Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Almatorta egy cseresznye miatt

2007.04.08. 21:28 | piroskaesfarkas | 18 komment

Nem fogok itt gyakran recepteket lobogtatni, pláne az enyémeket nem, aminek a miértjét persze több oldalról is meg tudom közelíteni, de a legmeggyőzőbb indokom bizony az, hogy egyáltalán nincsenek saját ételkreációs leírásaim, régi, megsárgult nagymamás receptjeim (amit nagyon sajnálok, hogy egyik nagyimat sem kértem soha, hogy jegyezzék le a finomabbnál finomabb receptjeiket, és nekik sem jutott eszükbe, mivel ők sem kapták a mamájuktól papiron, csupán figyeltek és segítettek, így elsajátították a trükköket, én meg nem tettem mást, mint megettem a végeredményeket, és nem jegyeztem meg előállításuk furfangos módját - most meg már könnyes szemmel emlékszem vissza a Dagi mama darázsfészek sütijére, vagy a karácsonyi beiglikre, és az Agárdos mama különleges madártejére, amit csak ŐK tudtak pont úgy.......) és másokét is csak nagyon ritkán veszem elő. Hacsak, valaki nem kíváncsi a szuperszendós- vagy salátás receptjeimre, mert ezekben nyerő vagyok, és a pasi a tojásrántottáimat is isteníti, meg szerinte a sajtos tésztám is különleges:-)

Na de, mivel itt rögtön gyanuba keveredtem, hogy mégiscsak tudok én főzni, csak a jópofáskodás miatt nyomatom ezt az antikonyhatündér szövegemet, így most leleplezem a kemény igazságot: tényleg nem rohangászom fakanállal a kezemben, nem szeretek és nem is tudok sem sütni, sem főzni, de azért időnként becsúszik egy-egy ehető dolog, elkap a gasztronómiai hév, és rittyentek valamit.

Az egyik (a kb. három süti közül, amit valaha is csináltam) ilyen az almatorta, amit a párom külön kérésére szoktam elkészíteni, mint például szombaton is, amikor a délelőtti KV-zás és kertészeti túra után kimerült, és elaludt a kanapén, és húzta a lóbőrt majd' estig, és a sütő vége csöngetése ébresztette fel, addigra én jól megleptem a sütivel. Hogy milyen az íze, azt nem tudom, mert sosem kóstoltam meg, mégpedig a cérnulási törekvéseim miatt álltam ellen... Az illatát azért én is érzem, isteni, Ő meg egyenesen imádja! Ami külön kedvemrevaló, hogy gyorsan össze lehet kavarni, aztán már csak sül 45 percet a tortaformában, és kész.

Hozzávalók:
15 dkg cukor (én mindig barnacukorból csinálom, most meg találtam valami különleges, sötétbarna bio cukrot...), de néha a fele cukor helyett teszek bele mézet
15 dkg liszt
fahéj, amit öszekeverek egy zacsi vaníliáscukorral
10 dkg margarin, amit megolvasztva teszek bele a tojások előtt
2 db tojás, kicsit elkeverve
sütőpor, egy teljes csomag
4-5 db nagy alma (én mindig meghámozom)

Elkészítés:
Meg kell keresnem a mérleget, amit a múltkor elraktam, hogy legközelebb ne kelljen kutatnom utána, de most sem találom........Közben bemelegítem a sütőt 180 fokra, és már kialszik a piros lámpa is, mire a bőgés határán megtalálom valami idióta helyen a mérleget......Ki volt az a dinnye, aki képes betenni a legalsó fiókba, az alufóliák alá????? (én voltam a múltkor).
Lisztet, cukrot, sütőport összeeresztem egy tálba, felolvasztom a margarint folyósra, de nem túl melegre, és összekavarom az egészet. A tojásokat ügyetlenül felütöm (valahogy mindig a tűzhely fölött persze, csak tudnám, hogy miért, amikor így a gázrózsákba folyik a fehérjének egy része, amit az életbe ki nem szedek onnan) és kicsit összekavarintom a kedvenc kis tálkámban, amiben a salátaszószokat is megalkotom (imádom, külön nekem készíttette valaki, rajta a nevemmel, pont pici dolgok kotyvasztására való), majd zsupsz bele a többihez, és csomómentesen eldolgozom. A tészta kész!
A leszedhetős abroncsos tortaformát használom hozzá, aminek az alját és oldalát kivajazom (nem szoktam sütőpapirt tenni alá), megpuceválom az alámákat, vékony szeletekre vágom, szépen elrendezem az alján (ez a kedvenc részem, bár felesleges nagy műgonddal legyező formát alkotni, mivel a tészta miatt úgyis csak én tudom, hogy úgy van alatta....), aztán megszórom a fahéjas vaníliás cukorral, és rákaparom az egész masszát (amitől mindig frászt kapok, hogy túl sűrű a tészta, és nem jut mindenhová, de a sütőben mégis megtalálja a járatokat, és szépen, magától eloszlik a formában, annyira jófej!)

Piroska kitudjahonnanszedte almatortája

 


Kb. 45 percig szoktam sütni, 180 fokon, de mivel izgulok, nézegetem, nehogy megégjen a teteje, így a 30. perc környékén törökülésbe helyezkedem a sütő előtt, és mint valami jó filmet, figyelem az üvegen keresztül a folyamatokat (a kutyák ezt a részt kedvelik a legjobban, és heves szeretetükkel halmoznak el, amiért lementem az ő szintjükre, a konyhakőre).
Amikor kicsit kihült, megszórom porcukorral, a tálalásnál meg mézrácsokat szoktam rajzolni a tányérra.
Tarararam!!!! Kész!:-)

Ez volt az almatorta egy cseresznye miatt.

