Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Medvemérték - tizenhathónapos mittudamiénk

2010.07.22. 12:51 | piroskaesfarkas | 7 komment

Nem iszik már anyatejet és mondókákat mond.....Egyre csigásabb a haja, egyszer alszik napközben, és már evett fagyit meg pöttyöstúrósat is.

Nekem meg egyre nehezebben mennek a szárazösszefoglalók, pedig sosem voltam penge benne. Meg egyébként is olyan tisztességesen vezetgetem a füzetemet, hogy bár nagyon szeretek hiányozni, mégsem hiányzom itt a kutyának sem, mert mindig jelentkezem:)

Mozgás: Fut, felmászik mindenre, lépcsőn megy, felkapaszkodik mindenhová, és mindent elér. Nincs az az asztal vagy pult, ahová ne tudna felkukkantani, vagy felnyúlni. Elkezdte hajtani a járműveit, mindenre felpattan. Esni szerencsére keveset szokott, akkor is inkább leporolja a kezét és továbbmegy (időnként hozzáteszi, hogy "Apaca mondta", mert az apja tanította, hogyan porolja le a tenyerét). Imádja a vizet, delfineset játszva úszik, néha véletlenül alámerül, de ezt még a babaúszás ellenére sem szerette meg. A kisszékén ülve, az asztalkájánál eszik egyedül (még jó, hogy nyár van és nincs rajta ruha), és ott rajzolgat is napi rendszerességgel. Remek firkarajzokat tud már a Migyerekünk. Rendelésre rajzoltat minket, amit állítása szerint "kiszínez", és főként "gogárkát" kér. Labdázik, dobálja is, meg focizik a fiúkkal. A legapróbb szöszöket is felszed az ujjaival, akár a medence aljáról is elkapja (a kismedencéből persze).

Evés: Tizenöt és félhónaposan abbahagytuk az anyatejet. Erről mindig szeretnék írni, mert van lelki vetülete is, de még nem jutottam hozzá. Tulajdonképpen megbeszéltem vele, és sokáig még napi egyszer-kétszer, vagy többnap kihagyás után még kért, s én adtam, aztán már ilyenkor is felajánlottam, hogy nem kér -e inkább "bébipapit" helyette. Elfogadta. Pár nap alatt átállt, és most már nem is mondja, hogy "cicijeeee", és azt sem, hogy "kérekszépen anyacicijét"....Kicsit fáj. De helyette mégtöbb az összebújás, amit mindketten igénylünk.

Az anyatej helyett esténként kap kölespépet, vagy a natúrt, és akkor banánt darálok bele, vagy az eleve almáskörtéset. Szoktam még adni az almászabos tejpépet, meg a banánosgrízes tejpépet is. A kölespépes változatot kapja a délutáni elalvás előtt is. Mindkét alkalommal kb. 2,5-3 dl iszik meg. Mindegyik bio. Tehéntejet továbbra sem kap.

Éjjelente már csak tiszta vizet adok forralva, vagy babavizet. És napközben is elhagytam a teákat, csak tiszta vizet iszik.

Reggel valamelyik gabonapép vagy műzli gyümölccsel, hozzá esetleg túrú vagy joghurt. Délelőtt gyümölcsök, délben főzök neki párolt zöldségeket hússal vagy tojással (eddig csak a sárgája ment, ma kapott először fehérjét). Délután megint gyümölcs, keksz, este pedig vagy a déliből kap hús nélkül, vagy már nem is eszik, csak a bébipapit.

Még mindig a bio termékeket adom Neki, de ebben a hónapban már nem vettem annyira szigorúan az étkezését. Ez azt jelenti, hogy továbbra is csak bio alapanyagokból főzök, a kekszek, tápszerek, sütik, hús, tojás, zöldség, gyümölcs, tejtermékek, mind-mind bio lelőhelyről származnak, de ha éppen eszünk valamit, amit megkíván (ritka, mert nem kér általában, kivéve a fagyiból), akkor megkóstolhatja, ha cenzúráztam (ez a barátok miatt kötelező, akik folyton etetnék).

