Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Ebédmegtagadás

2011.11.07. 19:59 | piroskaesfarkas | 5 komment

A mi jóevő, nagyburkus gyerekünk ebédmegtagadó lett........Az úgy volt ugye, hogy mindig is odafigyeltem arra, hogy miteszik. Már magzati korában, amikor a pocakoscukrosodásom miatt szénhidrátszámlálásra kényszerültem, napi 3-4 liter ásványvizet ittam és ügyeltem a minőségi eledelek bevitelére. Aztán, mikor 15 hónapon át szoptattam és külön figyelmet fordítottam a tej összetételére (főleg az elején, amikor 6 hónapon át csak anyatejen nevelkedett). A hozzátáplálást is szépen, lassan hajtottuk végre, sokáig csak bio élelmiszereket evett és betartottuk az ajánlásokat, miszerint nincs tej, mogyoró, csoki, stb.

Mikor eljött az ideje a darabos ételeknek, szívesen fogyasztott kiflit, kekszeket, pogácsát, stb. Azonban már akkor sem szerette a főzelékekben a darabkákat. Próbálkoztam, próbálkoztam, de ha a fele is darabkás volt, akár a legkisebb dolgokat kiszűrte belőle és kiköpdöste. Kérdeztem védőlányt, doktornőt, akik nem tulajdonítottak nagy jelentőséget nekik én meg úgy voltam, hogy akkor továbbra is pépesítem az ebédet Neki, mert így viszont mindent megevett, de tényleg mindent (húst, bármilyen zöldésget, rizst, tésztát, lencsét, min-dent) és nyugodt voltam a napi táplálékösszetétel miatt.

Na de azért kétéves kor után mégsem szerettem volna pépesíteni az ebédet, hiszen majd az oviban sem fogják. Ha tanácsot kértem, mindig az volt a válasz, hogy ne aggódjak, mert akkor lenne baj, ha egyáltalán nem tudna darabos dolgokat enni, mert akkor gond lenne a gégéjével, nyeléssel, stb. Péksütemények, kekszek, májkrémes kenyér (nem véletlenül emelem ki ezt, mivel semmiféle felvágottat nem eszik meg -amit nem is bánok, viszont sajtot sem, meg zöldséget sem, amit viszont igen) és sültkrumpli (???!!!!) bezzeg csúszik!!! Na és a torták. Bánkódom is egy kicsit ezért, mert sokáig egy kocka csokit sem kapott (most sem, talán kétszer evett egy-egy kockát, vagy egy-egy k.tojást, vagy kivülcsokisbelültúróst), aztán mégis megveszik a csokitortáért.....

Gyümülcsöket néha eszik, úgy mint alma, banán vagy körte. Viszont a reggeli italába minden nap turmixolok 3-4 fajta gyümölcsöt is, ezekből ilyen módon bármelyiket elfogyasztja.

Na de. Az egy dolog, hogy nem eszi meg darabosan az ebédet (ha csak nem csokitorta lenne pl., márpedig nem az, mert főzök neki zöldségeket és húst, barna rizst, durum tésztát, vörös lencsét, stb.), de most meg már sehogyse. Talán túl sokat nyomultam a kicsit darabosabb változattal, mert mára sikerült elérnem, hogy egyáltalán nem akar ebédelni. Annyira nem, hogy ha meghallja, hogy ebéd (eddig örömmel szaladt, hozott könyvet olvasni, mászott fel a székre, szólt, ha éhes és ebédelni szeretne, marha nagy adagokat nyomott le) és már magyaráz, hogy nem akar, nem éhes, inkább alszik, stb. Ha be is vett egy-egy falatot, máris öklendezik tőle, kiköpdösi, tiltakozik, nyűgösködik. Erőszakoskodni nem akarok, szerintem az csak rosszabb. Elítélem és nem szeretem, nem is nagyon alkalmazom, de elkeseredésemben még a zsarolást is bevetettem, de az sem használt. Mindenről lemond, csak ne kelljen ebédelni!? Hangsúlyozom, hogy nem az van, hogy nem éhes, vagy nincs étvágya, mert a fent említett kedvencek bármelyike jöhet, vagy akár joghurt is. Csak az EBÉD nem. Még csak meg sem kóstolja.

Csapatostul elmentünk új tányérokat venni Neki, hátha akkor jobb lesz a helyzet. De amint Farkas megszólalt: "Gyere Nünükém, válaszd ki, hogy melyik tányérból szeretnél majd ebédelni!" - egyik sem kellett neki és nyügösködve lelépett.

Nagyika is tanácstalan, azt mondja, mi nagyon "jóevők" voltunk. Olvasgattam a témáról, de van ahol azt írják, hogy hagyjam békén, majd csak eszik, ha éhes (nem értek egyet, mert éheztetn nem szeretném), van ahol meg azt, hogy ha nyomakodok a témával csak rosszabb lesz (ezt én is érzem, szóval nem akarok erőszakoskodni), máshol pedig táplálkozási zavarokról elmélkednek. Ki vagyok borulva ezen a témán.

Egy hete egyáltalán nem eszik ebédet. 

Ui: A képen a születésnapi tortámat majszolja nagy lelkesen (előtte fél órával próbálkoztam az ebéddel, de mély ellenállásba ütköztem...) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr733361801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

edinalorincz · http://edinalorincz.com/photoblog 2011.11.07. 22:05:41

Mi lenne, ha nem ebédelni, hanem vacsorázni hívnád ebédidőben?
Vagy ha elfelejtenéd az ebédidőt. Hátha akkor ő szólna, hogy Anyaca, mikor eszünk?
Vagy nagy sóhajokkal kijelenteni játék közben, hogy te most mész ebédelni, mert nagyon éhes vagy, és otthagynád, hogy egyedül duzzogjon kicsit.

