Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Érzékkeveredés

2007.12.11. 14:40 | piroskaesfarkas | 10 komment

Ahogy kimondott egy szót más-más ízeket érzett a szájában, mindegyikhez társult egy étel íze....... Egy ismeretterjesztő filmeben hallottam a szinesztéziáról, amit addig csak a verselemzéseknél tanultam, nem is gondoltam, milyen furcsa lehet a valóságban megélni. 

Vannak enyhébb változatai is, valaki észre sem veszi, mivel gyerekkora óta így működik az érzékelése, hallja, amit lát, vagy a hangokat ízleli. Egy hölgy látta is a zenét, formák, színek lebegnek körülötte a muzsika hangjaira.

A bemutatott fiatalember pl. könnyen tanul nyelveket, mert ahogy meglátja leírva a szót, vagy hallja valakitől, már mellé is rendeli az agya mondjuk a lekvároskenyeret. Pultosként dolgozott egy bárban, ahol időnként nagyon kellemetlenül érzi magát, mert a nevekhez is azonnal érzi a szájában az ízeket, úgy mint kolbász, mustár, stb. Így ha beszélget egy egyébként kedves emberrel, lehet, hogy akaratlanul egy olyan étel rendelődik hozzá, amit nem is szeret, sőt, utál, így nem látja szívesen azt a vendégét.....Ó, megjött Sepnót bácsi és Finomfőzelék asszonyság:-)

"Figyelj, eszembejutott valami!" -mindig valahogy így kezdem az elmélkedős, gondolatébresztős beszélgetéseket, melyek igen hasznosak, mert általuk búvárkodhatom Farkas gondolatai között is, és mindig rábukkanok egy-egy, még felfedezetlen mélytengeri ritkaságra:-)

"Tételezzük fel, hogy hirtelen belénkcsap a villám -de pont csakis annyira, hogy a hajam nem ég le, mered felfelé örökre, mint a rajzfilmekben és egyéb gagyiegyáltalánemisvicces vígjátékokban- ami semmi más változást nem idéz elő, csupán érzékkeveredést."-taglaltam tudományoshomlokösszeráncolással.

"Vagyis, amint olvasod/kimondod/hallod a szavakat, azonnal összefut a nyál a szádba (jobb esetben, és nem a hányinger kerülget egy utálatos ételtől), és érzed az ízét, és nem tehetsz ellene, mindig így lesz, egész életedben.

Ha így történne, mit szeretnél, az én nevemhez melyik étel kapcsolódjon, ha mondjuk most az egyszer kiválaszthatnád?" -daráltam le a felvetésemet, csupán egy levegővételnyi szünettel.

Ó, tudom, hogy nem könnyű kérdés, mert mi az az étel, amire mindig szívesen gondolsz, remélhetőleg sosem fogod megunni, bármikor megennéd???!!! Nekem is okozott egy kis fejvakargatós, hajtincspödörgetős órát, mikor a filmet követően eltöprengtem ezen....

Végül Farkas úgy döntött, hogy szeretné, ha a Piroska szó az ízlelőbimbóinak a gesztenyével kötődne össze, többek között a formája miatt (nem elemezném, mire gondolhatott), és nem mellékesen azért, mert rajong a gesztenyepüré fomájáért, ha útunkbakerül egy sültgesztenyés, mindig venni kell egy pár papírzacskóval, odavan mindenféle gesztenyés sütiért (már ősz közepén elkezdte zaklatni a pékségben a sütősnénit, hogy mikor csinálnak már végrevalahára neki gesztenyéstáskát, s mikor végre lett, hetekig csak azt reggelizett....).

Én nem tudtam ilyen egyértelműen meghatározni -ez a legjobb, hogy másokat nagyítóalávonok, s mikor visszakérdeznek, ártatlan pislogások közepette széttárom a karomat.....-, több lehetőség is felmerült benne, de Farkas ragaszkodott hozzá, hogy Ő mindenképpen ez szeretne lenni, semmi más, s indoklásként hozáfüzte:

"Mert igaz, önmegtartóztatás miatt nem eszel belőle minden nap, meg hízlalósbűnösélvezetes is, de látni kéne az arcodon a vágyakozást iránta, ahogy végighúzod az ujjadat az üvegpulton, majd határozottan ráböksz, ahogy a villád végére szúrod elegánsan, s ha az illem nem úgy kívánja, csak úgy kézzel-lábbal fogod, s csillogó szemmel harapsz bele! Én ez akarok lenni."

Csokitorta.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr89241577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pöttye 2007.12.11. 18:53:51

Én ha Kincsre akarnék gondolni..hogy ezen asszociáció keretében, azt hiszem, nemes egyszerűséggel csak annyit mondanék:

Zsenge zöldborsó :)))

Piroska 2007.12.11. 22:47:04

Pöttye! Nem rossz, nem rossz:-)))

cucka 2007.12.12. 12:04:43

Hogy nekem HuncApuról mért egy kiadós vörösboros marhapöri jut eszembe?! :DDD

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.12.12. 12:24:02

Érdekes végletek:-))
Mert pl. milyen jó, hogy nem akar mindenki gesztenyét enni.....
:-DDD

Pöttye 2007.12.12. 15:29:06

:)))) Ez egy szuper jó kis kérdéskör.. remélem még mások is elárulják ezen gondolataikat:)))

Piroska 2007.12.12. 15:36:38

Pöttye! Na igen, mert mi lehet az, amit sosem unnál meg....Van -e olyan egyáltalán????
Kérem, vonatkoztassunk el a formáktól, szenvedélyességtől túlfűtött gondolatoktól, ha lehet:-D

Pöttye 2007.12.12. 17:16:57

Nálam akkor is a zsenge zöldborsó..amit magam pucolok meg... Azt addig eszem, míg nem fáj tőle a hasam..és fél óra után újra akár egy egész kilónyit is...
Soha, soha meg nem unható...:)))

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.12.12. 19:43:46

Pöttye! Én is imádom, megértelek:-)))
Ahogy megjelenik tavasszal a piacon, pucolom a számba én is:-))

hullocsillag 2007.12.13. 22:06:49

én, ha valakihez kajat kellene kötni, akkor a rakott krumplit választanám:) vagy töltött paprika? hm, azt is imádom:)na, de most, hogy kicsit gondolkoztam ezen, kb. arra jöttem rá, hogy talán több ételt szeretek mint nem:) és mégis én vagyok itthon a nagyon válogatos:)bocsi a sok betüért:)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.12.14. 08:56:53

Hullocsillag! Még a végén kiderül, hogy nem is Te vagy a válogatós:-)
Rakottkrumpli, hmmm!
Jöhetnek a betük, jöhetnek!!
:-)
süti beállítások módosítása