Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Későnérkezős tulipánok

2008.05.02. 07:00 | piroskaesfarkas | 4 komment

Az 1500-as évek közepén a szultán tulipánhagymákat adott a bécsi nagykövetének, amit az ottani holland botanikusra bíztak, aki több helyre is elküldette ezeket. Állítólag, híre ment a különleges növénynek, s az éj leple alatt kiásták és elcsenték a hagymákat, ezáltal került sor szabad termesztésükre és gyors elterjedésükre kontinensünkön, ún. tulpománia indult tújára.

A vadon élő tulipánokat Közép-Ázsiából származtatják, ahol 125 fajtáját ismerik.

A rózsa mellett a tulipán a magyar népi kultúra legkedveltebb virága. Főként a tulipános láda virágmotívumaként ismerjük, pedig megjelent mindenüt: festett bútorokon, kályhacsempéken, keámiákon, fejfákon, szerelmi ajándéktárgyakon.

Nagy múltra nem tekint vissza a tulipánkodásom, tekintve, hogy csak néhány éve vagyunk földbirtokosok (igaz, a csináltatott faládába is nyomkodtam párat, a lombhullató bokrok tövébe, gyönyörűen virítanak onnan is), s hiába határozom el, hogy feljegyzem melyik milyen fajta, mielőtt ősszel a föld alá nyomkodom, valahogy elfelejtődik....Pedig már elég szép gyűjteményem van belőlük, s persze eszemben sincs leállni az újak becserkészésével.

Most a késői tulipánok örvendeztetnek meg sokszínűségükkel, változatos formáikkal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr7449646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogaram 2008.05.02. 08:26:59

Szia! Nagyon szeretem én is a tulipánokat! Még az oviban is az volt a jelem, amit miután a kislányom megtudott, ő is azt kérte. Így élnek a hagyományok:) Szerintem nincs is szebb egy szép tavaszi csokornál ( ha már nem cserepes, vagy töves virágról beszélünk ), mint egy tulipános, fréziás, gyöngyvirágos.... Imádom a tavaszt! Igaz egyelőre még kertem nincs, de ha lesz.... szeretném ha olyan szép lenne, mint a Tied! Szép napot!

Ingrid 2008.05.02. 09:21:26

Most ez a bejegyzés nekem kedvezett :)

Piroska 2008.05.02. 11:14:45

Bogaram! Így élnek tovább a tulipános motívumok: ovis zsákokon, kisszekrényeken:-)
Remélem hamarosan lesz kerted, pont olyan, amilyet megálmodtál magadnak!!!
Örülök, hogy integettél!
Szép napot Neked is, PIroska

Piroska 2008.05.02. 11:15:51

Ingrid Drága! mindjárt kiosonok az ígért fotókért:-)
süti beállítások módosítása