Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Télapó

2010.06.27. 21:05 | piroskaesfarkas | 7 komment

Pancsol a kádban, s a mostanában kedvenc fürdősjátékával ügyködik: poharakat, edényeket merít a víz alá, majd csurigálja egyikből a másikba a kád vizét, átönt, kiönt, beleönt. Régebben folyton inni akart ezekből (nem próbáltuk pohárból itatni, de idővel magától kezdte el játszani, amit tőlünk látott, és pár hete mindenki csak "iszik!", akár pohárból, akár üvegből...kiabál, "iszik, anya isz", iszik apaca isz", a kutyák, a babák, a mesekönyv figurái, mindenki), de megbeszéltük vele, hogy a fürdővízből nem szabad. Azóta nem is csinálja.

Üldögélek ma a kád szélén, s figyelem, ahogy vigyorogva kotyvaszt. Majd mikor kiöntötte a vizet az egyik kis pohárkából, a szájához tapasztja, s mint egy hangosbemondó, belebeszél: "ne igyál....belóle".

A fürdőkádban van egy áttetsző, műanyag csúszásgátló Nününek, tele zöld békákkal. Először nem értettem mit csinál, mikor belehajol a vízbe, és belemond valamit, félig bugyogva. Kiderült, meg akarja őket puszilni, és azt mondogatja nekik, hogy "puszika", bele a vízbe.

Nem egy nagy durrogtató, meg inkább zuhanyzik az apjával, mint fürdik, így még nem tapasztalta, hogy milyen, mikor pukizik a kádban. Először megrettent egy pillanatra, majd "buboék" mondta, és hozzátette "mégejszer".

Telefonál. Ha az apja nincs itthon, akkor neki. Ha a közelében van, akkor másnak is. "Aló, Pipipi! Oké. Puszika. Szia!" Ha csak a fülére tapasztott telefonnal mászkál, és megkérdezzük, kit hív, sorolja: "Nagyikát, Papát, Pipipit, Et." Nem mondom, hogy ragoz, de sokszor helyesen használja a ragokat, mert ismétli, amit az adott mondatokban hallott tőlünk. Így lehet, hogy helyesen mondja, ha hozzám szalad "futás Anyahoz", vagy ha megkínál "Apacának isz", vagy ha megkérdezem Tőle, hogy kinek a poszátája vagy, rávágja "Anyáé".

Ha éhes, szól, hogy "éhes", vagy "ebédel". Ha a mi ételünkből kér (nagyon ritkán, mert mi sem kínálgatjuk), akkor szól "falatka". A fentiekből kiderül, hogy az ivást is jelzi, "iszik, tea".

Sajnos, ha nem vesszük észre, és kakiban üldögél akárcsak negyed órát is, kicsípi az alvázát és piros lesz. Most már mondja is szegénykém pelenkázáskor, panaszosan "csípi, csípi, csípi".

Még a kekszet is képes ringatni a karjában,  s mondogatja: "csicsija-babája" . Meg-za-bá-lom!!!!!!!!!!!!!!

Ha nekilódul, elkiáltja magát, "futáááás", és megy. Közben magyaráz "Anyahoz", vagy "Nagyikahoz". Vagy ugye világgá.

Elkezdett kérdezgetni. "Mi ez?", "Ki az?" (valamelyik este ezzel szórakozott alvás helyett, "ki az?" aztán válaszolt magának felém vagy az apjához fordulva, hogy "Apaca" vagy "Anya"), de a legtöbbször a "Micsijálsz?" hangzik el.

Naponta többször tart névsorolvasást, és emlegeti azokat, akik éppen nincsenek körülötte. Megkérdeztem már párszor, hogy hiányzik Neked ez vagy az? Tegnap a vacak időben elugrottunk a nagysportboltba, és a kocsiban ülve ezt hallom Tőle: "Nagyika, hiányzik". Aztán többször is megismételte. Kérdeztem, "ki hiányzik Neked  Cukorborsó?" mire sorolta: "Nagyika....Papa isz,.....Pipipi isz (Meske barátnőmet így hívja), E isz (E pedig a Másikmama).

Egyszerűen imádja a szavakat. Szórakoztatja minden új szó, és előszeretettel ismételgeti őket. Igazi játék ez számára. Addig-addig próbálkozik, míg majdnem tökéletesen leutánoz minket. Ma a legviccesebbnek a tépőzár szó találtatott általa, amit az apjától hallott szandálfelvétel közben. Minden próbálkozás után nevet saját magán, majd végül "tepozar" lett belőle, s a nap folyamán vagy ötvenszer elismételte, mutogatva a szandálra.

Nagyi pillanatok alatt összebököd az unokájának egy babát. Már meg sem tudom számolni, hányat csinált, mert van belőlük itt is, náluk is. Ha előkerül egy új műanyag autó, vagy egy régi apró babaágy, és nincs pont olyan méretű babája ennek a szegény gyereknek, ami belepasszolna, egy óra múlva már van. Ez itt, a fenti képen éppen elég picike, egy réges-régi, még enyémvolt babaágyhoz készítette Anyika. Mikor még csak a fehér fonalból készült teste volt kész, ill. a pirosból és fehérből horgolt ruhája, az arca meg a haja még nem került rá, Nünü meglátta Nagyi kezében, és elkérte Tőle a félkész babát.

Ahogy a kezébe vette, és szemrevételezte, rávágta: "téjapó". (a keménylapos könyvei között van télapós is, azt is szoktuk olvasgatni, hiába nincs is szezon:-). 

Próbálok nem teljesen elolvadni Tőle, vagy ellenszenvesen elfogult lenni, giccsesen nyálaskodni, de nem megy. Cukorborsó!

 

 

Ui: Azóta új neve van már a babának, "Pirokka".

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr932114399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seresv · http://gyerekkonyvkritika.blogspot.com 2010.06.28. 08:04:16

"kinek a poszátája" ezt úgy olvastam, h Kinek a prosztatája....? :))))

Melike80 2010.06.28. 09:34:14

Annyira ügyes, hogy ilyen szépen beszél már.
A popsija, piros még?
Mi elmentünk bőrgyógyászhoz. Kapott rá Fucidin, és speciális popsikrémet, meg kamilláznom kell.
Puszi nektek sok

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2010.06.28. 22:05:27

Sereske!!! Nem is Te lennél!:-DDDDD

Melikém! Nagy dumás, igen:-) Igen, most megint. De szerencsére csak egyszer-egyszer üti ki a végtermék, ha ott csücsül benne és később veszem észre....érzékeny rá nagyon. Pedig szagolgatom folyton a hátsóját...De naponta 2-szer is megtisztel, sőt, van hogy háromszor is jön a barnaáldás.....

alamaison 2010.06.29. 14:21:33

"Azóta új neve van már a babának, "Pirokka"."

Aztán, vigyázz, nehogy rátaláljon a blogra, és cenzúrázzon! :-))))))

Pankababa 2010.07.01. 19:43:38

Nagyon ügyes!!! Az "E" mamán jót kuncogtam.)
süti beállítások módosítása