Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

csapó 2. avagy a sánta kutyát sokszor mégis előbb elkapják

2007.03.19. 10:05 | piroskaesfarkas | 2 komment

Szerencsére sokat segített a páraösszegyűjtő szerkezet, amelyet 2 hónapos használat után visszavittünk a kölcsönzőbe, ill. biztosan az is használt, hogy elkészült a szellőztető cső, amit egy kapcsolóval tudunk üzemeltetni, ill. megcsinálták a ház körül a macskaköves utat, amit aládréncsöveztek (ha így kell ezt leírni?), és így az talán valamennyi vizet elvezet a pince körül. De ha nagy esőzések vannak, továbbra is elkezd vizesedni a pince az alsó részén, minden sarok felől.....Nem pont aznap, mikor esik, hanem rá pár nappal később.

Úgy gondoltuk, hogy Manó már úgysem segít, mi nem adjuk oda neki azt a 800 ezer Ft-ot, amivel a lépcső cucc miatt tartozunk (és amely összeget már régen felhasználtunk a víz elleni küzdelmünk során, az ő hibájából), és keresünk egy szakembert, aki az utólagos vízszigetelésre specializálódott, és megcsináltatjuk a pincét saját költségünkön, mert így biztosan nem maradhat. Találtunk is egy céget, akik megnézték a falakat, a picét kívülről és belülről, majd megkaptuk a tételes árajánlatot 4 millió Ft körüli összeggel......Bőgtem.

Aztán jött egy másik cég, aki szintén hasonló összeget állapított meg, és mindkettő szerint körbe kell ásni a picét újból (az egyik oldalát nem lehet, mert nem az egész ház alatt van pince, csak a fele alatt, így az egyik oldala nem elérhető), majd belülről leverni a vakolatot, és újra szigetelni, majd egy levegőzős vakolattal vagy mivel lekenni. Vagyis az egész kertemet feltúrták volna... Persze az építkezés még tartott, pénzünk egyáltalán nem volt, így nem is csináltattuk meg, de eltettük az ajánlatokat.

Ám egyszer csak jött a postás, és hozott egy hivatalos levelet, melyben tájékoztatnak arról, hogy Manó beperelt minket 1,7 millió Ft-ra, mivel állítása szerint mi ennyivel tartozunk neki, mert nem fizettük ki a lépcsőket, stb., stb.....Ezek után volt képe beperelni minket????????????????????

Felhívtuk az ügyvédünket, aki az ingatlanos és munkaügyi dolgainkat szokta intézni, de nem merte elvállalni az ügyet, ajánlott maga helyett egy kollégát, aki szintén elirányított egy másik ügyvédhez. Több vonalon folyt a keresgélés, míg végül egy ajánlásra megtaláltuk a mostani jogtudóst, nevezzük dr Perecnek. Felvázoltuk a helyzetet, elvittük neki a bírósági szakértőnk tanulmányát, a levelezéseket és szerződéseket Manóval, majd gondoltam, elkezdük a felkészülést a tárgyalásra, de igazából nem tettük ezt, mivel csak azt kellett elmondanunk, ami az igazság, semmi csavar, vagy füllentés, semmi.

Először is, mi hivatkoztunk arra, hogy ázik a pince 2 éve, és nem csinált semmit, és a tanulmány szerint is neki kéne kijavítani a szigetelést. Ha ezt megteszi, akkor a jogos összegből levonjuk a mi költségeinket, és ha még maradna pénz, azt kifizetjük. Viszont, itt jön az, amit mi igen benéztünk: Manó arra hivatkozott, hogy nem ő csinálta a szigetelést, erről papirja is van, hogy a párom csinálta maga, és tényleg kivettük anno ezt a tételt, mivel így csökkentette az összeget felénk..... Persze ő csinálta, csak hazudott, és úgy tűnt, hogy a papir őt igazolja, bár nálunk meg volt egy másik irat, mivel mikor mi az általa kivett tételeket fizettük ki neki, amiről nem adott számlát, mindig aláírattunk egy papirt, hogy ezt az összeget átvette. Az az összeg pedig fillérre pontosan ugyanannyi volt, mint az eredeti szerződés ajánlatában rögzített szigetelés tétel, és ő ezt aláírta. Akkor meg arra kezdett hivatkozni, hogy ez nincs lepecsételve, úgyhogy mint Manó vette át, és nem mint cég, vagyis nem ér az egész!!!???

