Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Törzsfejlődés 2.

2009.07.20. 14:56 | piroskaesfarkas | 5 komment

Az első részben már megismerkedhettünk a górcső alá vett új törzs néhány jellegzetes kifejezésével, de ezzel még korán sincs vége a tanulmánynak. Néhány képi anyag is a kezem közé került a nyári viseletükről, amit mellékelek.

Most fény derül az olyan kifejezések értelmezésére, mint lelkicici, molyolókendő, köpilufi.

Lelkicici. A kisded már egyáltalán nem éhes, mégis visításával jelzi, valami nincs rendben. Ilyenkor a szülők próbálkoznak ringatással, ábrázatukon furcsa grimaszok és széles mosoly jelenik meg, majd vállukra vetve sétálgatnak a bébivel, miközben ismeretlen dalokat dúdolnak érthetetlen halandzsanyelven. Ha már semmi sem segít, az anya megkérdezi "Szükséged van egy kis lelkicicire?". Majd a mellére veszi a gyermeket, aki ott megnyugszik, és egy-kettőre elszenderedik, mint akit kupáncsaptak.

Molyolókendő. A gyermeket elalváskor felszerelik különféle tárgyakkal, amelynek értelmére pontosan nem tudtunk rájönni, talán az ártó szellemek ellen. Az egyik bárányhoz hasonló, a másik egy darab rongy. Ez utóbbit molyolókendőnek nevezi a nagyanya. A baba előszeretettel alszik el úgy, hogy mindkét kezével morzsolgatja, tépegeti, fejére húzza ezen anyagdarabot.

Köpilufi. A párhónapos kisded nyálát gargalizálja, majd szájából kifelé fújva lufik jelennek meg  az ajkánál, különféle új hangok kíséretében. A törzs többi tagjának ez furcsa mód igencsak elnyeri a tetszését, és a jelenséget köpilufinak hívják. Főleg a nagymama örül, lelkesen artikulálva adja tudtára a gyermeknek, hogy az nagyon ügyes, és a nagymama legszebb és legokosabb kincse a világon.

Nyelvi fejlődésük eddigi mélypontjának tekinthetjük a következő mondatot, amit az egyébként műveltnek és okosnak mondott törzsfőnök szájából hallottunk: "Megnézem a gatyódat, hogy nem került -e a rottyantóval egy kakkantó a poppantódra."

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr181256703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varázsmogyoró 2009.07.20. 16:44:52

De jó, hogy ezeket megörökíted, mert így nem merülnek feledésbe ha nő a gyermek, mert nálunk mindig újak jöttek és néha olyan klassz nosztalgiázni mikor előkerülnek az "új gyerekkel"

Cserke 2009.07.21. 08:29:42

Drága Pirosom, egy csomó minden eszembe jut, úgy 12 évvel ezelőttről:)))

Babácska egy tündérszép, változatlanul és ölellek, változatlanul:)

Csillagbaba1 2009.07.21. 19:54:39

Ez a Törzsfönőki mondat halálos!!!! Köszi érte!!! :) Puszi

CsöppkeCsillus 2009.07.21. 21:03:52

Törzsfőnök :DDDD
Álllllatijó:))))
süti beállítások módosítása