Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Gazprezentálós

2007.08.18. 09:37 | piroskaesfarkas | 10 komment

Hiába növesztettük meg akkorára, hogy simán ki lehessen húzni, mint a répamesében a répát, mert ez akkor sem olyan egyszerű, ha az eső jól eláztatta a talajt. Túl erős a gyökere és nehéz kitépni a földből, és ha sikerül is, akkora gödör keletkezik utána, hogy földet kell lapátolni bele....A gaz!

 

Végre letöltöttem a képeket, és várom szíves tanácsotokat gyom ügyben:-)

Belzebubúr is megtekintette a területet (amit ugye nyár elején takaríttatunk le, hozattunk rá termőföldet és akkor füvesítettük is), de sajnos az ő véleménye is az, hogy vagy újból letúratjuk az egész területet (na persze, egy vagyon volt a füvesítéssel, termőfölddel együtt, szóval ez kilőve), vagy egyenként mégiscsak kicibáljuk ezeket a fűfélegazokat, mer ezt még a gyomírtó sem viszi.....


Alficickány, a feket kutyusunk elleste a pasitól, ahogy tépkedi a gazokat, így Ő is élvezettel rágja (sajnos nem gyökerestül:-))) a kimagasló fűszálakat, szerinte biztosan egy jó móka lehet.

Most próbáljuk hetente kétszer fűnyírózni a területet, ami annyit jelent, hogy megvan az esti program, mert sötétedés előtt mindig csak egy óránk marad, mire hazaérünk, így aztán mire pár nap alatt lenyírjuk az egészet, kezdhetjük előről:-) Sajnos ennek a gaznak olyan elfekvős, földhözlapusós töve és száralja van, amitől nyírás után egy szétterülő tenyérhez hasonló alakban a földön marad, mert nem tudja elkapni a gép, fújderanda.

Én egyébként szeretek nyírózni, csak a fűgyűjtő ürítését utálom....


A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr46142948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cpt. Flint 2007.08.19. 19:14:38

Kakaslábfűnek hívják az illetőt (Echinochloa crus-galli; persze lehet, hogy nem pont a crus-galli, ennyire nem vagyok szakember és a könyveim sem elég részletesek). Több faja is megtalálható Mo.-on. Eredetileg dél-eurázsiai mocsári növény volt, manapság nagyon elterjedt; az egyik legveszedelmesebb gyom (korábban csak a rizsföldeknél volt probléma).
Mivel egyéves, az elsődleges védekezés a terjedése ellen: nyírni, nyírni, nem hagyni magot teremni!!!
Lehet, hogy van ellene valami szuperszelektív vegyszer nagyüzemi célra, de kétlem, hogy kiskereskedelmi forgalomban is beszerezhető lenne. Azért meg lehet próbálni. Ha van elég erőtök és türelmetek, ki kell szúrogatni egyenként a töveket. (Van erre célszerszám, v. lehet csinálni; egy vésőszerűséget képzelj el, de csak késpenge vastagságú acéllal, aminek a vége V-alakban be van vágva.)
De letúratni akkor sem kell, ha újra akartok füvesíteni. Akkor inkább totális gyomirtás Glialkával. Az mindent kivisz 2 hét alatt (kivéve szőlő, Rubusfélék), ez garantált, saját tapasztalat. Utána illik megvárni, hog a talajban levő magokból megint mi jön ki, aztán azt mégegyszer lenyomni. Ennek az átfutása legalább két hónap vegetációs időben, tehát idén már nemigen fér bele (azaz a második gyomirtást valamikor májusban kellene csinálni). Utána lehet újra füvesíteni. Ha nem sajnáljátok a pénzt, akkor esetleg gyepszőnyeggel. Az garantáltan gyommentes, azonnal látványosan gyönyörű és olyan szép egyenletes, amilyen a vetés sose lesz. Sokkal biztosabb is, nem viszi ki egy elfelejtett öntözés, nem mossa össze egy zápor.
Aztán öntözni és nyírni; ez a gyep titka. Az egyiktől az ilyen, a másiktól az amolyan gyomok mennek ki; hosszú távon marad a fű.
erdőmérnök, kertépítő

