Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Medvemérték - egyésfél

2010.09.16. 00:07 | piroskaesfarkas | 16 komment

Leragadtam a kommunikációjánál. Egyszerűen azért, mert egy új, varázslatos világ nyílt meg azzal, hogy beszél. Ráadásul régóta, és most már egészen hihetetlenül. Elmeséli a napi történéseket, vagy akár sokkal régebbi eseményeket is. "Voltál a Papával a színpadon, Agárdon. Takarította a bácsi a színpadot. Papa nyakában ült Nünü. Etettük hattyúkat, kacsákat is. Kenyeret. Tessék hattyúk, egyetek...." Sőt, le is rajzol mindent, aki és ami fontos neki. Pl. ezt a színpados történést is, és közben magyaráz, hogy az ott a Papa, a szeme, haja, póló van rajta, azok a hattyúk és kenyeret esznek........

A mondókákat, meséket, verseket már nem is számoljuk. Szerintem legalább százat nyom kívülről, és ha éppen talál egy szituációhoz illőt, akkor rákezd. Pl. mondtam Neki, hogy pont belefér a hátizsákjába a macija. Erre Ő "Kisegér, kisegér, minden lyukba belefér......." Nem győzünk újakat tanítani Neki. Kész vagyonokat költünk gyerekmondókásverses könyvekre. Sokszor elismételteti velünk a frissen hallott verseket, aztán pár nap múlva már megy Neki is.

Az érzéseiről is "beszél". "Szomorú Nünü, éhes, ebédelünk, álmos, szeretlek, hiányoztál, stb." 

Ma kérdezte Tőle Nagyi, hogy kimenjünk -e a kertbe, mire Ő "talán". Máskor kérdeztük, hogy hazajön -e velünk, s a válasz "nem biztos". Szeret "számolni". Azt már tudja régóta, hogy mit jelent az egy és a kettő számfogalma, a többit még nem, de használja, böködi a könyvben a rajzokat, mintha számolná "egykettőháromnégyöt...".

A rádióból, beszélgetésekből elkap szavakat, és röhögve ismételgeti. Nagyon vigyázunk, mit mondunk.

Szépen használja a "kérem szépen, köszönöm, szívesen, légyszíves, stb." szavakat is, aminek nagyon örülünk. Még a kutyákkal is így beszél. "Alfici, kérem szépen a laddát! Add ide légyszíves Nününek egy picit! Kérem szépen Alfici!"

Olyan benyögései vannak. Mint pl. "irgumburgumkrucifikszum", meg "azt a kutyafáját", meg a híres "gatyaúristen", vagy "aztapasztacipőpaszta", mind-mind Nagyi forrásból.

Újabban minden "vicces", és mindenen igen jól szórakozik, s mindenki "bohóckodik", ha éppen nevetteti.

Tud pár színt, és felismeri a négyzetet, kört, elipszist, stb.

Megmondja a teljes nevét, a mi teljes nevünket, hogy hol lakunk, ki az Ő apukája, stb.

Na és a már említett "nem, nem, nem, nemazt, nemezt, nemkérsz, nemakarsz, nemjössz, nemoda, nemkimész, ezsejó, azsejó, nemtetszik, nemfinom, stb...." is most erősödött be.....

Játékok. A fejlesztőben meglepődve tapasztaltam, milyen ügyesen nyomja a kirakós és illesztgetős típusú játékokat. Itthon is van pl. egy isteni táblája, tele állatokkal, talán negyven különféle lehet rajta. A táblán kis négyzetszerűségekben fekete-fehéren hagyva, a kirakós darabkákon meg színesen, és meg kell keresni az állatok helyét. Pillanatok alatt berakja mindet a helyére (keresek ilyen típusú játékot, régen láttam pl. gyümölcsösben, nem tudtok lelőhelyet?), miközben magyaráz, mindegyiknek mondja a nevét, utánozza a hangját és hajtogatja, hogy "melyik a következő?" De ugyanígy megy neki a többdarabos, nagyobb részekből álló kirakós is, szintén szempillantás alatt megtalálja és összeilleszti mindet. Most szereztem használtan vagy húsz kirakót, mindenféle típusút, és hol ezt, hol azt veszem majd elő, hogy lekössem a kapacitását:)

Járunk fejlesztősjátszóházba, ami már csak azért is megéri, hogy olyan játékokkal játszik, és annyi félét próbálhat ki, amit mi úgysem tudunk itthon felhalmozni. Ezen kívül jópofa mozgásos feladatok is vannak, és mégicsak szokja a gyerek a csoportos foglalkozást, mint majd később az oviban. Ami biztos, hogy vennem kell egy hatalmas gumilabdát, amin ugrálhat meg hanyattfeküdhet, és ahogy Ő mondja "bimbammozhat" rajta, mert itthon a kicsi, pöttyös labdával próbálkozik, ugyanúgy, ahogy a játszóban, ahol ez a nagy kedvence. Minden ladbát csíp, és szívesen focizik is.