Így azátn evett már kétszer is pöttyöstúrósat, szigorúan eltávolítva a csokit róla, meg fagyit is, kisujjamról lenyalogatva, meg pogácsát a cukrászdából, és husit az étteremben, és a reggeli szendvicsek széleit is lenyammogja. Mivel kukoricát nem kaptunk a piacon bióból, az is csak mezei változat:)

Eddig még mindig, mindent megevett, sosem volt gond a darálókájával. Olyan jóízűen, és akkora mennyiségeket porszívóz be, hogy öröm nézni. Evés közben meg vagy a nagy társaságot igényli, és etetheti bármelyik családtag, barát, vagy olvas közben. Lényeg, hogy neki jó legyen.

Alvás. Közöttünk. Már nem is beszélünk az áttelepítéséről. No nem azért, mert nem kellene, csak nagyon, de nagyon jó így.....Ma reggel is felébredt, nem piszkál minket, csak hol hozzám, hol pedig az apjához bújik, suttogva magyaráz, aztán alszik még itt-ott egy kicsit. Később megsimogt minket, és közli "Jó reggelt Apa", "Anyucika, puszika!" Hát van ennél jobb? Többször is álmodott már, és halljuk, ahogy beszél pár szót álmában, annyira cukorfalat! 

Mostanában egyszer, vagy egyszersem ébred éjjel, hatalmasakat alszik, így mi is. Napközben meg úgy látom, átáll az egyszeri durmolásra. A nagy melegben volt pár nap, amikor még egyszer sem bírt elaludni, csak homokozni meg pancsolni volt kedve......Most meg dél és kettő között felviszem, és egy-két dal után már hortyog is.

A cumit még mindig igényli alváskor, és az alvórongyit is, de ha éppen máshol alszunk és nincs velünk, nem csinál problémát belőle.

Beszéd. Na, itt aztán olyan rohamos fejlődésben van, hogy nem tudom már lekövetni! A fejlesztőben azt mondták, hogy a kétéves szint felett van. Legnagyobb ledöbbenésemre, pár nappal ezelőtt, mikor aludnia kellett volna, nekiállt magában szövegelni (ilyenkor hihetetlenül megered a nyelve), és hallom, ahogy egy mondókát motyog: "gyerekek, gyerekek, szeretik a pejecet, sósat, jó ropogósat, aki vesz, annak lesz, aki éheszlesz." Persze nem olyan ütemesen, ahogy mi mondjuk, hanem szépen, darabosan, de egész végig ledarálta! Azóta beindult a mondókázása, és többet is tud már, néhány szó kihagyásával, mint pl. "Ó, ó, ó, tündérkaszinó....", meg a "zsipp-zsupp", "süssünk-süssünk valamit", ezeket egészen végig, magától szokta mondogatni, vagy ha valaki elkezdi, Ő befejezi. Zabálnivalóóóóóóóó!

A Papát így hívja "Pókercsászárpapa", az Apaca "szupejmen" és "nagyonejős", "Nagyika a kékbálna" (Anyika mondta neki, mikor a medencében úszik)........

Sokszor egész mondatokat nyom, egyre gyakrabban használja a "kérem szépen", "köszönöm szépen" "légyszi", "légyszíves", "szívesen" formákat is.  Egy ilyen nagyonpicilány szájából hallani.....hhhhhhhhhhh.....

Nem is tudom felsorolni, tényleg. Tulajdonképpen mindent mond, amit csak egyszer hall, azt is. A minap előjött azzal, hogy "Dugulj el Papa!", amit Nagyika mondott pár napja Joepapának. Most már tényleg vigyázni kell Vele!!!!! Aztán ha valami mókás, közli "vicces", vagy azt is, hogy "ez komoly dolog".

Mindenkinek köszön, "szia, szia, szia", és minden állatot meg akar simogatni "megsimogat" felkiáltással. Minket elhalmoz az ölelésekkel, simogatásokkal, cicás bújásokkal, és mondja is, hogy "szejetem Anyat", vagy "Apaca, szejetem", stb. 

Ha tetszik neki valami, kijelenti, "tetszik", és beköszöntött a "nem" korszaka is, ami Nála "dem". Használja is rendesen.

Tényleg, most már beszélgetünk. Elmesél dolgokat, a mik aznap történtek vele, pár mondattal, szóval "Sihuhu vonat, Apacával, dottornéninél"-mikor aznap reggel bőrgyógyásznál volt, és a kórház ablakából nézték az apjával a vonatokat. Hát így.