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.08.19. 21:16:08

Kedves Flint!
Nagyon szépen köszönöm a tanácsaidat, igazán sokat tudsz a növényekről! Mi még csak most tanulgatjuk a kertnvelgetést, barátkozunk a növényekkel, és kardozunk a gyomokkal, gombákkal, élősködőkkel:-)

Most próbáljuk hetente kétszer lenyírni, esténként, több részletben, ésminden nap kiszedni néhány kakasgyomot tövestül, majd betömni a gödröt földdel. Nem lesz egyszerű, mert rengeteg van, és valahol már ki is szorította a füvet, és szinte csak az nő......

Sajnos még lenyírva is nagyon csúnya, ahogy írtam, tenyérszerűen elterül, és beteríti a földet. De felvesszük a kesztyűt és kicsavarjuk gyökerestül.

Mégegyszer nagyon szépen köszönöm!!!!!!
Piroska

Cpt. Flint 2007.08.19. 22:50:11

Közben keresgéltem a neten, de sajnos semmi jót nem tudok mondani. Nagyjából úgy van, ahogy gondoltam; azaz vannak bizonyos vegyszerek (többek között) a kakaslábfü ellen, de azok csak nagyüzemi használatra és elsösorban nem pázsitfüfélék közül való irtásra (hanem a kapásokból [kukorica, krumpli]). A rizs meg ugye megint egy más tészta, mint a gyep, még ha füféle is.
A legnagyobb gond az, amivel én - mint kertépítö és kerttel rendelkezö - is nap mint nap találkozom, hogy füfélék közül füféléket kiirtani... nagyon nehéz. Ugyebár hasonló adottságok, tulajdonságok, igények; esetenként egész közeli rokonság...
Sajnos a kétsziküek gyepböl való irtására is alig van (hatásos) szerválaszték magánszemélynek (leginkább a Calcurea).
A heti kétszeri nyírás azért talán túlzás, föleg ilyen száraz idöben (ha öntözörendszeretek van, akkor persze az aszály nem szempont). Olyan gyorsan azért nem képes virágzástól termésérésig eljutni egy gyom sem... viszont a fiatal gyeped esetleg megsínyli, hogy ilyen sürün elveszti az asszimilálófelület egy részét és mindig újabb sebzést is kap (arról az ilyenkor elkerülhetetlen veszteségröl nem is beszélve, amit - a még fejletlen gyökérzet miatt - tövestöl szed ki a fünyíró).
Ahol nagyon elhatalmasodott a gyom (bármelyik), ott mindenképpen a totális gyomtalanítás (most mindegy, hogy fizikai v. kémiai) és a fümaggal való újra- v. felülvetés javasolt (különösen ilyen fiatal gyepnél). Egyébként is, minél sürübb a füvetésed, annál kisebb az esélye a gyomnak.
Nem akarlak elkeseríteni, de fogsz még találkozni valszleg (vagy már meg is történt) a muharokkal, tarackbúzával, csillagpázsittal, kövér porcsinnal, keserüfüfélékkel, cickafarkkal, útifüvel, katánggal, pitypanggal, herefélékkel stb.
El lehet játszadozni vele egy életen át... ezért szép a kert!

Ha kérdésetek van, szólj; próbálok segíteni.
Jó munkát, sok szerencsét!
Üdv: Cpt. Flint

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.08.19. 23:01:21

Szia Flint!
Köszönöm szépen még mindig, és megint:-)))
Valahogy így mondta Belzebúbúr is, akinek kikertészete van. Hátbaveregette a páromat, mélyen a szemébe nézett, és csóválta a fejét, mikor megmutattuk neki, és hívtuk, találjon ki valamit.....
Tudod, az sem segít, ahogy írtam, hogy a fél telket mi magunkhoz csatoltuk, a másik felét pedig a szomszédnak kéne rendeznie, és nem teszi. És hiába a nád meg a drótkerítés, ha az ő felén már két méteres a gaz...Gondolom azok is szórják a magot rendesen...