Ezen kívül járunk még babatornászóra is, ahol inkább nagyobbacskák vannak, így a vége felé már igen nyűgös a Miénk, ráadásul legutóbb sztrájkolt is, és csak az ott is megtalált gumilabdán akart "zsipzsuppozni", majd az óra végén odament az ajtóhoz és közölte "hazamegyünk". Megint elindult az éneklős foglalkozás is, de oda az én különórám miatt nem nagyon jutunk el, talán majd Nagyi viszi.

Könyvekről még. Minduntalan hajtogatom, hogy sosem elég belőlük. Meg az újságokból sem. Folyton olvas. Mindegyiknek tudja a címét, vagy ahogy Ő elnevezte egyiket-másikat. Gyakran válogat a poc előtt, tanakodik magában, hogy melyik legyen, máskor meg vidáman felkiált, hogy pl. "a böngészőt olvassuk", és már rohan, kutakodik utána. Még mindig ámulok, hogy milyen nagyon apró dolgokat vesz észre, és hogy meséli a sztorit "Helga fagyit adott a kislánynak....a kislány elejtette a könyveket...ajajajaj...vigyázz kisegér, jön a cica..." Amit én szinte csak nagyítóval látok, Ő kiszúrja. De ugyanígy jövet-menet, míg én nem látom, Ő állítja, hogy ott van, s ha jobban sasolok, tényleg. Vannak aktuális kedvencek, mint pl. a traktoros "szántja a földet a traktor....eteti a kissány a tyúkokat...", és meséli magának, nekünk.

Imádja a lovakat (járunk lovakat bámulni, s gyűjtjük a szárazkenyeret a közeli lovarda lakóinak), a bárányokat (füvet adunk Nekik), tulajdonképpen mindenféle állatot. Fő látványosság a pár utcával távolabb eső Pityukakas és negyvenkét tyúkból álló háreme.

A munkagépimádat még mindig megvan. Azonnal leállunk, ha az út mentén markolót, buldózert, úthengert, betonkeverőt, vagy bármilyen hasonló járművet látunk. Fék. Ha sikerül, elbeszélgetünk a "vezetőbácsikkal" is, akik eddig mindig nagyon kedvesen megmutogatták a gépeket. Állandó célpontunk Nagyikáék utcájában az építkezési terület.

Babázik is szívesen. Kapott egy mini etetőszéket babakocsival, meg ugye van konyhája is, kibővült zöldség és gyümölcs kínálattal. Főz rájuk, sétáltatja őket, párbeszédeket mond, találkoznak egymással. Nem tudom honnan szedte, de mostanában gyakran hallom Tőle, hogy az egyik babája vagy plüssállata szomorú. "Szomorú a szamár....megvígasztalja Nünü." Azt nem nagyon magyarázza el, hogy mitől bánatosak.

Rajzolás. Mindennapi elengedhetetlenség. Egy kifejezési forma. Itt is, meg Anyikáéknál is állandóan kint van az asztalon a füzet és a zsírkréta készlet (most már egy ideje ceruzák is, eddig tartottam a hegyüktől), meg a régi fajta nyomda készlet, mert olyan gyakran kérte, hogy rajzoljunk, hogy egyszerűbb előlhagyni. Magyarázza, hogy mi készül, és kéri, hogy írjam a lap aljára. 

Csapongok, ahogy szoktam az ilyesfajta összefoglalóknál......

Ha pelenkázni kell, hozza a pelenkát, hogy kicseréljem. 

Mozgás. Futkorászik, olyan sebesen mászik fel mindenre, hogy résen kell lennünk. Tanítgatjuk, hogy nézzen körül az úton, de kb. inkább bólogat, s közben mondogatja "balra, jobbra, balra, jobbra", viszont azt hiszem, már tudja, melyik a jobb és bal keze, vagy legalábbis általában eltalálja:) Az Apja marha büszke, mert ezt Ő tanította.

