Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Próbalinzer

2007.12.23. 18:00 | piroskaesfarkas | 7 komment

Az igazi tesztelés holnap lesz, hiszen a jótanácsok szerint a linzernek állnia kell legalább egy napot, de azok szerint, akik nem bírták kivárni ezt az időt, már most is nagyon finom.

Túúdom, hogy nem egy bonyolult süti ez a linzer, de valahol ugye el kell kezdeni, s mivel Farkasnak ez az egyik nagy kedvence, s eddig fehértálcás előrecsomagolttal kellett beérnie, úgy döntöttem, nekiveselkedek.

 

Hozzávalók:

250 g liszt

80 g cukor

180 g sütőmargarin

3 tojás sárgája

reszelt citromhéj

csipetnyi só

lekvár

Mivel nekem kevésnek tűnt az egy adag, mindenből duplát számoltam, s így már az elején sikerült is elbaltáznom az első adagot, mondhatnám, még a rajtnál bebuktam....Merthogy a 80 g cukor helyett a vajadagot véltem cukornak, s a megduplázot 360 g margarin helyett ugyanennyi cukrot nyomtam a liszt tetjére....Mivel már összekeveredett a két alapanyag, már visszaszedni sem tudtam, ha meg mindent ugyanilyen arányban növeltem volna, kb. 12 tojásra lett volna szükségem...Úgyhogy  ki kellett öntenem. Jól indult:-) Farkas csak feküdt a konyhakövön, s igen jól szórakozott, s nem igazán hitt az eredményben.

Na de itt mégsem adhattam fel, így a végre kimért dupla adag lisztet és cukrot összeöntöttem, hozzá felvertem a hat tojás sárgáját (a fehérjéből rántotta lett az ebeknek reggelire) s belelöttyintettem. A margarint belekockáztam, s hozzáadtam egy kis vaníliát, csipetnyi sót és egy kis sütőport, egy fél zacskónyit (a recept nem írta, de mintha mindenhez szoktak volna adni, gondoltam, nagy baj nem lehet), és citromhéjjat.

Ekkor jön a tuszmákolós részre, amiről eszembe is jutott drága Dagimamám, amikor vaskos kis karjaival gyúrta a finom süteménytésztákat....Igyekeztem az emlékezés könnyeit nem belecsöppenteni a tálba.

Mikor végre bucivá összeállt, betettem egy fóliába, s pihent egy jó órát a hűtőben (amit meg ma sütöttem ki, az egy egész napot), majd Farkas kinyújtotta a deszkán, igazi sodrófával, s kisebb vita alakult ki a kiszúróformákkal kapcsolatban, de végül megegyeztünk, hogy nem lesz fenyőfa alakú, sem pedig medvés (mert milyét szúrjam majd át, mikor lekvárral ragasztjuk össze, talán a szemét, vagy jöjjön ki a hasán??!!nanem), sima hullámosszélű alapokat csináltunk, a tetején lévőkre pedig sziveket vagy kis kört fúrtunk.

Sütőpapirral kibélelet tepsibe sorakoztattuk őket, majd betoltuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, 12 percre. Mikor kihült, az alsó felére lekvárt tettük, s összeragasztottuk egy lyukastetejűvel, majd porcukrot leheltünk rá.

Na ez nekem való süti!!! Gyorsan készen van, lehet szúrkálni, meg ragasztgatni, amit a legjobban szerettem benne, ráadásul még igen látványos is, olyan villantós:-)

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr15271808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2007.12.23. 22:53:28

Gyönyörű és biztosan nagyon-nagyon finom :)
Elmentem a receptet ;)

zsuzsó 2007.12.25. 00:32:30

Pedig nem is beszéltünk össze...:o) Bár az enyém diós, és kicsit másak az arányok, de linzer az is.Békés, boldog, szeretetteljes ünnepeket kívánok Neked, és a többieknek, akik olvassák.:o) Szeretettel: én.

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.12.26. 22:05:15

Zsuzsó! Ó, Te jobban figuráztad, ha még dió is került bele (vagy rá?). Jól sikerült?

Köszönöm szépen!!! Öelellek, Piros

zsuzsó 2007.12.27. 13:51:26

bele került, rá csak cukros tojáshab, mint a mézesekre.
Szerintem én ettem meg belőle a legtöbbet, mert ez a kedvencem, de azérta többiek is jóllaktak, meg jutott ajándék mellé kísérőnek is.:o)
Én is szeretnék egyszer egy ilyen ölelkezős, bújós, ajándékbontogatós mosolygós szerelmes karácsonyt...:o)
A hóesés már megvolt hozzá, meg a családom szeretete.:o)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.12.27. 14:14:45

Zsuzsó! Nagyon jól hangzik!!! Leírod nekem légyszi a receptedet? Kipróbálom szilveszterre.
Biztosan lesz szerelmetes karácsonyod is!!:-)))

zsuzsó 2007.12.28. 10:01:23

kell hozzá: 35dkg liszt, 33 dkg vaj, 16dkg porcukor, 1 tasak sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor, 15dkg őrölt dióbél, 1 citrom héja, 1 tojássárgája.Én a vajból kicsit kevesebbet tettem, mert nagyon ragadós lenne, ha kicsit száraz a tészta, és nehéz összedolgozni, kb fél dl tejjel ezt meg lehet oldani.ÉN aztán be szoktam tenni a hűtőbe, kicsit keményedni, hogy aztán könnyebben lehessen dolgozni vele, és nem szoktam egyszerre az összeset kivenni, hanem darabonként simítom ki, és formázom. És lehet belőle kis kifliket is tekerni.Meg lehet lekváros összragasztásosat is csinálni.Aztán a többit gondolom már tudod. :o) Majd meséld el, milyen lett! Jó étvágyat!:o)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.12.30. 19:21:20

Zsuzsó! Köszönöm szépen! Most nem lesz alkalmam megcisnálni szilveszterre, de jövőre kipróbálom:-)
Jól hangzik!!!!
süti beállítások módosítása