A fűűűűűűű.Jaj, egy külön téma.. Szóval ne nyírjam olyan sűrűn???? Pedig ha tudnád, mennyire élveztem pl. ma este is. Fülemre tettem a zenét, és toltam a nyírót vadul...:-)

Megfogadom a tanácsodat és a heti egynél leállok.

Majd most lefotózom az állapotokat fűnyírás után, hogy mennyire szaporodott el.

Mégegyszer nagyon köszönöm Neked, hogy időtszakítottál rám!

Szép estét,
Piros

szuszka1 2007.08.29. 14:49:10

bocsánat, én sem csak a levegőbe beszéltem, amikor azt mondtam, hgoy majd jól megkérdezem. Jól meg is kérdeztem, csak én sem jutottam többre, mint Flint kapitány. Szóval azt üzenik, hogy állítólag létezik egy szer Németországban, 5 literes kiszerelés, és tud egyszikűben egyszikűt irtani, de Magyarországon nem engedélyezett, és egyébként is, hiszi a piszi.
Azt is üzenik, hogy sajnos meg kell tanulnunk együttélni az általunk befolyásolhatatlannal:)

Piroska 2007.08.29. 19:05:18

Szuszka, köszönöm!!!:-))
Közben kifejlesztettünk egy módszer, melynek lényege:
1. fogj egy jó erős metszőollót
2. lehetőleg eső után, vagy mikor még elég nedves a talaj, volulj ki a zöldbe
3. a metszőollót kinyitott élekkel szúrd le a gaz tövébe, és jó mélyen vágd el a gyökerét
4. Ettől meglazul, és könnyen kihúzható
5.Üzd ezt a spotot naponta, és majd meglátod, mi sül ki belőle....

Úgyhogy, most majd' minden nap kiszedünk egy ilyen kakasosgazt, illetve egy jó zsáknyit. Ipari mennyiséget termelünk, majd jól lefotózom.
És még mennyi, de mennyi van....

szuszka1 2007.08.29. 21:58:53

izé, sajnos a bennmaradó gyökerek hajlamosak újra kihajtani. Ez olyan, mint a lernai hidra:(

Piroska 2007.08.30. 10:21:53

Remélem, ezek itt sosem jönnek majd elő....
Ha mégis, akkor jól elleszünk a friss levegőn:-))))

Jou 2007.12.08. 15:24:09

Na, ezt a gyepszőnyeg dolgot megjegyzem magamnak, hátha lesz egyszer egy talpalattnyi kertecském...bár milyen szép neve tud lenni egy gaznak is. Elképzelem, ahogy sétálgatok, és büszke felvezetés mellett sorolom, hogy ó, ez itt a csillagpázsit, ez meg itt a kövérporcsin...stb. De visszatérve én a kiskecskét akartam javasolni a lú helyett, aki nagyon éédes, és cuki tud lenni, és alacsonyabb költségvetésű is! Emellett tuti szinten tartja a füveteket, és talán ezzel a gazzal sem fog sokat cicózni, a fűvel együtt tépi ki. Jövőre meg jöhet a gyepszőnyeg, mert ilyen szomszédság mellett úgyis drága és meddő ez a harc:(

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.12.09. 17:04:10

Jou! Igaz, igaz, a nevükkel nincs is semmi problámám, de túlságosan tolakodóak, ez velük a baj:-))
Kecske jöhetne, meg ló, meg bárány, meg csacsi.....De előbb egy birtok kéne hozzájuk!
Addig meg marad a jól kidolgozott módszerünk, amikor is ollóval vágjuk el a gyökerét. Egész jól haladtunk az ősszel, kiváncsi leszek, hogy tavasszal ezek visszajönnek -e.....
:-)
süti beállítások módosítása