Most tanultuk a bukfencezést, odavan érte. Persze csak úgy, hogy ott vagyok mellette és fogom.

Szeret táncolni, s az esetek többségében minket is felszólít erre. A sok grilluszos meg népdalos cédéje mellett rákattant a cseppetsemörülökneki gumimacis borzadványra, és mint egy vad rajongó, elkezd ugrálni hadonászni a kezével, mint aki csápol, és követeli "gumimacccci, meghallgatjuk a gummmmimacit, légyszíves". Ami meg jó, hogy nagy érdeklődéssel figyeli a balettosok táncát.

Még mindig nagy kedvenc a Maszkabál, meg a Minimaxos dalolós, de most már a Mazsolát is kéri, meg a Micimackót, és végig is néz belőlük 1-3 részt, végig kommentálva, mint egy hangosfelirat, hogy éppen ki mit csinál.

Eszik. Sokat és jóízűen. Nem találtam olyan ételt, amit nem evett meg...eddig. Még mindig a bio a fő csapásvonal, de azért kap néha mást is. Semmi csoki, mogyoró, tej, cukor, ilyesmi. Ritkán kap bébiételt, inkább főzök neki a párolóban továbbra is. Szívesen teszem, és megnyugtat, hogy megbízható forrásból, bio eledeleket fogyaszt a szívünkcsücske. Még májkrémet (amit nagyon bír, a májkérmes kifli) is találtam, ami bio, és most fogom kipróbálni a zöldségpástétomokat is.

Boldogság Vele egy almát harapni!:)

A haja sokat nőtt, komoly csigái vannak, amiket már hajszárítózni kell.

Alvás. Lekopogom, de jókat alszik. Perszehogy közöttünk. Napközben egyet, nagyon ritkán kettőt (pl. hetente egyszer későb jövök haza, Farkas meg jön értem, így legkorábban féltizenegykor kerül haza, ilyenkor elkornyad). Ha napközben elálmosodik, kéri a cumit "kérem szépen a dumbikát Anya....megszerezzük a dumbikát...szerintem az asztalon van....Anya zsebében van a dumbika....alvórongyikát is", meg az alvórongyit, és bejelenti, hogy "megyünk aludni Anyával", s már indul is a lépcső felé. Azt hiszem, szeret aludni. Esténként is gyorsan elalszik, kivéve mikor szómenése van, és inkább énekel meg sztorizik egy órát. De ki nem hagynánk, egy élmény!

Még mindig nem a legbarátságosabb korszakát éli, igen tartozkodó az idegenekkel. Ha viszont nem piszkálják, felenged és le sem lehet vakarni. 

Óriási szeretetkifejező. Mind szavakkal, mind gesztusokkal. Ahogy az arcunkat simogatja....Meg mikor hazaérek, szorosan megölel, és beledöngicséli a nyakamba, hogy "hiányoztál", aztán ahogy rohan az Apjához, Nagyikához, Papához egy ölelésre, puszira. Pötinek a könnyei is majdnem kicsordult, ahogy odahajta a fejét a vállára, vagy belefúraj magát az arcába. Mikor két tenyerébe fogja az arcunkat, és azt mondja "sziiiiiia", meg hogy "szeretlek"...hhhhhhhhhhhh.

Egy éves volt, mikor modnta, hogy egy éves:) Most ha megkérdezik tőle, hogy hány éves, ezt válaszolja "egy és fél".

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr772299419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melike80 2010.09.16. 07:45:34

Nagyon megható. S különleges kislány. Nagyon ügyes. Boldog hófordulót.

meske 2010.09.16. 10:18:45

Kisfiam már mondtam és most már biztosan tudom is, hogy Nünü zseni gyerek!!! Komolyan!!!
gyógypuszi a fejedre!