Ameddig csak lehetett, én nem mentem el ezekre a tárgyalásokra, csak a párom kísérte el dr Perecet, és Manó sem jelent meg csak akkor, amikor én is, mikor a bíróság erre kötelezett, vagyis a legvégén. Én kétségbe voltam esve, és háborgott a lelkem, hogy miként lehet ilyen igazságtalanságot elkövetni, és Manó, aki gazdag, és tudja jól, hogy ő csinálta a szigetelést, és látta, hogy mit szenvedünk vele, hogy olvasta a tanulmányt, stb. mégis hazudik a bíróságon, és pénzt akar kiszedni belőlünk.......Perec, aki szintén nem mondható jó vígasztalónak, azzal bíztatott, hogy örüljek neki, hogy csak ennyi pénzt követelnek tőlünk, másoknak nagyobb baja is van, mint pl. egy társasház, ahol 4 lakást épített a vállalkozó, mint kft., majd mikor átadta azokat, megszűntette a céget, és egy új kft.-t alapított, és egy ugyanolyan házat húz fel egy másik kerületben. Ahogy a lakók beköltöztek, az édes otthon kezdett szétesni alóluk, és követelték a hibák kijavítását az ő Manójuktól, mivel garanciális az építmény, de ahogy a mi Manónk, ő sem segített rajtuk. Összefogtak, beperelték, és a bírósági szakértő szerint kb. 30 milliós javítási munka lenne, de sosem fogják megkapni a lóvét, mert becsődölt a kft.......vagy valahogy így.

Ekkor jött az újabb hír: Manó megterheltette az ingatlanunkat az általa követelet összeggel, és kérte a bíróságot, hogy a földhivatalnál jegyeztesse ezt be. Mi próbáltunk jogi lépéseket tenni, de nem lehetett, úgyhogy most ott áll a széljegyzet a papirunkon.....Aztán, ha még lett volna is pénzünk, a bíróság a pereskedés idejére kötelezett minket, hogy nem nyúlhatunk a pincéhez, nem köveztethetjük le, nem szigeteltethetjük újra, hozzá sem nyúlhatunk, mivel azt szabadon kell hagyni a bíróság által kirendelt szakértők vizsgálódása végett......És persze be kellett fizetnünk előre 150 ezer Ft-ot a bíróságnak, amiből vonogatja le a szakértő díját, meg egyéb költségeit.....Aztán most újabb százezret a fellebbezés miatt...

Hát jó, vegyük fel a kesztyűt, akkor pereljük mi is be Manót, van egy csomó dolog az építkezésen, amit elrontott, nem úgy csinált, mint a tervben volt (pl. kémény), meg a szigetelés, és követeljünk rajta pénzt, de az ügyvédünk ezt nem javasolta, mert Manó már elkezdte a céggel kapcsolatos ingatlanok eladását, és a céget rögtön meg fogja szüntetni.....

A bíróság is kijelölt egy szakértőt, aki érdekes módon mindig együtt érkezett Manóval és csapatával (veje, ügyvédje), tehát gyanítottuk, hogy jóban vannak, hogy így mondjam.....Volt olyan, hogy kaptunk egy levelet, hogy biztosítsuk a szabad bejárást a bőrnyakkendős szakértő részére, majd vele együtt felvonultak Manóék, és mivel csak egy bejárásról volt szó, a mi ügyvédünk el sem jött, a többiek meg dobálóztak mindenféle szakszavakkal, és a szakértő bőszen bólogatott (nyilván értették egymás nyelvét, én meg csak félig bőgös hangon próbáltam ecsetelni az ázást), mi meg csak kapálóztunk, hogy ez nem egy bírósági meghallgatás, a mi lakásunkban???!!!

A bőrnyakkendősnek (az a fajta nyakkendő, ami egy bőr csík, amit középen egy ezüstözött érme fog össze, amitől úgy néz ki, mint a Dallas rosszindulatú olajmágnása) az volt a feladata, hogy megállapítsa az ázást tényét, majd a javítási költésgeket felmérje. Az előbbit természetesen megmérte, és látta, hogy kiakad a műszer, utóbbira viszont nevetséges 300 ezer Ft összeget állapított meg, hahahahaha (keserű és csodálkozó kacaj), szemben az eddigi szigetelő cégekkel, akik 4 millió körüli tételeket írtak össze.....

