Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ajándékirándulás

2008.05.03. 17:58 | piroskaesfarkas | 2 komment

Anyáknapi kirándulással leptük meg az érintetteket, s célpontnak az Alcsúti Arborétumot választottuk, mivel szemgyönyörködtető is,  meg közel is van, így nem kellett órákat az autóban tölteni.

Alcsút az 1800-as évek elején került Habsburg József nádor tulajdonába, aki Pollack Mihály tervei alapján felépítette azt a klasszicista kastélyt, melynek mára csupán a homlokzati része maradt meg, a többi a tűz martalékává lett a háborúban. Negyven hektáros park veszi körül, benne békáktól hemzsegő tóval, ráérősen tekergő patak felett átívelő hidakkal és rengeteg növénnyel.

Biztosan rengeteg pénzre lenne szükség, hogy a hajdan volt pompás kertet és a megmaradt épületeket rendbehozzák, mert most bizony elég elhanyagolt, s van néhány düledező, teljesen mellőzött építmény is, mely szomorú látványt nyújt....Az egykor pompás, formára vágott puszpáng labirintust már nem nyírja senki, összenőttek, kiszáradtak.

A tó partját érdekes gyökérképzőmények díszítik, mintha csak faragóművész készítette szobrok lennének, pedig ezek az észekamerikai lombhullató mocsári ciprus légzőgyökerei, melyek a fa tövétől akár 15 méterre is felbukkanhatnak.

Csodáltunk tekintélyt parancsoló, átölelhetetlen vastagtörzsű platánokat (1825-ben kezdték meg a park betelepítését, ez volt a platánkor), tavaszi virágdíszüket bontogató bokrokat (melyek közül szemet szúrt egy orgona féle, az általam ismert "útszéli" típusnál sokkal kisebb levelekkel, így messziről alig látszik a zöldje, egy lila virágkupac az egész, szeldeltlevelű perzsa orgona volt a táblájára írva. Megjegyeztem, hátha meglelem valamelyik kertészetben.), lila, sárga és fehér mezei virágokat, a kavicsos úton közlekedő mókás kis kékbogarat.

Nagyon tetszettek a nádfedeles madáretetők, majd jól felhívom őket jövő héten, hátha egy helyi bácsika csinálta, akit magam is felkereshetek.

Nagyon kellemes hely, kikapcsolódós, feltöltődős, szívesen ajánlom mindenkinek, s ahogy láttam, babakocsisok is egyszerűen kormányoztak az aprókavicsos utakon, és a lábbalhajtós pelenkásmotorosok is könnyedén száguldoztak.

Három óra alatt jártuk be a parkot (néhány részletét kihagyva), de szívesen eltöltenék akár egy napot is, a kastély lépcsőjén, árnyas fák alatti padon, vagy fűbe terített pléden olvasgatva. 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr24452443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Merci · http://prante.wordpress.com 2008.05.04. 14:07:03

ha a bácsika készítette a zsupfedelest kajáldát, akkor vele csináltass, de ha nem, akkor azt mondom, hogy ilyeneket nálunk az állatkereskedésben árultak ősszel.

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2008.05.05. 14:11:13

Merci! Köszönöm szépen! Én is láttam már hasonlót, de az nem volt ilyen méretes....Hátha előkerül a bácsi:-)
süti beállítások módosítása