Adibaba 2010.09.16. 14:42:26

Szia Piroska,
Tényleg fantasztikus amit Nünü tud már, csak ámulok és bámulok! Ez valóban kiemelkedő, kivételes zsenialitás lehet (legalábbis remélem, ellenkező esetben mi vagyunk "lemaradva" Sünivel).
Egyébként ezt abból is gondolom, hogy az én összes női rokonom és a két legjobb barátnőm is óvónő, és ők azt szokták panaszolni, hogy sok kisgyerek még nagycsoportban sem tudja a teljes nevét felsorolni vagy összepárosítani a feladatlapokon szereplő dolgokat. Az érzések megkülönböztetését is (jóval) későbbre teszi a szakirodalom. A százas nagyságrendű mondókáról meg ne is beszéljek.
Mit mondanak erre a fejlesztőházban? (ahogy írod, sztem már a szókincse sem 2 évesé..) És a különleges játékokon kívül mi indokolja még a fejlesztőbe járatást?
A szakemberek nem mondják esetleg hogy valami külön úton kell elindulni majd az oktatásában stb., mert ezek szerint mindig óriási "előnye" lesz a többiekhez képest, netán unatkozni fog az óvodai, iskolai foglalkozásokon, vagy ezt még ilyenkor nem kell/lehet eldönteni vajon?
Érdekelne ez a téma, kíváncsian olvasom a továbbiakat (+már befejeztem ám az egész blogot :-).
..ja és még mindig gyönyörű kislány, sőt..! :)

Adibaba 2010.09.16. 17:00:34

Milyen hülyeséget írtam! Süni nincs lemaradva, még akkor sem lenne, ha Nünü színvonala számítana átlagosnak, hiszen a mienk még csak 13 és fél hónapos (és természetesen nagyon okos, ügyes:-).
Viszont arra tényleg kíváncsi lennék, hogy most mit mondanak a fejlesztőben: az átlagnál többet tud-e a Tigyereketek általánosan, vagy hogy nagyjából ilyen a többi egykorú is (kivéve a szókincset, mivel arról már tettél említést, hogy az jóval előrébb tart).
És hogy ha nekünk van igazunk, akik kiemelkedőnek látják ezt a verbális készséget és memóriát, akkor hogyan ápolható a jövőben (kell-e "különút", amire fentebb is gondoltam)?

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2010.09.16. 21:32:31

@meske: Dehogyis Kisfiam! Már mondtam, hogy nem, csak előbb kezdett pár dolgot, vagy gyorsabban halad, majd szépen összeérik egy idő után:) Meg elfogult is vagyok! Meg Te is! Gyere ki és nézd meg magad!:)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2010.09.17. 18:13:04

@Adibaba: Ó, hát erre nem tudok egyetlen mondatban válaszolni, meg egyébként sem ez jellemző rám:)
Kommunikáció, beszéd. Azt hiszem, nem ritka -főleg a lányoknál-, hogy ilyen korán elkezdenek beszélni (ahogy Nünü, jó fél évvel ezelőtt). Már az egyéves státuszon is álmélkodtak a doktornők, és egyéb hozzáértők. Nem különlegesség, de nagyon jó dolog. Hihetetlen, hogy pl. együtt kuncogunk és beszélgetünk a lépcsőn, vagy elalvás előtt sugdolózunk a takaró alatt. Hihetetlen!
Ami inkább feltűnő -úgy vettem észre, hogy az anyukák kiakadnak a bőven kétévesforma gyerekükkel Nünün-, ahogy gondolkodik, és ahogy mondatokat fűz, összefüggéseket lát meg és megfogalmazza.
Meg mondjuk furcsa volt eleinte, hogy más ugyanennyiidős, meg jóval idősebb baba szótagokat mond, meg egy-egy szót, meg néhány állathangot, mikor Nünü már hónapok óta utánoz minden állatot, mondatokban beszél, egy csomó virágot felismer, színeket, formákat megmond, a gombás könyből gombafajokat mutogat és mond (Papa érdeme), neveket tud azonnal megjegyezni, és úgy egyébként, minden szót megjegyez és visszamond.
De mondom, ettől nem hiszem, hogy okosabb, csak jóval előrébb jár, de majd úgy 2-3 éves kor körül összeérnek.

Kirakók, rajzolás. Itt sem hiszem, hogy "zseni":) Tény, hogy nagyon ügyes. Ezt is látom a játszóban, ahogy halad a többiekhez képest. De ügyes, és ennyi.
A rajzolásban is előljár, de semmi világhírűség:D

Igyekszem elfogultság nélkül nézni (nehéz:), meg Anyika is, aki meg ugye tanítónéni, és azt mondja, hogy nagyon okos, hihetetlen jó a memóriája és a beszélőkéje.