Adibaba 2011.11.08. 11:08:53

Ugyan már Mancinéni! :-) Hiszen ez is csak a dackorszak része, teljesen nyilvánvaló! Ahol tud, ott lázad a gyerek, és ez a Ti okosgyereketek ráérzett, hogy az étkezés-kérdés egy kényes pontod. Teljesen természetes és normális amit csinál....
(Ti jóevők voltatok, Ti biztosan máshogy dacoltatok..)
Na persze azt is megértem hogy aggódsz, keresztül mentem rajta, nálunk a szeptember hónapot választotta Bubuka a nem-evés havának. Aztán helyreállt, ezzel nem mondom azt, hogy nem lesz még ilyen, bár azért reménykedem. Tudtam én, mire megy ki a játék, de mindig görcsben volt miatta a gyomrom, és frusztrált az is hogy még csak nem is mutathattam ki az idegességemet (időnként sírtam egyet az uram vállán este).
Szerintem egyébként jó az a megoldás hogy majd úgyis eszik, ha éhes. Én ezt próbáltam (picit persze mindig próbálkoztam a rendes étkezéseknél is, de hagytam, ha nem evett). Mindig estére éhezett meg, akkor aztán annyit evett, hogy csuda. Kivárni persze egy pokol. Dehát elfogyni nem fog a leányzó, és mivel egészséges, éhes is lesz, és akar is majd enni. Ez pedig nem egyenlő az éheztetéssel. Akkor lenne éheztetés, ha Ő akarna enni, jelezné hogy éhes, és Te nem adnál olyankor neki..
Az előttem szóló Edina is nagyon jó praktikákat ír, ezek is beváltak nálam. És persze mindenféle trükk, amivel nem biztos hogy mindenki egyetért, mert Ők azt mondják hogy nem jó evés közbeni játékra rászoktatni a gyereket, mert mi lesz akkor az oviban..?!! Hát...én hiszek a közösség erejében és bízom a gyerekben, tehát alkalmazom a trükköket nem-evés esetében. Pl. én vagyok a benzinkút, Bubu az autó, aki rohangál és időnként jön "tankolni" és egyebek. (De ez a játék nem alap azért, csak ha már kínlódás van, akkor vezetem be..)
Kitartást!

erdeipetymeg 2011.11.10. 20:11:23

Drága Piroska !

Én is úgy gondolom hogy dackorszak, meg amolyan meddig mehetek el korszak kezdete:)
Átéltem, átéltük:) Bár ilyen jól, mint Nünükéd sosem evett egyik sem:)
Hála a jó Istenkének nem szervi baja van ha a fent említettek lecsúsznak....

Van egy könyv (de a neten is ezer ilyen ) + Te rendkívül kreatív vagy) amolyan baba-gyerek ételek..... tudod... pl, borsófőzelék, (az a "tenger" ) és rajta a feltét valahogy hajó pl.... vagy a szendvics emberke fejű... kinyomod a mézeskalács formával szivecske, nyuszi, gomba formájúra a kenyeret.....
a gyümölcs cikcakkosra, spirálosra vágva a répa pl.... vannak ilyen olyan vágóeszközök...

De megnyugtatásul: Petimet 2 éven át nem láttam rágni !!! Úgy, hogy jóízűen tele volt a szája... és 7 napból 5x hányta ki az ebédet..... legalább egy éven át kb ennyi idősen....
Aztán meguntam, mert már 10-kor paráztam, hogy nem fog ebédelni, és tuti levette a rezgéseket...

Ezután elkészült a kaja, kitettem egy jól látható helyre (pl fasírtgolyócskák szemmel, tehát nem elsőre főzelék, hanem kézbefogható, pl rántott csirkecomb, és a fent említett mókás dolgok..

Kerülgette, kerülgette, majd felkapott egy sült csirkecombot, és a játszószőnyegen ott helyben megette......

Ma már normál felnőtt méretű bécsi szeletet RÁG...

Kitartás, tudom, hogy elkeserítő, de ne LÁSSA rajtad, az a lelki köldökzsinór erős ám még, érez mindent.... próbáld úgy csinálni,, mintha nem érdekelne, hagy elöl tápláló RÁGHATÓ guszta, vonzó -eleinte ne főzelék - dolgokat.....

Puszi, ne izgulj: Petymeg :)

Pankababa 2011.11.13. 22:48:13

Ne aggódj, majd az oviban megeszi, de tényleg! :-)
Anyával sok mindent el lehet játszani, amit máshol nem, okos kislány, ő is tudja.

erdeipetymeg 2011.11.14. 18:32:39

Hááát.. a fentivel vitatkoznék:)

Az oviban a fiam köpködött a legjobban olyan kajákra, mint pl a milánói, amit (addig) az egész csoport kétpofára zabált....
De mivel már akkor is eléggé falkavezért volt, Peti köpköd?, Na akkor a fél csoport is nekiállt fújjolni:)

Most (10 éves) jutottunk el oda, hogy már kipróbákl új ételeket is...

Pénteken evett életében először libát, mert a suliban (német nemzetiségi suli ) Márton nap volt, és tanulták, aki Márton napon libát eszik, a következő évben nem ehezik - Este 6-kor mentem libát venni, kivárta, megette....:):) ééés ízlett neki:):)
süti beállítások módosítása