Most lazán és egyszerűen bedobhatnék egy kérdést (mindjárt meg is teszem, mert arra megy ki a sok szövegelésem), mint aki annyira profi főzőscsaj, és a kisujjából rántja ki a sütis recepteket, és éppen csak ezt az egyet nem ismeri.......
Mikor pár éve megvettük a telket, amelyre megálmodtuk a házikónkat, sok szép fával és növénnyel együtt bízta ránk a bácsika, melyből csak Tituszt, a hatalmas fenyőfát, és a dundi fügefát tudtuk megtartani.
Az okosok szerint azért tudott ilyen hatalmas, szabályos óriásgömbre megnőni a füge, annak ellenére, hogy a dombtetőn kapaszkodik a földbe, és hideg szelek borzolják az ágait, mert a régi, aprócska ház mellé ültették, ami megvédte a fagyos fuvallatoktól, míg ennyire megerősödött. Nem tudom, hogy így van -e, de az biztos, hogy pompázatos koronát növesztett, és jókedvében minden évben kétszer is érlel nekünk gyümölcsöt, de akkorákat és olyan sokat, hogy nem győzzük elajándékozni.
Nem is értem, hogy a pasi miért nem szereti, hogy bír ellenállni, amikor reggel, még papucsban kislattyogok a kertbe, még nedves a fű, nincs nagy meleg, és letépek egy érett, sötét színű fügét a fáról, félbetépem, mert annyira szép a színe, és jól megeszem!!! Isteni!!!!
Szerintem alig egy hét, és elkezdenek beérni a most még zöld gömböcök, és akkor viszek a kollégáknak, barátoknak, szomszédoknak, és amikor már mindenki ingatja a fejét, és nem kér többet, bujkálnak előlem az utcában, ha meglátnak a hónom alatt egy műanyagtálat, akkor megint gondban leszek, hogy mit lehet kezdeni ennyi fügével??? Ezért idén jó előre szeretnék alaposan felkészülni a témából, és olyan édességet sütni, amibe még pasi is megenné a fügét, és hajlandó lennék akár lekvárt is főzni belőle (ami, ismerve engem iszonyatos áttörést jelentene nálunk)!!!!
Szóval, a fogós fügés kérdésem: Ki ismer bevált fügés receptet?