A fejlesztőbe csak azért vittem el, hogy gyerektársaságban legyen....folytatom

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2010.09.17. 18:20:56

Szóval a fejlesztőbe azért vittem, hogy vele egykorú társaságban legyen, mert a barátaink gyerekei vagy sokkal nagyobbak, vagy jóval kisebbek. És látom, hogy félős meg bizalmatlankodó lett. Ott ez már nem látszik rajta, pacsizik meg minden:)
Ott is nagyobb csoportba kerültünk, de a helyes anyukák így is ki vannak akadva, hogy miként lehet, hogy így beszél, kommunikál ez a gyerek. Pedig ott még nagyon visszafogott, és egy mondókát sem mondott:D

Na amin tényleg én sem tudok hovatenni, az a mondókák, versek, mesék kívűlrőlfújása??!!!! Már hónapokkal ezelőtt is tudott egy-egy szót vagy mondatot ezekből, de ugye jó pár héttel ezelőtt meg kiderült, hogy ki tudja mióta, de az összeset tudja kívülről. Nem tudom, hogy csinálja???? Ezt tényleg nem hiszik el nekem, amíg nem hallják. Döbbenet. És egyre csak bővül a gyűjteménye.....Ezt azért nem tudom hova is tegyem, mert nem találkoztam még ilyen picivel, aki már 16 hónaposan ilyen dalolászós lett volna, hogy tényleg, de tényleg minden szót megjegyez.
Ájulás:D

Persze, hogy azt gondolom, hogy mindenki azt gondolja, hogy a saját gyerek mennyire különleges. Jó lenne, ha elfogultság nélkül tudnánk ezt megítélni. Nekem nem megy. Különleges a gyerekem:)))) De nem kell azon törnöm a fejem, hogy egy zseni, vagy külön képzés kell majd neki (Anyika szerint lehet:D.

Ami meg tuti, hogy jó lenne, ha kinőne a bizalmatlankodó időszakából, és nem kapna frászt az idegenektől, és nem hálálná meg ordítással és pityergéssel a "jajdeédes, jajdeszép, decukorfalat" kedveskedéseket.

Kár, hogy nem látom Sünikét!!!!

Puszi!!!!! Piros

Adibaba 2010.09.18. 00:10:52

Jajj, de örültem ennek a hosszú válasznak! Köszönöm! :-)
Már kettő nagyon terebélyest írtam rá, de aztán mindig elvesztettem a fonalat, mert számomra ez az a téma, amit inkább szóban tudnék eszmefuttatni :-)

Úgyhogy most már tényleg rövidre igyekszem fogni (az előbb is valami ilyesmit írtam, haha aztán mégsem sikerült hahh):

Tehát megpróbálom összefoglalni:
- bár igyekeztek nem elfogultak lenni, de természetesen mivel a Tigyereketek, Nektek nagyon is különleges, barátaitoknak naná, pluszban hozzátenném, hogy azért másnak - még a magamfajta olvasgató idegennek is - az, meg a fejlesztőben a nagyobbgyerekes anyukáknak is az.
- ennek ellenére nem kell zseniképzőbe küldeni, mert majd összeérik a többivel (vagy ha továbbra is kiemelkedő, szerintem úgyis tudni fogjátok, merre terelgessétek - most is tök jól megláttátok hogy viszont a társasági oldódást kell elősegíteni blabla).
Ugye? :-)
(Egyébként a fejlesztőben erre vonatkozóan nem foglaltak állást csak betették az eggyel feljebbi csoportba... vagy azért előrevetítettek valamit, vagy éppen ők mondták hogy most még nincs túl sok jelentősége a rengeteg boldog percen, órán túl és majd összeérik?)

A fejlesztőházat még azért is kérdeztem, mert én most éppen nagy játszóház keresésben vagyok. Süni imádja a társaságot, ha tehetem viszem is babás, gyerekes barátainkhoz, de neki sosem elég :). Kevés a játszóház - úgy vélem-, illetve az a bajom, hogy nem találtam a közelünkben sokfélét. Inkább az ugrálós-mozgásügyesítős verziókba akadtam, ami természetesen nincs ellenemre (sőt!), hiszen irtó nagy a mozgásigénye és nagyon ügyes is (ő pl. ebben tartozik a nagy átlagkupac tetejére rajzolt halmazba, hiszen már 10,5 hós korában járt, most már szalad, rugózik-guggol, ugrál, bukfencezik), viszont olyat nem találtam, ahol a hétköznapi játékok burjánzanak. Illetve igen, ám az nem játszóház, hanem családi napközi, de oda meg nem akarom..
Az egyik fejlesztő játszóházról ismerősömtől hallottam, ők azért vitték oda a csemetét, mert az átlaghoz képest kicsit később kezdte a kúszást, mászást stb. - szóval tényleg fejlesztés okán.
Bár meglátogattam a honlapjukat, mégsem voltam/vagyok biztos abban, hogy szükséges-e ilyensokpénzért vinni a gyereket, ha nincs elmaradva. Vagy azért mindenképpen hasznos, netán teljesen felesleges stb. (Ők nyilván azt mondanák, hogy mindenkinek ajánlott...)
Te mit mondasz erre?

