Kezdem beérni a mekit. Már ami a kínálatot illeti.....Az almatorta a könyökömön jön ki, és hiába kérik rendre a tapintatos kedvesvendégek, hogy ezt süssek ha jönnek, úgysem hiszem el nekik, hogy nem csupa szeretetből és udvariaskodásból teszik. Elhíresültem arról, hogy én csak ezt tudok desszertnek prezentálni. Na de mostantól másként lesz: már kétfélével tudok előrukkolni!

Vettem két kosár epret, és elhatároztam, hogy valami egyszerű, mascarponés, behűtött típusú édességgel lepem meg a formaegynézésre érkező, majd ugyanezt pléjsztésönön egész délután folytató látogatóinkat. A receptet Piszkétől lestem el, akinek ezúton is nagyon köszönöm!
Tizenkét főre tervezett hozzávalókat vettem, gondoltam, úgyis marad belőle, s hétfőn meglepem epressütivel a kolléganőket, meg csomagolok pasinak is ebédre. Nos, az asztal körül megjelent négyfős sáskahad lepusztította az egészet, egy falat sem maradt, s mikor panaszkodtak, hogy milyen keveset csináltam, és tájékoztattam őket, hogy ez bizony háromszorannyi, mint ahányan vagyunk, különféle humorcsomagokat gyártottak annak hiteles szemléltetésére, kikre méretezték az adagokat.
Hozzávalók (elvileg tizenkét személyre):
40 db babapiskóta
1,5 kiló eper (kevesebbet írt, de mi beletuszkoltunk még egész szemeket is a rétegek közé)
3 dl tej (én ezt kihagytam, s mivel volt otthon finom eperszörp, azzal helyettesítettem)
2 vaníliás cukor
50 dkg mascarpone
30 dkg fehércsokoládé
2 dl habtejszín
Előző este befogtam Farkast, aki elég bizonytalanul mozog a konyhában, még nálam is jobban, de nem szívesen pacsmagolok társaság nélkül, így meg jól elnevetgéltünk kettesben. Kb. 20 dkg epret összeturmixoltunk 3 dl epres rostosüdítővel (a tejet ezzel helyettesítve), s ezen lében megúsztattuk a piskótákat, míg elég jól megszívták magukat, de csak annyira, hogy ne konyuljanak el, míg átkerülnek az egyébként tévesen kiválasztott kerek üvegtálba (rájöttem, hogy vennem kell egy laposabb epersütinekvaló üvegedényt).
Közben ismét összeturmixoltunk 80 dkg epret (előbb pasi belepakolta a turmix gépbe, de ahogy bekapcsolta, rögtön rájött, hogy ez bizony nem fog menni, folyadék nélkül csak berreg a motor.....úgyhogy átpakolta az egészet egy mély edénybe, s bedurvult a botmixerrel), amit hozzákevertünk a mascarponéhoz, majd belecsurgattam a felolvasztott fehércsokit, beleszórtam a két vaníliáscukrot, s jól összekutyultuk. A tejszínt robotgéppel jó kemény habbá vertük, s finoman beleforgattuk az epres masszába.
A tál aljára mentek a pirossá színeződött piskóták, majd egy adag krémmel elfedtük őket, s mivel maradt még jócskán eper a kosárban, megmostuk, félbevágtuk mindent, s ment belőle mindegyik réteg tetejére, végül körbe díszítésnek is.
Lefóliáztam és egy éjszakát pihent a hűtöben. Isteni lett. Hétvégén születésnapi bulira megyünk, s az almatorta helyett ezt rendeltek tőlem, három nagy tállal.
Tanulság még: Ne használj félgömb alakú, mély üvegtálat, amely az első szedésnél elbillen az ellentétes irányba, így aztán egyáltalán nem elegáns módon több oldalról meg kell támogatni gyertyatartóval, szalvétagyűrűvel, hogy fel ne boruljon....