Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Darázsgyáras hidegrázás

2007.05.15. 20:45 | piroskaesfarkas | 8 komment

Az utolsó oldal elolvasása után megkönnyebbülve csaptam össze a könyvborítót, és örültem, hogy a történet végére értem, de igazából csalódott voltam és nyugtalan, mert az ajánlások alapján teljesen másra számítottam, és csakis azért rágtam át magam az oldalakon (megjegyzem a rettenetes részeket többnyire pár mondatos kivonatolás után csak átlapozva), mert nem szeretek könyvet félbehagyni (ahogy színdarabot sem, és egyetlen egy előadást hagytunk ott a szünetben, a Charlie nénjét, ami kibírhatatlan kínzást jelentett az első perctől fogva...-egyszer elmesélem, azóta húznak vele a barátaink, mert én szereztem rá jegyeket).

Talán azért nem, mert mindig bízom abban, hogy az utolsó oldalak feloldoznak, és értelmet nyer a számomra kevésbé érdekes előző párszáz lap, vagy talán azért, hogy megértsem azokat, akiknek tetszett és ajánlották....

Mi alapján választom ki, hogy mit olvasok legközelebb?

Kisgyerekként a szüleim irányítása alatt kezdtem el olvasni, így mindent befaltam, amit a kezembe adtak (ekkor még apu cenzúrázta a kezembe kerülő könyveket, és megtiltotta a Dagi mamámnak, hogy megismertesse velem az Elfújta a szél romantikus történetét, amit túl giccsesnek talált. Persze mami titokban mégis megtette, így pláne izgalmas olvasmányom volt a rózsaszín korszakomban, a mi titkunk, és bár ma már én sem vagyok odaáig tőle, de féltve őrzöm azt a kopott könyvet, melybe mama írt nekem ajánlót:-)) . Régebben Joepapa minden fizetése után meglátogatott egy könyvesboltot, és feltankolt egy csomó új regényt (ill. olyankor mindig hozott hidegtálat is, amiért Anyi időnként mérges volt, hogy apu sosem tudja beosztani a pénzt. Joepapa mindig is tudott élni:-), és mikor elolvasta, átkerültek hozzám. Amióta elkapta az internetes örvény (vagyis évek óta) egyetlen könyvet vett, az is a tőzsdéről szól...

Mostanában a legjobban azt szeretem, ha valaki ajánl egy jó kis olvasmányt, vagy megnézek egy-egy internetes szavazást pl. az évszázad top100-as listáját, vagy kiadók rangsorolását, (így találtam rá Iain Banks Darázsgyárára, valamint többen is ajánlották)stb. Aztán ráharaptam az online könyvesboltokra is, ahol átfutom a rövid tartalmakat, bár az sem garancia arra, hogy azt kapom, amire számítottam. Aztán az is előfordul, hogy el sem olvasom a tartalmát, mint ahogy most sem, úgy izgalmasabb...vagy nem.

Rossz érzés kapott el, hogy talán velem van a gond, és nem tudok felülemelkedni a részletes, naturlalista leírásokon, az állatkínzásokon, azon, hogy sorban leöldösi a testvéreit és unokatestvéreit, stb. és nem látom meg a mögöttes tartalmat, a legvégső igazságot, a fontos mondanivalót??????? Ma rákerestem a könyvről készült kritikákra, és annyira örültem annak, hogy nemhogy nem vagyok egyedül, de kifejezetten sokan (ahogy több kritikában is olvastam, nagyon megosztja az olvasókat, valaki isteníti az írót, mást meg a hideg rázza a regénytől) hasonlóképpen érezték magukat olvasás közben mint én!!!! 

A regényben mindenkinek beteg az elméje, csak az a nagy kérdés, hogy ki az, aki ebben a versengésben kiemelkedik a többi közül, és a legelborultabb....Amikor már azt gondoltam, hogy az adott szereplőnek kiosztanám az első helyet, rögtön felülmúlta egy másik..Brrrr!!!

Emlékszem egy régi esetre, amikor baleset miatt leállt a forgalom, beragadtunk a dugóba, és kiszálltunk, a kocsiból levegőzni. Egy idősebb hölgy kezdett el furakodni az autók és a mellette állók között, és élénken érdeklődött, hogy mi történt pontosan, mire a várakozók tájékoztatták, hogy nincs nagyobb baj, kisebb sérüléseket szenvedtek el az utasok, folyik a helyszínelés. Erre a bájos nő csalódottan: "Jaaa, nem halt meg senki, akkor nem érdekes..!" -sarkonfordult és elment. Neki biztosan tetszene ez a könyv.

Nekem nem marad belőle más, mint egy hidegrázás.

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr8976258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mirwen · http://newrim.freeblog.hu/ 2007.05.16. 09:47:04

Teljesen egzet;rtek veled, a Darázsgyár sz.a.r. Alig vártam énis hogy végre vége legyen a hatásvadász, ámde céltalan gusztustalankodásnak.
ugyanakkor fel kell hívjam a figyelmed, hogy én pl Ian Banks többi könyvét nagyra tartom, szóval nem szabad leírni ezzel a könnyvvel őt.
Ian M. Banks néven írja a szcifijeit, és azokat egytől egyig szeretem. Ha vevő vagy a műfajra, akkor csak ajánlani tudom!
a sorozatból az első: www.agavekonyvek.hu/pix/cover_banks3.jpg

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.05.16. 12:18:14

Mirwen! Na, akkor jó, hogy Neked sem tetszett!!! Huhhh!!!!
Köszönöm az ajánlást, olvastam én is, hogy az M betűs írásait nagyon kedvelik, bár én messzire elkerülöm ezt a műfajt, még filmen is:-)

mirwen · http://newrim.freeblog.hu/ 2007.05.16. 14:56:10

hát akkor ne olvass többet Iain-t :-)))
amúgymeg megköszönném hogy kikerülhettem a "faladra", most vettem csak észre én vaksi :-)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.05.16. 16:35:01

Nem Ő lesz a kedvencem, az már biztos. :-) De köszönöm az ajánlást!
Jaj, nekem öröm!!!!

bcyke blogberlo, aki ott sem volt · http://kacatvilag.blog.hu/ 2007.05.18. 12:23:07

ez mekkora már megint e kép itten ez a darázs tarkónézetből! na majd játszunk olyan érdekeset, hogy ha dobnék postot, előtte küldöm Neked, hogy az én hangulatomhoz meg fazonomhoz képest képanyagozd!:)))

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.05.18. 15:17:28

A Te fazonodhoz?? Hát a Te zseniálisan egyedi típusú karakteredhez illőt nem tudok találni, az biztos, de ha játszanál ilyet, azért próbálkoznék szívesen:-)))

Edina · http://edinalorincz.com/photoblog 2007.06.05. 18:26:47

Hú, én kb. 3 éve nem szeretem a szépirodalmat (regényt, verset, akármit), mert ki nem állhatom a kitalált őrült vagy túl ilyen vagy túl olyan szereplőket, az meg végképp nem érdekel, hogy mi történik egy kitalált ember kitalált életében. Mert igenis azt vettem észre, hogy az írók is ebbe menekülnek, ergo nincsenek olyan szinten, hogy a művel átadjanak vmi magasabb szintű élményt, életérzést stb. stb. Tisztelet a kivételnek.

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.06.06. 13:39:27

Én töretlenül próbálkozom, és időnként nagyon jókat fogok ám ki!!! Ne add fel!!!!:-)))
süti beállítások módosítása