A mi kis drága Süninkről Hajni még júli végén készített képeket, ám nem láttam, hogy a blogba felrakott volna közülük.
Szívesen mutatnék, de hogyan?

Puszi:Adibaba
(Ez is hosszú lett, sorry:-)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2010.09.26. 13:08:44

@Adibaba: Nyugodtan lehet ám hosszú:-)
Fejlesztő. Lehet, hogy már írtam, de ha nem, hát akkor most, hogy ez a fejlesztő nem egy nagy durranás, meg még drága is, de nem találtam jobbat a környéken.......Való igaz, hogy sokan azért mennek oda, mert valami kis fejlesztenivaló van a gyereken, de mások csak az okosítás miatt:) Mi a közösség okán kerestük fel őket, és kb. azt kaptam, amit a szülői vélemények alapján vártam, és nem azt, amit a cég magáról hirdet.
Ami miatt nekem tetszik:
-gyerek élvezi, társaságban van
-megszokja, hogy egy pedagógus által adott utasításokat végre kell hajtani, hogy egy valaki vezényli a csapatot, mint az oviban
-

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2010.09.26. 13:15:10

-alkalmazkodik a közösség tagjaként
-olyan játékokkal játszik, és én is olyan szuper játékokat ismerek meg ott én is, amelyekkel még nem találkoztam. ezek egy részét be is szerzem, míg mások olyan drágák, hogy legalább ott játszik velük a gyerek,
-látom a fejlődését a többiekhez viszonyítva, hogy miben kiemelkedő, vagy miben kell többet gyakorolnia, esetleg miben marad el a többiektől.
-Van szellemi- és van mozgásfejlesztés is.
Szóval főleg ezeket látom jónak az említett játszóházban.
Viszem még babatornára, és éneklős foglalkozásra is.
A kérdésedre pedig, hogy figyelnek -e arra, hogy Nünü ennyire kiemelkedő a kommunikációban: sajnos nem. Azt hiszem, nem állnak olyan magas fokon, mint ahogy hirdetik. Csak álmélkodnak, hogy milyen ügyes, meg a foglalkoztatónő a háta mögött odatol nekünk egy másik kirakóst, míg a többiek egyet raknak ki, addig Nünü hármat is, és kb ennyi. Meg biztatja a többi anyukát, hogy nem kell elkeseredni, Nünü haladt nagyon gyorsan előre a kommunikációban, nem ők vannak lemaradva.
Szóval ha tudnék jobbat, vinném, főleg olyan helyre, ahol ezzel a területtel foglalkoznának, ami neki nagyon megy.
De Anyika is egy szuperfejlesztő:))))
Puszik

edinalorincz · http://edinalorincz.com/photoblog 2010.09.26. 19:05:08

Nem vagyok egyáltalán témában, de nincs a waldorfosoknál ilyesmi?

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2010.09.26. 21:28:45

@edinalorincz: szerintem az nagyobbaknak van, ovisoknak....de megnézem! Puszi

Adibaba 2010.10.04. 21:51:18

Igen, biztosan sokat jelent hogy mindannyian ennyit foglalkoztok vele, de úgy gondolom, hogy az "alapanyag" is kitűnő :-))
Köszi a tapasztalatok leírását, kezdek képbe jönni.
Szeptembertől már mi is tornára járunk (babás jóga helyett, amit nyár elejéig csináltunk), a daloló foglalkozásokat is ismerjük - most igazoltunk át egy közelebbi, más nevűhöz, de ez is jó.
Folytatom a játszóház keresést. Találtam egyet, aminek a honlapja megnyerő, kíváncsi vagyok rá élőben. Ha nem jön be, akkor lehet hogy fejlesztő lesz belőle vagy sima baba-mama klub a kultúrházban..
Puszi!

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2010.10.09. 23:03:07

@Adibaba: Na majd meséld el légyszi, milyen volt a játszóház!!!!
süti beállítások módosítása