Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A zeller és a fehérrépa szerelemgyereke

2009.12.11. 10:00 | piroskaesfarkas | 2 komment

Tanácstalanul fogdostuk a fehérrépákat, zellereket a biopiacon, s mivel magunktól képtelenek voltunk beazonosítani a keresett zöldséget, elkaptam egy rutinosnak látszó anyukát, karján a teli kosárból halomszámra lógtak ki a zöldek, Ő biztosan tudja a tutit. "Elnézést, ne haragudj, nem tudod véletlenül, hogy ez itt fehérrépa, vagy csicsóka!" A látszat gyakran csal. Fogalma sem volt, viszont felkeltettem az érdeklődését, és eztán már figyelte, mire jutunk.

Elcsíptünk egy zöldésgesbácsikinézetű urat is, kinek a fehérrépának látszó csokorral integettem a faládák közül. "Talán nem is csicsókát keres a kisasszony, hanem tán a paszternákot?!" Ó, persze, csicsóka vagy paszternák, mindkettő olyan fura és ismeretlen számomra! De tényleg, én azt keresem, amelyik úgy néz ki, mint a zeller és a fehérrépa szerelemgyereke. Az a paszternák. Még sosem ettem, és nem is tapogattam ilyet. De a gyerekért mindent. Kipróbáltuk.

Megpucoltam, mint egy répát, majd vékony karikákra vágva feltettem forró vízbe egy negyed órára (nem szabad túlfőzni, mert állítólag megkeseredik). Már nyersen is megkóstoltam, és igen finom az íze. Kicsit répára emlékeztet, de édes, és a dió aromája is fellelhető benne. A zöldségbácsi szerint onnan tudom meg, hogy nem fehérrépát tartok a kezemben, hogy a paszternáknak beméllyedése van, ahol a zöldek kiállnak belőle, egy gyűrűszerű árok. Na persze lehet, van más ismertetőjele is, de mivel még csak ismerkedünk, és fehérrépát sem fogdostam túl gyakran, csak kikanalaztam a levesből, nem szolgálhatok okosabb útmutatóval.

Összeturmixoltam a főtt paszternákot egy kis forraltvízzel (már nem nagyon higítom a püréket anyatejjel, de persze továbbra is egész nap hozzájut a gyerek, és az anyatej a fő eledele), és nagy megelégedésemre Mütyür lelkesen beszippantotta. Ajánlom kipróbálásra! 

Most az édesburgonyával ismerkedem, s a zöldségesbácsi tanácsára sütőbe teszem, mint a tököt.

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr441537180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mágnyes 2009.12.13. 21:42:09

Az édesburgonya íze hasonlít a sütőtökéhez. A sapisok is szeretik :)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2009.12.13. 22:09:49

Na majd megkóstoltatom Velük is:-) Mostanában Ők is bion élnek, mert amikor a gyereknek főzök, a lehámozott darabkákat a kutyákkal közösen eszegetik meg a madarak:-) Nálunk semmi nem vész kárba:-)
süti beállítások módosítása