Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Hamárnyúl

2007.04.06. 15:02 | piroskaesfarkas | 8 komment

Munkába döcögtünk a kisborsban, közben a mézestejeskávémat szürcsöltem, a rádió tompán duruzsolt a háttérben, erre fél füllel hallom, amint felolvastak valami segélykérős levelet, amit egy törpe nyúl írt húsvéti macerálása miatt, de komolyan mondom, szánalmas volt, nem pedig vicces, (pedig annak szánták, a stúdióban lévők nagyon jól szórakoztak rajta, úgyhogy biztosan én vagyok savanyúlujza), legalábbis szerintem...(nem mintha az én beírásaim irodalmi díjra számíthatnának, vagys tömegeket röhögnének rajta, ha felolvasnák a rádióban...:-))

Valahol a mindjárt elalszom és lefejelem amézestejes műanyagtetejét állapot és az élénkvagyokéshumoros agyműködésem között lehettem, amikor a fenti nyulas cucchoz megkerestem a személyes kapcsolódási pontomat, vagyis felidéztem azt a nyúlfarknyi (annyira stílusos kis beírás ez, hogy mennyire vicces vagyok, és nem szánalmas, hahaha) időt, amit tolmácsolással töltöttem....Hogy jön ez ide????

Ez akkor történt, amikor Belgiumból hazajöttem (8 hónapos távollét után. Aminek semmi pikáns tartalma nincs, mint pl. eltitkolt zabigyerek akit ott akartam a világrahozni, vagy valami hasonló...dehogyiiiiis!!! 17 évesen kimentem bébisintérkedni, hogy nyelvet tanuljak és kint jártam gimibe, ott végeztem a 4.-et, mert kalandra vágytam, a szüleim meg hoszas győzködés után belementek, de ez egy hosszú történet), és egy vadász társaság felkért, hogy időnként ugorjak be tolmácsolni a vendégeiknek, akik belga vadászok, és történetesen én kintről ismertem is őket (a sintérkedősbefogadós családom apafeje nagy vadász hírében állt, és rendszeresen járt is mindenfelé, még afrikában is, így kiterjedt vadászós ismerettséggel rendelkezett, így többnyire ezek közül kerültek ki az itteni fazonok is...).

Mivel jól jött a pénz, meg örültem is, hogy gyakorolhatom a nyelvet, persze, hogy elvállaltam. Első alkalommal (ami egyben nagy fordítós/diplomata karrierem utolsó állomását is jelentette egyben) egy három napos lövöldözős körútra mentünk, belgaszakállaszöldruhás emberünk Runcájz:-), akit elkísért felesége Manka, és még két puskás vadászszakértősokatbeszélőfranciáulnemtudó úr a vadsáztársaságtól, meg én, a mimózalelkünemtudommitakaregyvadászaton típusú....Mint tolmács, nyilván az volt a feladatom, hogy érzelemmentesen és kommentek nélkül lefordítsam jobbról balra, majd balról jobbra az elhangzottakat, és mivel ezek állandóan beszélgetni akartak, mindenhová el kellett kísérnem őket.

Az elején még élveztem is, én, a nagymenő, aki nélkül ezek a fegyveresek nem boldogulnának, nyomom a szöveget, csodás tájakon száguldozunk egy terepszínű dzsippel, tüneményes állatokat láttam közelről-vagyis olyan kukkerral, amivel olyan érzésem volt, ha nem vigyázok, valami vadállat lehrapja az orromat, annyira közlere hozott mindent,  mint pl. két nyuszit, ahogy bokszoltak a mezőn! Mennyire jófejek!!! (egyébként ennyi csak a kapcsolódási pont a nyúlhoz, vége, kész, a többi teljesen másról szól, de valahogy el kell mesélnem ezt is, fel kellett vezetnem, na:-)