Az eddigi utolsó tárgyalást nem tudtam elkerülni, engem is beidéztek, így kézen fogva érkeztünk a párommal a bíróságra, ahol úgy izgultam, hogy attól féltem, hogy nem bírom majd a fogaimat szétfeszíteni és szájzárat kaptam....Úgy éreztem, hogy nem bírom elviselni, hogy a szemem előtt nyomják a hazúgságokat, és én nem törhetek ki, nem mondhatom el, hogy mennyit kínlódtunk, csak szigorúan a kérdésekre válaszolhatok.

A nekünk kijelölt terem előtt találkoztunk Lajmival (második építési vállalkozónk, aki befejezte a házat) és dr Pereccel (a szupermen talárjában várt ránk), ill. ott állt már Manó (kék fehér csíkós mackó alsóban, egy gyűrött zakóban és a fogai nélkül-ez nem egy "de lecsórósodtam koncepció" a részéről, az utóbbi időben mindig így néz ki, mintha egy kukából szedték volna elő, rémisztő) az ügyvédjével (ő legalább rendesen felöltözik), akikhez odamentünk és kézfogással üdvözöltem őket, és kipréseltem az összeszorult fogaim közül egy üdvözlést, de ő a szemembe sem nézett....

A bírón végig láttuk, hogy érti, hogy miről van itt szó (ezt már előző tárgyalások elbeszéléséből is tudtam), valószínűleg nekünk ad igazat, de ugye a bíróság nem igazságot szolgáltat, csupán a bizonyítékok alapján hoz egy döntést, és a kettő sokszor nem ugyanaz....Meghallgattak engem is, ill. Manót is, aki a heves elbeszélése közben a következőt találta mondani: ".....és amikor a szigetelést csináltuk, kettős tenknős szigetlést alkalmaztunk a pincében......." Erre az ügyvédje oldalba bökte, mire Manó "jaj, dehogyis, nem mi csináltuk a szigetelést", és a bíró is nevetett és annyit mondott, hogy "biztosan nyelvbotlást volt"......Aztán feltett pár zavarbahozós kérdést neki, hogy akkor miért vette át pontosan azt az összeget tőlünk, mint amennyibe a szigetelés került, stb. Majd én elmondtam, hogy nem kaptunk számlát ezekről a tételekről, és Manó ezt ajánlotta a szerződéskötéskor, hogy így legyen, mi meg jóhiszeműen (és bután) belementünk. Továbbá vitattam a szekértő költésgelését, és bemutattuk a többi árajánlatot, hogy milliós nagyságrendről beszélünk, nem 300 ezer Ft-ról.

Írtó hülyén éreztem magam, miközben ott ültem, és mondtam volna a magamét, de helyette éppen náluk volt a szó, és mondták azt, ami nem is igaz, és ők is tudják....És mikor úgy vélte a Manó ügyvédje, hogy valami jót mondott a bírónak, mindig jelentőségteljesen felénk fordult, és úgy nézett ki, mint Mr Bean a mozi filmjében, mikor mennek az úton a cabrióval, és az anyósülésen feláll, és mindkét kezének középső ujját felfelé mutatva integet kifelé..Pontosan ez jutott eszembe róla, csak éppen a kezét nem tarotta úgy. Eleinte borzasztóan idegesített, de aztán a következő nézésnél visszanéztem rá mosolyogva, és bólogattam is amolyan "szépvoltfiam" nézéssel, amitől láthatóan összezavarodott:-)))

A záróbeszáédben reménykedtem, ám csúfosan felsültünk...Az ügyvédünk felkészületlenségét mutatta, hogy arra hivatkozott, hogy napoljuk el az ítélethozatalt, mert hallgassuk meg az építészünket (egyben műszaki ellenőr), aki még nem volt beidézve!!??? Hátulról megrántottam a bordó leplét a hátán, de nem vette a lapot, mire a bíró lapozgatni kezdett, és közölte, hogy kb. 1 éve már meghallgatták is a bíróságon.........És dr Bean fejét kellett volna ekkor lefényképeznem, bár most is tisztán előttem van.......Szóval elmondhatom, hogy az ügyvédünk sem egy lelkiismeretes valaki, és ha jól érzékelem, nem tulajdonít túl nagy jelentőséget a mi ügyünknek, és nem forgolódik otthon álmatlanul miattunk. Ez a felismerés elkeserített...

Tavaly késő ősszel kaptuk meg az első ítéletet, mely szerint a kamatokkal és perköltségekkel majdnem 2,4 millió Ft-ot kell kifizetünk nekik. Hogy bőgtem -e???? na igen. Szóval, hogy miééééért????????????????? A bíróság kimondta viszont, hogy márpedig Manó csinálta a szigetelést, nem mást (én azt hittem, hogy számít az is, hogy hamis tanuzás, mert ugye nem az igazat állította, de az ügyvédünk ezen elnézően mosolygott).

