Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Milyen a csönd?

2007.05.09. 14:45 | piroskaesfarkas | 4 komment

"Kérem, beszéljen nekem arról, amit hall! Azt mondják, a tenger zúg, morajlik. Hogy hangzik a zúgás és a morajlás? Azt mondják, a szalonna serceg a serpenyőben, a kukorica meg pattog. Ezek hasonló hangok? Csak éppen az egyik tovább tart, mint a másik? Amikor serceg a szalonna, az olyan, mint sok kis pattogás egymás után? Hogyan hangzik a pattogás? Mit jelent az, ha valaki azt mondja, "hallom, hogy forr a víz a tűzhelyen"? Hogyan tudnak azok az apró kis buborékok bármilyen hangot is hallatni?

Azt mondják, ha jól eltalálnak egy teniszlabdát, annak ,jó a hangja". És ha valaki nem jól fordul síelés közben, akkor annak, ahogy a kemény havon vagy a jégen lécei csikorognak (hagyjuk most, hogy ez mi), "bántó hangja" van. Mit értenek ezen tulajdonképpen?
És a zene? Azt mondják, a countrymuzsika másképp hangzik, mint a popzene, és a blues más, mint a jazz vagy a klasszikus zene. És hogy a rockzene teljesen másképpen szól, mint az összes többi. Ez az egész annyira zavaros! El tudja nekem mindezt magyarázni anélkül, hogy olyan szavakat használna, mint "mormog", "dübörög" és "jól cseng"? Mert én, aki nem hallok, nem értem, mi az, hogy "mormogni", "dübörögni" és ,jól csengeni".
Ha erősen megrántom a toalettpapírt, akkor letekeredik a rolniról, egész a földig. Ad közben hangot? Lehet azt hallani, amikor épp leér a földre? És amikor olvadozik a fagyi, és rácsöpög az ember ru-haujjára, azt hallani? Vagy csak akkor ad hangot, ha kemény felületre csöppen, például a konyhakőre, nem pedig a puha ruhaujjra?

Ha összenyomom a fogkrém tubusát, akkor hallani valamit? És mi van, ha már kiürült? Azt mondták nekem, hogy a kipréselődő levegőnek is van hangja. Ez meg hogy lehet? Milyen az a hang?
Amikor egyszer egy előadásomon véletlenül megkarcoltam körmömmel a táblát, miközben ráírtam valamit, diákjaim feliszisszentek. Pedig ez igazán gyönge kis zörej lehetett. Hogyan hallhatták akkora távolságból?
Beszéljen nekem arról, amit hall, ám olyan szavakkal, amelyeknek van számomra értelmük!"
 
 
Így kezdődik Bonnie Poitras Tucker A csend hangjai c. könyve, melyben életéről mesél, arról, hogyan boldogul és él úgy, hogy teljes csönd veszi körül (az esetében semmiféle hallásjavító eszköz beépítéséről nem lehetett szó, így elmondása szerint semmit sem hall).
Nagyon érdekes könyv volt, és nem egyszer álltam meg és töprengtem el azokon a dolgokon, melyek hallóknak oly természetesek, és törtem a fejem a válaszokon, miként írhatnám le a zajokat egy olyan embernek, aki nem hallja a hangokat, mihez hasonlítsak mondjuk a madarak csicsergését, a kutyaugatást, és megannyi apró kis neszt, zajt, hangot........
Nem kelt sajnálatot, és azt sem szeretné, ha azt mondanák rá, hogy "milyen sikeres, annak ellenére, hogy süket", és ha ez határozná meg őt, mely ellen nagyon sokat küzd. Egyszerűen "csak" boldog és sikeres.
Érdekes, őszinte, egyenes és humoros....
Elmeséli, hogy milyen a csönd.

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr8773234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyámlánya 2007.05.09. 15:56:56

bár csak mi, "egész"-séges emberek élnénk mindazzal akkora belső békében, amink megadatott!

olykor kipróbálom, milyen lenne, ha nem látnék.

de a csendet még sosem sikerült.
mert azt hallom.
ami nekünk már csend, az számukra az élet oratóriuma.

de hogyan lehet elmesélni az almáslepény illatát, a nyíló akácfák mámorát?

épp úgy nem lehet, mint a szerelmet.

csak érezni, s megélni lehet.

ott bent, mélyen, ahol senki sem látja.

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.05.09. 17:18:11

Azt hiszem, egyszer "éreztem" a csendet.....Tiszára mentünk, egy picike faluba, és odafelé úton megálltunk a kocsival egy nagy, nagy mező, vagy inkább a semmi közepén. Megdöbbentő volt a csönd, nem is tudnám leírni. Percekig álltunk, és hallgatóztunk. Talán ilyen lehet.....

Edina · http://edinalorincz.com/photoblog 2007.06.05. 18:07:19

A cím alapján teljesen más bejegyzésre számítottam. :) A könyvet mindenesetre el fogom olvasni. :)

S hogy milyen a csend? Egyszer (kétszer?) meditáltam ezen. Elképzeltem a legmagasabb hangot, amit hallok. Aztán elképzeltem egy mégmagasabbat. És egy még magasabbat. És így tovább. És eljutottam a csendig. A csend lett a hangok abszolútja. Ahogy a semmiben bennevan a minden. :)

Jó csendet! :)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.06.06. 13:49:27

Olvasásra ajánlom. Nagyon érdekes volt!
Majd kérek szépen beszámolót az ezzel kapcsolatos élménypillanatokról!
süti beállítások módosítása