Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Salátaselymesítőkészlet

2008.03.22. 09:00 | piroskaesfarkas | 2 komment

A szülői fészekben kétféle salátával találkoztam: az ecetescukrosvízben úszkáló fejessaláta levelekkel, és a majonézbe beleforgatott zöldségekkel. Mindkettőt szívesen fogyasztottam, ám amint kirepültem, magam mégsem készítettem egyiket sem.

Középsikolás koromban, nyelvtanulásnak köszönhetően eljutottam a franciákhoz, belgákhoz valamint egy tündéri kis svájci faluba, ahol mindenütt akkora konyhával rendelkeztek, hogy nagyobb volt, mint odahaza az egész aprócska lakásunk. Közepén hatalmas, körbeülhető szigettel, melyekről fényes rézednyek lógtak le, üzemi kinézetű tűzhellyel, s volt olyan konyha is, ahol még régi kandalló is díszelgett az étkezőasztal mellett. Tátott szájjal bámultam a kisközértnyi méretű spájzokat, s azt gondoltam, innen eredhet a mondás, miszerint kolbászból van a kerítés is.

Ekkor találkoztam először az általam selymessalátának hívott változattal, vagyis azzal, ami nem vízbenúszkált, de nem is tocsogott a majonézben, s mégis igen ízletes volt. Különféle mustárokat kevertek ki olajjal meg balzsamecettel, kevéske cukorral vagy mézzel, beledobáltak fűszereket is, egykettőre bársonyos mártást rittyentettek a zöldlevelek tetejére.

A saláta az alap eledelem. Egyrészt nagyon kedvelem, másrészt folyamatos cérnulási törekvéseim által megszabott étrendembe remekül beilleszthető. Aztán a vendégek, családom is megszerette az általam összekavart változatokat, s rendre kérik is, hogy csináljak olyat, amilyet csak én tudok:-)

 

Szinte minden nap eszem belőle egy nagy tálravalót, s csak azt sajnálom, hogy Farkas nem társul mellém a legelésbe, akinek csupán úgy tudom lenyomni a torkán, ha a reggeli dugimustáros szuperszendójába belecsempészek pár levelet a sonka és a sajt közé, így végül szívesen megeszi.

Semmiképpen sem hiányozhat otthonról egyetlen eleme sem a salátaselymesítőkészletemnek, mert különben igen nyűgös leszek: olivaolaj, balzsamecet, pesto, rózsa- és tarkabors.

A pestoért rajongok! Mostanában próbálom az olivaolajat kihagyni az öntetből, mivel a pesto már eleve olajos, és csak balzsamecettel folyósítom (ha meg belekeverek egy picit a másik nagy kedvencemből, a szárított paradicsomból, az is eleve olajos), hogy kevésbé legyen pufisító, figyelembevéve a gombóctündérségemet. 

Ahogy a mustárokra, vadászok a különleges olajokra, balzsamecetekre, pestokra, amelyekből már itthon is van bőséges választék a fűszeresboltokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr50390523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirwen · http://newrim..freeblog.hu 2008.04.04. 14:57:28

csinálj majd magadnak friss - igazán organikus - pesztót! fenyőmag meg olívaolaj meg bazsalikom kell, bele a egészet egy tálba, össze-botturmix és kész!

Balzsamecettel kapcsolatban meg ajánlom figyelmedbe ezt a szuper kis cikket: buvosszakacs.blog.hu/2008/01/24/ecet

jamegmégvalami: próbáltad már a madár salátát? (én nem vagyok salátaevő, mármint a fejessaláta ízét nem szeretem igazán), de a madársaláta nagyon bejött

Piroska 2008.04.04. 15:17:23

Mirwen! Köszi a tippet, mindjárt megyek és nézem!
A madársaláta a kedvencem!!!!!!!!!!!!! Aztán jön a ruccola, azt is imádom! Minden salátát kedvelek.
Igen, tervezem, hogy csinálok magam is pestot. Barátnőm szokott, és nagyon finom, csak kevés:-)
süti beállítások módosítása