 



· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr1156207

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: kacatvilág 2007.04.11. 17:07:21

almatorta és a gasztrobloghiéna piros porondmester jakóban bohóc orralMai napon a virtuális blogszférából valós anyaggá desztillálódva - 2.0, meg közösség partikuláris és csodálatos haszna - egy almatorta formájában teleportálódott számomra egy virtuális…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

edina · http://edinalorincz.com/photoblog 2007.04.08. 23:40:24

Hmmm, legközelebb kever bele a tésztába az almadarabokat, és akkor meglepetés lesz, hogy hol bukkan fel egy :)
(Nem, én még ennyire sem tudok főzni, de ha épp kotyvasztok, akkor általában mindent összekeverek, még azt is, ami külön jobb lenne...)

bcyke blogberlo, aki ott sem volt · http://kacatvilag.blog.hu/ 2007.04.09. 12:11:16

Te ez a cseresznye rossz hatással van rád, mert hogy beizzítottad ezt a gasztrovonalat, ami sima állatkínzás tekintetembe nézve, így már itt is csoroghat a nyálam Nálad, azt mikor kisfújom a sűrített levegővel a klaviatúrából, akkor meg majd jól összefröcsköli a tapetát!:))))))

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.04.09. 20:50:11

Dehogy keverem, pont az a legjobb rész, a legyezős!!!:-)))

Bcyke, ahogy írtam, itt nem lesz recept lobogtatás!!! Kivéve, ha kipróbálok valami könnyű, cseresznyésajánlósat. ...:-))) Bekerítünk!!!!

bcyke blogberlo, aki ott sem volt · http://kacatvilag.blog.hu/ 2007.04.09. 21:22:10

De csak legyen lobogtatás gazdagon! Követelem!:))
Fotókkal együtt követelem!:))

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.04.10. 11:02:18

Jó, de akkor fel kell fejlődnöm a feladathoz:-)
De csak miattad teszem!!!!

bcyke blogberlo, aki ott sem volt · http://kacatvilag.blog.hu/ 2007.04.10. 14:26:37

Látom körvonalazódni látszik egy mind a két fél számára hasznos bartel az IT support-ért!:))))))))))))))

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.04.10. 15:19:58

Csak tudd, hogy melyik halmazba tartozom, leírtam az oldaladra, jó???????:-) Túúúdod, én vagyok, aki nem szól értem:-))

Cserke 2007.04.10. 22:05:19

Óóóó? Piroska, hát mit is mongyak???
UGYE HOGY TUCC SÜTNI?!?
Nagyon jól néz ki és biztos finom is volt!! KI fogom próbálni!
És fotóilag is nagyon ott van!
Egyszóval ÜGYES vagy, nagyon!
Ezen kívül 6ódva is vagyok, igazán!
(mondhatni:emmándöfi!!!)

(Csak az ünneprontás mián:
Az viszont ordenáré disznóság, mimindennel van felkarácsonyozva blogod, nekem meg egyik sincs, se egy vacak tyúkosóra, seegy beszélgetődoboz, seegyzenélődoboz!!!Sesemmi. :o(((
Mostmár Tiéd is szakasztott olyanállat, mint Bcykéé )

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.04.11. 11:25:45

Na, akkor örülök, hogy sikerült a profi kuktánál egy kicsit bevágódni!!! És lett belőled egy bejegyzés (én meg lekerültem a blogodról mint oldalcimke is, szépen vagyunk, mondhatom....):-)

Cserke 2007.04.11. 21:19:25

Jajmán, amint sikerül rájönnöm, hogy a fele linkem miért nem látható, rögtön vissza leszel menve.Nahát!
:o)

buboreka 2008.02.07. 10:24:32

Úgy örülök, hogy rátaláltam erre a receptre....már rég vadászok egy jó kis almatortára...asszem ez az igazi!...ma este vendégeim lesznek...kipróbálom. Köszi Piroska! szorítsál, hogy összejöjjön!!Puszi!

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2008.02.07. 10:37:19

Buboreka! Szorítok, szorítok!
Csak ne kapj frászt attól, hogy nagyon sűrű a tészta és nem tudod ellapogatni az almák tetején, mert a sütőben nekem mindig elterül.
Sok sikert!!!!
:-)

buboreka 2008.02.08. 14:09:36

Piroska!!! Sikerüt....nagyot arattam az almatortáddal1köszi!
Itt megnézheted: buboreka.blog.hu/
Szerintem az én tortaformám átmérője nagyobb, azért lett ilyen ki lapos szegény,...de nagyon finom. Legközelebb dupla adagbol készitem, úgy talán magasabb lesz! Puszillak!
(ha nagyon figyelsz, talán kivehető a legyezőforma is)

Piroska 2008.02.08. 15:19:35

Szuper, nagyon örülök!!!!:-)
Igen, azt nem mondtam, hogy átlagos méretű tortaformám van...:-)

buboreka 2008.02.08. 17:24:18

Valamit elbénáztam a blogomban...na, most nézheted meg itt....buboreka.blog.hu/

Piroska 2008.02.08. 18:52:42

Na azért, mert nem is láttam:-)
süti beállítások módosítása