Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Fogós fügés kérdés

2007.05.25. 22:15 | piroskaesfarkas | 9 komment

Most lazán és egyszerűen bedobhatnék egy kérdést (mindjárt meg is teszem, mert arra megy ki a sok szövegelésem), mint aki annyira profi főzőscsaj, és a kisujjából rántja ki a sütis recepteket, és éppen csak ezt az egyet nem ismeri.......

Mikor pár éve megvettük a telket, amelyre megálmodtuk a házikónkat, sok szép fával és növénnyel együtt bízta ránk a bácsika, melyből csak Tituszt, a hatalmas fenyőfát, és a dundi fügefát tudtuk megtartani.

Az okosok szerint azért tudott ilyen hatalmas, szabályos óriásgömbre megnőni a füge, annak ellenére, hogy a dombtetőn kapaszkodik a földbe, és hideg szelek borzolják az ágait, mert a régi, aprócska ház mellé ültették, ami megvédte a fagyos fuvallatoktól, míg ennyire megerősödött. Nem tudom, hogy így van -e, de az biztos, hogy pompázatos koronát növesztett, és jókedvében minden évben kétszer is érlel nekünk gyümölcsöt, de akkorákat és olyan sokat, hogy nem győzzük elajándékozni.

Nem is értem, hogy a pasi miért nem szereti, hogy bír ellenállni, amikor reggel, még papucsban kislattyogok a kertbe, még nedves a fű, nincs nagy meleg, és letépek egy érett, sötét színű fügét a fáról, félbetépem, mert annyira szép a színe, és jól megeszem!!! Isteni!!!!

Szerintem alig egy hét, és elkezdenek beérni a most még zöld gömböcök, és akkor viszek a kollégáknak, barátoknak, szomszédoknak, és amikor már mindenki ingatja a fejét, és nem kér többet, bujkálnak előlem az utcában, ha meglátnak a hónom alatt egy műanyagtálat, akkor megint gondban leszek, hogy mit lehet kezdeni ennyi fügével??? Ezért idén jó előre szeretnék alaposan felkészülni a témából, és olyan édességet sütni, amibe még pasi is megenné a fügét, és hajlandó lennék akár lekvárt is főzni belőle (ami, ismerve engem iszonyatos áttörést jelentene nálunk)!!!! 

Szóval, a fogós fügés kérdésem: Ki ismer bevált fügés receptet?

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr6287047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pancccs 2007.05.25. 23:33:47

még sosem ettem friss fügét, halálom előtt még meg kellene kóstolni. :-)
a friss datolya viszont nem rossz.

én ilyen aszalt gyümölcsös muffint szoktam sütni, amibe egy csomó fügét teszek (meg aszalt meggyet, mazsolát, sárgabarackot, körtét, áfonyát, ananászt, sárgadinnyét): jamicrecept.uw.hu/muffin/edes/gyumolcs/aszaltgyum1.htm

de ez egyrészt keleties ízű, amit nem mindenki csipáz (én nagyon), másrészt aszalt fügés, ezért nemtom, megfelel-e a célnak. de hogy tök finom, az biztos.

Piroska · http://piroskaesfarkas.blog.hu 2007.05.26. 19:34:22

Panccs! Köszönöm a javaslatot, de tényleg nem enné meg a párom:-)))
Tényleg meg kell kóstolnod, isteni!!!

feketefene · http://feketefene.wordpress.com 2007.05.26. 20:05:20

csöpög a nyálam...nagyon jó lehet :)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.05.28. 10:17:04

Tényleg nagyon finom! De receptet -ami másnak már sikerült- még nem kaptam, egyet sem:-((
Találtam sokat a neten, talán az egyiket kipróbálom...

mirwen · http://newrim.freeblog.hu/ 2007.05.29. 11:09:19

mi tavaly fügelekvárt csináltunk a montenegróban frissen szedett fügékből és egész jó lett! a receptet nem tudom, majd este megkeresem...

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.05.29. 13:43:16

köszönöm, örülök, ha megkeresed nekem!
Finom volt?

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.05.29. 13:44:43

Cserke! Házi feladat Neked és a főzős stábodnak! Légyszi, találd ki, hogy mi lehet ez a fügés dolog a képen? Olyan, mintha valami sós izé lenne, olyan pizza féle, nem? És nem rozmaring van mellette a képen?
Úgy izgatna, hogy milyen kombinázicó, mert istenien néz ki.
Köszönöm!:-))))

mirwen · http://newrim.freeblog.hu/ 2007.05.29. 15:33:00

biztos hogy az a képen fügés? nekem ez olivabogyós-rozmaringos ciabattának néz ki inkább mintsem fügésnek...

Piroska · http://piroskaesfarkas.blog.hu 2007.05.29. 16:30:06

Elvileg az FÜGE! Valami nagyon jó kombináció, és ilyet szívesen készítenék!!!! A mibattádat nem is ismerem:-(
Meg persze lekvárt is.
Rengeteg angol receptet találtam, de szívesebben csinálnék általatok kipróbált, bevált fügéset....
süti beállítások módosítása