval minden mögé.

Nagyon szeret "hurrázni". Ezt nem tudom, ki tanította neki, de ilyenkor, ha mondjuk neki, felemeli a két kis kezét a magasba (ha van kedve persze), és nekünk is ezt kell tennünk. Vagy Ő mutatja, és az egész család feltett kezekkel kiabál. Integet vadul, amit nagyon bájosan csinál. Most már teljesen jól tudja, hogy ezzel kapcsolatot lehet építeni, és gyakorolja is bőszen.

Szeptemberben vettük észre, hogy utánozza a halat. Rendszeresen mondogatjuk neki az állathangokat, és legelőször a néma hal tátogását sikerül elkapnia......

A nevét is régóta tudja, és a családtagokét is. Ha kérdezzük, hogy hol van Papa, Nagyi vagy bárki más, odanéz, és mostanság már oda is integet. 

Fejlődés még, hogy már nem csak kifelé pakol a vödrökből, dobozokból, hanem be is pakol időnként egy-egy játékot. A karika rakosgatóról inkább még csak lefelé szedegeti a színes gyűrűket, csak ritkán vissza. Mindennel zörög, zajt kelt.

Beszéd. Nagyon változatos a "szókészlete", kifejezésmódja. Elővesz egy-egy új hangot, szótagot, visítást, napokig, hetekig használja, aztán elveti, majd hetek múlva előkerül megint. Percekig halandzsázik folyamatosan, mintha külön nyelven, de mondatokat motyogna. Az egyik nagy kedvencem volt a "gyígyí". Legújabban meg brummog, berreg, ha berzenkedik, mintha lenyelt volna egy kisautót.

Megmég. Nem adattuk be a háegyenegy oltást, egyikünk sem, kivéve a Nagypapámat. Még gondolkodom. Mert nem vagyok abban sem biztos, hogy Mütyünek jót tesz, ha én beadatom, Ő meg anyatejes. De ugyanakkor azért is aggódom, hogy ha teherbe esnék mostanság, nem lenne -e mégis jobb, ha most adatnám be, mikor még nem vagyok az (ma jött Lajos, szóval most lehetne). Farkasnak igaza van, aki azt mondja, hogy valakiben végre bíznunk kell, és hallgatni a véleményére, úgyhogy felhívta Dr Talánő nőgyógyászomat, hogy kikérje a véleményét. Ő annyit mondott, hogy nem tilthatja meg a beadását, de hozzáfűzte, hogy ha az segítség a döntésben, sem Ő sem az asszisztense, sem pedig a családjaik nem lesznek beoltva. Farkas ellene van, én meg egyre inkább hajlanék rá, hogy beadassam. Vacak ez így, mert egyelőre nem merünk úszásra járni hetek óta, és a dalolászások is elmaradtak.....

Talán összefoglaltam a kilenchónaposanholtartunk főbb pontjait. Kifelejtettem, hogy úgy tíz kiló körül lehet, és hetennégy meg nyolcvanas ruhákat hord, de vannak még mindig hatvannyolcasaink is. Meg még azt a lényeges megjegyzést is, hogy mindig azt hiszem, hogy ennél jobban már nem lehet imádni, de aztán mégannálisjobban lehet. Hivatalostündér. Az.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr721627117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

edinalorincz · http://edinalorincz.com/photoblog 2009.12.27. 23:43:07

csak ámulok, hogy tényleg tündér, hivatalosan is!
öröm rólatok olvasni! :)

Mirwen · http://newrim..freeblog.hu 2009.12.28. 02:33:40

jó olvasni az összefoglalókat is! :-)

egykét dolog: fogkrém még nem kell. főleg nem ahhoz a hármas készlethez. azt csak a kezébe kell adni, és rágcsálja. a buzogányt, aztán jön a többi. de még szerintem azokhoz se kell.
alvás: aludjatok együtt, és mégis külön: co-sleepingnek hívják (www.thekidswindow.co.uk/furniture/bedside_cot.htm), mi is így szerettünk volna, de nem tudtuk megvalósítani, mert akkor nem tudok kimenni este vécére (sűrűn járok), , de látom nektek alapból is az ágy mellé van húzva a kiságy. (ennek az ikeás kiságynak direkt levehető az egyik oldala! :-))
a földre lerakott matracra figyeljetek, mert gyorsan bepenészedik alatta! inkább tegyetek be alá sima ágydeszkát, akármit, csak hogy járhasson kicsit a levegő (pl ilyesmit: www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/85590800)
oltást mi se adattunk. jól elleszünk :-)

bolyti 2009.12.28. 08:42:30

háegynegy... Sokan nem adatják meg, de nem bocsájtanám meg magamnak, ha a felelőtlenségem miatt veszíteném el a várva várt babát, ha sikerül teherbe esnem... Én megkaptam mindkét oltást, a szezonálisat is. Jó-jó, ha a számokat nézzünk nem vészesen sok a komplikáció, de mi van, ha pont nálam lépne fel, ha pont nekem halna meg a babám, mert nem szúrattam meg magam... Nekem ez volt a szempont, ami arra motivált, hogy szúrás...

Pankababa 2009.12.29. 11:03:49

Megesik, hogy mi is vele alszunk még, mert az olyan jóóó:-)De ha külön szobában is fekszünk le, hajnalban valamelyikünknél biztosan találkozunk.....-)
Mi oltattunk, igaz egészen más szituáció, de nagyon nehéz döntés volt.
És anyukádnak meg fogod egyszer mutatni a blogot? És Mütyürnek?

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2010.01.07. 21:07:40

Edina! Köszönjük!:-)

Mirwen! Szuper ötletek, köszönöm!!!!

Bolyti! Ez az egyik oldala. De van olyan nőgyógyász, aki meg azt mondja, hogy nincs ez még alaposan átrágva, és mit tudhatjuk, hogy nem ártok -e a babának, aki most még csak gondolat, ha beadatjuk. Nehéz döntés. Egyik nap beadatnám, a másik nap meg nem.

Pankababa! Nem tudom, hogy Anyikának megmutatom -e, talán igen, egyszer. Mütyürnek biztosan:)
süti beállítások módosítása