A környezetünk teljesen ki van akadva ezen a hercehurcán, és senki sem értette az ítéletet, meg azt sem, hogy a pimasz Manónak hogy van képe pénzt kérni tőlünk??? Mindenki segíteni akart, így pl. E. barátom is beleásta magát a bírósági szakértők kódjaiba és tevékenységi köreibe, így kikutatta, hogy a bőrnyakkendős nem is számíthat ki költségeket....Többek között erre is hivatkoztunk, mikor beadtuk a fellebbezést. Én, a párommal ellentétben inkább felvettem volna még egy kis kölcsönt, és kifizettem volna Manót, hogy tűnjön el az életünkből, lekerüljön a földhivatali bejegyzés, de ő hajthatatlan volt, és az igazságérzete nem engedte..........

És ahogy említettem, megérkezett a bíróságtól a levél, hogy elfogadták a fellebbezést, és jövő év februárjában lesz az első tárgyalás. A fentiek ismeretében érthető, hogy miért hallgatott hosszasan a párom a telefonban, mikor az ügyvédünk felhívott ezzel....Vagyis:

-minimum 1 évig marad a bejegyzés a földhivatalnál

-addig mindenféle tárgyalás nélkül ketyeg a kamat az igazságtalanul követelt tartozásunkra, ki tudja, mennyi lesz belőle, ha mégsem mi jövünk ki jól, ahogy most sem.

-nem nyúlhatunk a pincéhez.......ami ugyan kisebb mértékben, de nedves.

Legnagyobb meglepetésemre Perec arról is hírt adott, hogy amint kézhezkapta a bíróság értesítését, még aznap hívta őt dr Bean, hogy egyezzünk meg peren kívül, és fizessünk ki nekik 1,7 millió ft-ot....Eddig hallani nem akartak az egyezségről, nem tudom, hogy mi jutott eszükbe??? Mi az ügyvédünkkel üzentünk rá egy hétre, hogy ennek a felét hajlandóak vagyunk kifizetni, de erre még nem kaptunk választ.

Tanulság:

Megbízás előtt még nálunk is alaposabban érdemes megnézni a kiválasztott vállalkozó munkáit, és lehetőség szerint megismerni a vállalkozót, kikérdezni az általa épített házak tulajdonosait. Nem mindig a nagyobb cég a megbízható, és nem biztos, hogy érdemes belemenni a felajánlott trükközésbe, hogy így csökkentsük a kötlségeket, mivel ezzel a mi példánkból okulva a későbbiekben csak drágább lesz....

Az építkezésen mindent érdemes lefotózni, az első kapavágástól kezdve az utolsó simításokig, a talaj szerkezetét közelről, esőben, szárazságban, az embereket munka közben, mindent!!! Én rengeteg fotót készítettem, de nem eleget, bár még így is macerált a pasim, hogy mit kell ennyit kattogtatni......már látja. Most jól jönne, ha minden részletét elkaptam volna a szigetelésnek...

A bíróságon nem mindig az igazság győz, és sokszor a sánta kutyát sokkal előbb elérik, mint a hazudósembert...

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr2848220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mirwen · http://newrim.freeblog.hu/ 2007.03.21. 09:02:25

fú, pont ilyen két-lakás-eldásos közös-telek-vevős-álmainkházát-építős projekt előtt vagyunk, úgyhogy minden hasonló írás/történet nagyon hasznos!

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.03.21. 09:31:28

Mirwen, ontom én Neked szívesen!!!!
Ami nagyno fontos tanács, tényleg: mindenről legyen papir, amire azt gondolnád, hülyeség, arról is, aláírással, átvétel, stb...
A fotózás!!! Mindent fotózzatok le, mikor eladjátok, megveszitek, mindent!!!!!!
És érdemes dossziét nyitnod, ha még nem tetted, és beletenni azokat a képeket, amelyek tetszenek, és olyanokat is, ami meg nagyon nem. Ez segítheti a normálisabb tervezőt, festőt, asztalost, stb., hogy megértse valamennyire az elképzeléseiteket.
Amit én sajnálok, hogy nem akartunk kiadni pénzt a részletes kiviteli tervért, de ha megint építkeznék, nem vágnék bele nélküle (pontos villany, gépészeti tervek, minden szög leírva, típus, méret szerint)....
süti beállítások módosítása