Na de később, legörbült a szám rendesen...Első nap még sötétben kirángattak az ágyból, mert menni kellett a magaslesre kuksolni a hideg, nyirkos időben, egyetlen pisszenés nélkül, sutyorogva fordítani, kihámozni, hogy mit jelenthet a shupshisshahahsupsztjhshsusususus, mert kb. ennyit értettem a nullásra lehalkított, vigyázzunkelneriasszukavadakatahangosbeszéddel stílusú kommunikálásukból....Egyébként szerintem, semmi mást nem csináltak ott, mint úgy tettek, mintha bármi is történhetne, valami izgalmas, esetleg arra vetődik egy régen kihalt ősállat utolsó, még felfedezetlen példánya, vagy egy piros szemű medve, aki legalább háromszor akkora, mint a többi, és megmentjük a világot pusztító erejétől, de nem számíthattunk semmire....A nap hátralevő részében meg ettek itt, meg ott, meg halászlevesesnél tankoltak fel, meg ittak mindenhol és mindenfélét, én meg erősen fókuszáltam a szájmozgásukra (marha jó, mer' általában mindegyiknek minimum nagy bajusza, de többeknek még bazi nagy szakálla is volt, még Mankának is láttam pár erőteljesebb szőrszálat az orra alatt, de egyrészt annyira nem árnyékolta az ajkait, másrészt szerencsére keveset is beszélt), teli szájjal (nekik volt tele).....

Másnap egy kicsit később keltem, bár még ígyis megelőztem minden környéken lévő kakast....Igazi vadászat következett, ahogy mondták, miközben indításként legurítottak pár kupica pálinkát amitől pirosra színeződött a szőrtől még helyenként kilátszódó fejük...Teljesen ridikül vagyok, mert mégis mit képzeltem, én, a nagy állatbarát, mi sülhet ki abból, amikor a puska egyik végén egy vadász, a másikon meg egy ártatlan erdei van figyel, na mi, megmondom: tűzdelt őz sülhet ki, semmi más....Sajnos.

Ráadásul, én még azt hittem, hogy az egész vadászat "állatbarátibb" módon folyik, ha egyáltalán lehet annak nevezni bármely módját ennek a sportnak nevezett ölösdinek (túúúdom, megint más az, ha tényleges oka van annak, ha ki kell lőni egy állatot -bár nekem kimondani is szörnyű, és ez is, amikor kedvtelésből, csupán trófeák begyűjtéséből és ilyen módon űzik...) Ezzel a szemlélettel méginkább megrémültem, amikor ahelyett, hogy mondjuk távolról célbavennék a szerencsétlen állatot, próbálnak célozni és vagy sikerül vagy nem, a következőt tették (megjegyzem, úgy választottak célpontot, hogy hány elágazása van a fején található dísznek, mert az még nincs otthon a falán...): brutál erős dzsippel nekivágtak a mezőnek, és amikor már nagyon közel volt az a szegény őzike, na akkor meglőtték, de olyan bénán, hogy szegényke sokáig még bukdácsolt, amíg ismét eltalálták.....Borzasztó volt.

Én bőgtem (na igen, már megint, és újból, és ismét, és ahogy mindig....túúúúdom), megsértődtem, mélységesen elítéltem őket, ami ugye érthető, de mint dolgozó nő, tolmács vagy mi, ez igen furcsán vette ki magát, főként azért, mert azok négyen-öten pont ekkor voltak a csúcson, ordítoztak diadalittasan (nem tudom, hogy mit, mert nem figyeltem, duzzogtam és sirattam a kilőtt vadat....), és kérdőn néztek rám, hogy mi lesz már végre????

Aztán letéptek egy levelet valahonnan (nem emlékszem, hol találtak valami bokrot vagy fát ott a mezőn, de még azt is feltételezem, hogy hoztak magukkal párat "legyőztemavadatéskellegylevél" szándékkal), amit beletuszkoltak annak a szerencsétlenül járt állat vérébe, majd a kalapjuk mellé tűzték, és ráléptek az oldalára a fotózás kedvéért, miközben én jóval messzebb tőlük, ültem a földön és a fűszálakat tépkedtem.....

Hazafelé hol ültem????? Egészen pontosan a tetem mellett, hátul, akit nagyon sajnáltam ugyan, de ennél is büdösebb volt, amitől kétszer is meg kellett állnunk, hogy legeltessem a rokakomát.....Mély benyomást tettem rájuk....

Többet sosem hívtak tolmácsolni. Meg egyébként sem hívtak semmiért sehová....

Hogy ez nem egy húsvéti történet??? Na és?

Gondoltam, elmesélem, hamárnyúl.

