Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Törzsfejlődés

2009.06.23. 15:49 | piroskaesfarkas | 6 komment

Ott még szerencsére nem tartunk, hogy magunk között egymást anyázzuk meg apázzuk. De ahogy megérkezett a gyerek hozzánk, kialakult a sajátos dajkanyelvünk. Ami kívülállóként még röhejesen hat, és nincs is olyan távol, amikor vendégségben cinkosan összekacsintva kiröhögtük a barátainkat, ismerősöket, akik harmadikszemélyben gügyögtek a gyerekükhöz, nos, most a mi mondataink többsége is így kezdődik: "Anya így csinál, Apa mindjárt jön, Anya leveszi, felteszi, odaadja, Apa puszit ad, megfürdet, mesét mond, stb." Na és persze ugyanígy Nagyira és Joepapára mintázva.

 

Egy kis helyi törzs lettünk, saját új szokásokkal és az elzárt közösségünkre jellemző törzsi kifejezésekkel, amelyek megkülönböztetnek minket más csoportoktól. Nézzünk néhány példát.

Fickimickizik. A szoptatáshoz kapcsolódó kifejezés, akkor használjuk, amikor a gyerek éppen a mellen lóg, arra erősen rákapcsolódik ugyan, de már izeg-mozog, mert elget evett, és büfizetetni kell.

Gyürkésződik. Jelentése: fészkelődik, mocorog össze-vissza, kezével a fülét fogja, arcát gyűri a kezeivel, fejét forgatja. Általában elalvás előtt, vagy felkeléskor csinálja. De van úgy, hogy éjszaka. pl. éjjel felkönyökölünk a gyerek nyamnyogására, és az egyikünk nem látja tisztán az eseményeket, és rákérdez, hogy mit csinál Müty, majd az eseményeket észlelő azt a tájékoztatást adja, hogy gyürkésződik, még nem nyugodhatunk meg teljesen, hogy az említett tevékenységet végző egyén biztosan továbbalszik, mert előfordul, hogy ébredés lesz a vége, de ez a ritkább eset. Tehát elmondható, hogy a gyürkésződést éjszaka általában további nyugodt órák követik.

Pupu. Bélgázok hangos távozásának röhejes kifejezése, amit mi kikerekedett szemmel konstatálunk, csodálkozásunkat kifejezve, hogy miként jöhet ki egy ilyen apró, finom teremtésből ekkora robajjal járó akció. A kifejezés használatát bizonyos Anyika vezette be, aki ezen gázok gyerekből való távozásának olyannyira örül, és "jólvanügyesvagymamakincse" dicséretekkel nyugtáz, mintha a gyereknek most jelent volna meg önálló versgyűjteménye bőrkötéses díszkiadásban.

Rotyi. Nem feltétlenül és kizárólag csak erre a törzsre jellemző kifejezés, csupán egy átvett forma, a pelenkába ürített végtermék leírására.

Ciciizélő. A szó kialakulását a terhesség alatt és után fellépő emlékezetkiesésre vezetjük vissza, amikor is hasonló kifejezések jöttek létre, mint "azavágóizé", aminek jelentése kés, vagy a régebbi szavunk a "pirítóscsináló", azaz kenyérpirító. Egyszerűbb lenne az eredeti kifejezést megtalálni, de mivel agyunk blokkol, és nem leljük, gyártunk rá egy másikat, s az megmarad. Ciciizélő=bimbóvédő.

Csucsuzás. Reményteli ringatás, vagy gubbasztás az kiságy mellett, várva, hogy a gyermek pillái lezáródjanak, amelyet dúdolás, hátsimogatás, popsiütögetés, arccirógatás, napi események elduruzsolása kísér.

És így tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr951203637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mágnyes 2009.06.24. 09:01:00

Hála és köszönet a ma reggeli nevetésért :)

Én tegnap megkértem a gyereket, hogy "rakd már be ezt a szöttyöt az izébe" és ő olyan szépen tette a hűtőbe a tejfölt, hogy csak na :)

wodter 2009.06.24. 10:41:52

Az üzenőfelon már jeleztem hogy nagyon kedvesek vagytok nekem, de most már regisztráltam is hogy elmondhassan köszönöm az ÉLMÉNYPILLANATOKAT!

Gratulálok Nektek ehez a gyönyörű kislányhoz, és sok boldogságot a további törzsfejlődéshez.

Helga

Sziltó 2009.06.24. 22:39:47

A pupu elég vicces. :) Kíváncsi vagyok Ő mit fog mondani, mikor az ő kisbabája pupuzik.. :))

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2009.06.25. 13:22:39

Mágnyes! Igen, igen! Ezen jót nevettem én is!:-)

Helga Drága! Köszönöm a kedves szavaidat, simogatósak nekem! Puszillak, Piros

Sziltó! Remélem, nem marad meg ez a törzsi kifejezésünk, vagy legalábbis nem használjuk gyakran, ha nagyobb lesz:-))))

beo · http://bogyokank.bloglog.hu 2009.06.29. 11:00:04

nálunk a bimbóvédő az a gumicici volt :)
süti beállítások módosítása