Viselkedés. Továbbra is fentartásai vannak az idegenekkel és a gyerekekkel szemben, lassan oldódik. Ez kicsit bánt, dehát állítólag van ilyen korszak, bár nem mindenkinél. Augusztustól megyünk majd csoportos foglalkozásra, remélem, ott hozzászokik a kortársaihoz (nagyobbak közé kerültünk). 

Sokt nevet, szaladgál, viccelődik, bohóckodik, és ha túlvan a fentieken, miszerint gyerekek zaklatják, akkor alig sír, és csak nagyon ritkán alighisztizik. Ha valamit nem akar, amit mi igen, továbbra is lakalmazzuk a "gyere ide és megbeszéljük" módszert, ami eddig bevállt.

Játékok. Babázik. Eteti, itatja Őket, főz nekik (nekünk is), fogatmosnak, vetkőznek, alszanak, ülnek. Autózik továbbra is. Építeni is elkezdett, már nem csak rombol. A könyvek ugyanott, a dobogó első helyén. Rengeteg könyve van, és mindegyiket szereti átnézni. Mindegyiknek van neve, aszerint, ahogy Ő kiemel belőle egy-egy ott látott képet. Van pl. a "sárkányrepüjős", "bimbammos", trolibuszos", "ajajacicás", stb. Szorosan ezt követi a bukósisakban, apacahátamögötti bicillizés, a homokozás és a nagymedencés fürdés és delfinúszás. 

Visszarakja a kirakókba az állatokat. Mondja és megfelelően használja a "kettő", "egy", "sok", "nincs benne", "üres", "tele van", "víz van benne" szavakat és kifejezéseket.

Fogak. Hirtelen, egyszerre indult több fogacskája is. Az eddigi felső négy és alsó kettő mellé kinőtt felül kettő és alul kettő rágófog, és alul a bal kettes is félig kint van már.

Súly és magasság adatokat nem tudok. 80-86-os méretet hord. A haját meg már copfba tudom fogni, és időnként annyira fürtőscsigás, ha nem fésülöm ki! Most minden barátunktól babacsatokat és hajgumikat kérek, ha külföldre indul. Jó dolog ez az újrababázás ám:)

Képek meg ugye itt a füzetemben, balra a Mütyürke albumban, bár ugye annyit teszek fel ide is.......

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr702168539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manner 2010.07.22. 17:03:51

Mütyürk szuperdumagép!!! :)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2010.07.22. 17:14:24

Manner! Pusszantás!!!!!:-) Az előbb rajzol, kérdezem Tőle, mit rajzolsz Nünü. Erre Ő: "Gogárkát....-majd sóhajtva- megint":-)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2010.07.22. 17:15:29

Manner, köszönöm!:-)
Az előbb firkálgat, kérdezem Tőle, mit rajzolsz Nünü? Erre Ő: "Gogárkát.....-majd sóhajt, és hozzáteszi-..megint".

Melike80 2010.07.23. 08:24:09

Nagyon szeretem a beszámolóidat.
:-)
Cukik vagytok.
Puszilunk

Katónéni 2010.07.23. 13:39:36

Elragadó kicsi lány!
Tényleg nagyon okos!!!!! :)

Kryszti 2010.07.27. 12:04:32

Kedvenc macis összefoglalóm! :)
Nünü legédesebb az első fotón, ahogy odabújik a medvéhez, még a mackó is szeme is másként csillog.
Mondókázik? Ez fantasztikus, tényleg nagyon meghaladja a korát.

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2010.07.30. 21:04:21

Köszönjük, köszönjük Kislányok!!!!!

Kriyszti! Igen, mondókázik, nagyon durva:-)))) Egész hosszú mondókákat, és minden nap mond egy-egy újat, akár csak 1-2 sort de van olyan is, amit csak úgy egybe ledarált először (nyilván rengeteget hallotta már előtte, hiszen születése óta mondogatja neki mindenki). Nem gyozunk csodálkozni....:-) Bár ez nem jelenti azt, hogy okosabb lenne a gyerek, vagy lesz később, mint az, aki csak késobb kezd el beszélni. Ugyanúgy mint a mozgás. De azért lágyulunk, és egy élmény hallganti:-))
süti beállítások módosítása