Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Májusi beigli

2008.12.28. 13:02 | piroskaesfarkas | 8 komment

Dagi mama már jóval az ünnepek előtt ráhangolódott a beigligyártásra, melynek nagy hagyományai voltak nálunk, s minden karácsony este hónunk alatt két diós- és két mákos beiglivel (szigorúan kockás konyharuhákba csomagolva) jöttünk el tőlük. Mióta elment, fájdalmas űrt hagyva maga után, örök titokként magával vitte az isteni receptjeit, azóta cukrászdából rendelem a beigliket, s bár azok is nagyon ízletesek, közelében sincs a Mama süteményének, s úgy bánom, hogy sosem akartam ellesni Tőle a fortélyokat, pedig Ő szívesen megosztotta volna velem.

Karnyi vastagságú rudakat gyúrt (na persze ugye kinek milyen húsos a felkarja, és az én Drága Nagyimé bizony vaskosan ölelős volt, igazi nagyanyós, finom, puha bőrű, jó illatú mamakarok), benne annyi töltelékkel, hogy a tészta alig-alig kandikált ki közüle.

Apró konyhája ilyenkor megtelt illatokkal és felfordulással, mindenütt tepsik és tálak, de azok sem akármilyen puccos darabok, mert szerinte az edényeken is jajdesokmúlik, így aztán nem vált meg az ütött-kopott tepsiktől, és a piros zománccal bevont lavórszerű keverőedényeiről (belül pedig fehér és szürke pöttyszerű mintákkal), melyek fülein a sok használattól már fekete foltok éktelenkedtek (na nem a kosz, hanem a sérülések miatt).

A karácsonyhoz szorosan kötődnek ezek az emlékek, s elmaradhatatlan a beigli íze, ami igaz, már nem ugyanaz, mint a Mama idejében. Hát most mégjobban éreztem a hiányát, hogy nem ehettem egy morzsa süteményt sem, s már azt számolgattam, hogy mikor múlik majd el a cukormizériám, s engedhetem kicsit lazábbra a gyeplőt. Elvileg a szülés után még hat hétig kell folytatni a szigorú diétát, tehát ha minden jól alakul, akkor májusban ehetek beiglit!

Na de hol találok én tavasz derekán beiglit, olyan igazi, csupatöltelékeset, mamakarjavastagságú mákosat és diósat? A családunkban nem süt senki, úgyhogy vagy megtanulok addigra beiglit készíteni, vagy felbérelek jópénzért egy közeli cukrászt, hogy süssön nekem:-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr79845063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

edinalorincz · http://edinalorincz.com/photoblog 2008.12.28. 14:15:29

(na regisztráltam :)

Van egy szakács-cukrász ismerősöm, aki tavaly télen rajtunk (baráti kör) kísérletezte ki a finom bio-vega-nagyonegészséges csodaszép bejgliket, szívesen megadom az elérhetőségét. :)

Sziltó 2008.12.28. 17:40:56

Ha bevállalod életem első bejglijét én látatlanban is megsütöm Neked! :o)

lius 2008.12.28. 18:40:20

mi tavaly az Öcskösöddel megcsináltuk életünk első bejglijét, egész jó lett!

csinálhatunk belőle hagyományt, jövőre Mütyürkével közös bejglisütés? :)

sajnos idén nem maradt rá idő...

Pankababa 2008.12.28. 18:56:32

Ha május, hát május....:-))De biztosan nehéz lehetett megállni a fini falatok mellőzését....persze magamból indulok ki:-)
Olyan jó, már majdnem 28 hetes vagy:-)) ez a pár hét már elrepül....

tsetten 2008.12.28. 19:01:50

Piroskám, én megmentettem az én Nagymamim beiglireceptjét (leírásod szerint minden stimmel, még a kockás konyharuha is), és itt szentül megígérem, hogy ha egy mód van rá májusban valahogy prezentálok neked beiglit. Majd megkérem szépen és Ingrid segít a tranzakció lebonyolításában. Már csak azért is, mert májusban van a szülinapom, és ilyenkor nagyon szeretek ajándékozni:)

Saille · http://ficsergo.blogspot.com/ 2008.12.28. 19:36:00

Részemről még életemben nem sütöttem bejglit (mert még van kitől kapni) - az egyik nagyikám még él, pont olyan edényekben süt-főz mint a tiéd... Tanácsaiban bízva én is vállalok neked sütést, ha te is vállalod hogyha máshogy nem, megeszed az első bejglimet kanállal. :D

mimke · http://mimozanevel.wordpress.com 2008.12.28. 20:04:00

ilyen nemes célért én is szivesen bevállalok egy bejglisütést..Tudom, hogy kell ,bár nekem a mamám csinálja...

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2008.12.29. 17:45:54

Kislányok! Nagyon helyesek vagytok, köszönöm szépen!!!! Nem akartam májusibeiglitpiroskának kampányba fogni!!!:-)
De még az is lehet, hogy indítunk egy tavaszi beiglikészítő versenyt, hm?:-D Aminek persze én leszek a zsűrielnöke!!!:-)

Az is lehet, hogy a receptjeitek, tanácsaitok alapján én is nekilátok majd. Vagy begyűjtöm a tündéri felajánlásaitokat:-) Köszönöm, köszönöm!!!!!!!

Csettenkém! Jó sok szerettemnek májusban van a születésnapja (pasi, anyikám, ikertestvére-ki gondolta volna, lius, barátnőm, stb.)

Szóval nagyon köszönöm Nektek a sok beiglit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Már ezért is megéri diétáznom!
süti beállítások módosítása