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr7555359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzsó 2007.04.09. 10:31:32

Az igazi vadászok megadják a tiszteletet az elhullott állatnak.A zöld ág (töret), a ráfekvés az állatra, mind-mind a rituálé részei.Én is megsiratom a lelőtt őzeket, szarvasokat, de látom a sok kárt is, amit okoznak.Mint mindenben, itt sincs csak fekete, vagy csak fehér.Keverednek a színek eléggé.Persze sok olyan ember vadászik, akinek fogalma sincs a vadászatról, csak presztízs, és pénz kérdése számára.De sok olyan van, aki tiszteli, és szereti az erdőt.Imádom, mikor becserkeljük őket, és megfigyelhetjük hogyan élnek, mit csinálnak.Nem filmen, élőben.Ezt csak egy igazi vadásszal lehet megélni, aki ismeri az erdőt, és törvényeit.:o)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.04.09. 20:46:19

Igen, ők sajnos nem tekinthetők "igazi" vadásznak, szerintem...
Te viszont sokat tudhatsz az erdőről! Ami jó Neked:-)

zsuzsó 2007.04.11. 18:06:00

És ne tudd meg, mennyire bírják mások életét is veszélyeztetni, pl a kísérővadászét.Majd egy boccsal lazán el akarják intézni.És fegyvert kaptak a kezükbe.:o/
Tudok egy keveset, és remélem, hogy még sokkal többet megtudhatok, mert nagyon jók is tudnak lenni azok az esti és éjjeli fagyoskodások a lesen, az észrevétlen rácsodálkozás a világra, ahogy egy harkály gyógyít, ahogy bőgnek a bikák, egyszerre félelmetes, meg kíváncsivá tesz, és vágysz még közelebb menni, még többet látni, hogy lefényképezhesd az agyadba.A kis vadmalacok meg egyenesen édesek.A nagyok már kevésbé.És nemsokára már itt lesznek a kis Bambik is.Már csak pár hét.Már a fecskék is megérkeztek, és szorgosan nekiláttak a fészekrakásnak.Na, ennyi elég belőlem.:o) Szió.

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.04.11. 21:15:25

Nem is elég, öröm volt olvasni!!!:-)))

zsuzsó 2007.04.12. 10:37:53

Kedves vagy.Estig tudnám folytatni, és nem érnék a végére.Ha szeretnéd, egy-két szösszenetet majd írok mindig.
Szép napot!:o)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.04.12. 10:43:27

Az jó lenne!!!!! Szeretem a szösszeneteket!:-)
Szép napot Neked is, meg szép szombatot (de remélem addig még jössz!!), túúúúúdod!!:-))))

zsuzsó 2007.04.13. 17:25:17

Rengeteg apró történet van.Az egyik, nagyon kedves számomra.A sok közül.Valamikor szeptemberben lehetett, mert bikabőgés volt éppen, és csak úgy zengett az erdő a sok erőteljes bikabőgéstől.Ilyenkor a "kis" drágák nagyon kelekótyák tudnak lenni a tomboló hormonoktól, hát bevetettük a csalit.Kürttel bőgött a párom neki, ő meg nagy kíváncsian, bár tudta, hogy valami nem stimmel, csak figyelt és figyelt, mi meg közeledtünk.A távolság csak egyre csökkent, az adrenalinom meg egyre nőtt, és aztán egyszer csak egy félelmetes ordítás után megjelent.Kb.10 méterre tőlünk.Akkora szarvast még nem láttam közelről.Olyan gyönyörű volt, és még a pápaszemeit is láttam, kis fehér karikák a nagy barna szem körül.(nincs mindegyiknek) :o) És csak néztük egymást pillanatokig.Sosem voltam még ilyen közel szarvashoz, és óriási volt.Aztán mire pislantottam, már ott sem volt.Okosabb, mint mi vagyunk,nem igen akaródzik neki barátkozni velünk, támadni meg még annyira sem.Pedig ő az erősebb, csak még nem tudja.:o)
Szép hétvégét kívánok! Ja, és az őzbakok most jelölnek területet.:o)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.04.13. 20:58:17

Mekkora élménypillanat lehetett!!!??? Köszönöm, hogy leírtad!
Szép hétvégét Neked is!
süti beállítások módosítása