Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Szövegláda - az udvarias

2011.03.04. 21:47 | piroskaesfarkas | Szólj hozzá!

"Köszönöm Apaca, hogy idehoztad a mellénykémet, hogy ne fázzon a hátam!", "Köszönöm Anya a finom ebédet!", "Köszönöm Nagyika, hogy elolvastad ezt a mesét, nagyon szép!".....Mindent megköszön, szépen kér, kedvesen megszólít. A pompás körmondatok mellett mégis a kedvencem csupán ez: "Köszönöm Anya!". 

A kutyák kemény kiképzést kapnak, utasítgatja őket, főz nekik amit meg is kell enniük (főleg Fügi az, akit itat, etet, pl. salátával, spagettivel, gombával, amit éppen a műanyag zöldségekből készít - egész jól tűri). Ha véletlenül ráhajt valamelyik lábára a lábbalhajtósaival, vagy nem fér el mellettük és odébbtereli őket: "Bocsánat Fügike, hogy a lábadra mentem, nincs semmi baj!", Elnézést Benőke, tolakodik a Nünü egy kicsit mert nem fér el tőled itt, túl kicsi a hely!", "Ne haragudj Alfika, elfogyott a keksz mert megettem mindet!"

Ebéd után Papa megkérdezte Tőle, kér -e egy kis túrór....dit. Gondterhelten sóhajtott: "Nem hiszem Papa, már sokat evettem ebédre Papa."

Nagyika éppen a Papának magyarázza virágnyelven, hogy a gyerek már mindent megért és visszamond. Erre Nünü odaszalad és vigyorogva közli "Úgy fülelek mint a sicc!"

Továbbra is édes kis puccmacaként kér: "Apaca, vennél a Nününek egy kis túró...dit légyszíves, mert nagyon szeretne azt enni, mert korogott a gyomra.", "Anyaca, jönnél játszani egy picikét Velem a földön légyszíves?", "Papa, megszerelnéd légyszíves ezt a valamit, nem tudja a Nünü a nevét, de elromlott biztosan."

Rajzol. Nem tudom, hogy előbb látja -e maga előtt azt, amit a papirra akar vetni, vagy ahogy lerajzolja, akkor elevenedik meg előtte a kép, vagy akár mindkettő. De ha éppen nem magában sustorogva rajzol, akkor hangosan élvezi az alkotást és folyamatosan magyaráz, nevetgél azon, amit csinál. "Itt a tengeralattjáró, hatalmas.....a tejetjén van a periszkópja (az ovális forma tetejére rajzol két kiálló valamit) egy, kettő, három egyforma kabinja van....ez a harmadik, ebben van az Anyaca, nagy göndör haja van, jaj de szép (kuncog, és az első kabinablakba belerajzol engem..és valóban, három egyforma kört rajzolt a tengeralattjáróra)...a középsőben van Apaca, tüskeböki haja van....itt pedig a harmadikban a Nünüke, göndör haja van...Anyára hasonlít......Apanak búvárszemüvege van a fején, mert beugrika tengerbe mindjárt, megnézi a naaagy halakat....(közben három nagy kört rajzol a tengeralattjáró mellé, majd szemeket is kapnak) meg a vizikígyót (tekeredik egy kígyó is, fejjel, szemmel és szájjal). Itt vagyunk mi, az egész család....jaj de jó! -nevet és rajzolgat tovább.....Mindent lerajzol, amit olvasott, látott, hallott.

Puszi. Rájöttem, hogy én vagyok az, aki időnként úgy puszilja meg, hogy közben valami ilyesmi hangot hallatok a cuppanáskor "mmmmmá". Erre pár napja az eddigi cuppantgatás helyett így dobálja a puszikat mindenkinek: "Má, má, má, má, má!"

Ahogy minket hív....hhhhhhhh...."Odaszaladok a kis apámhoz a dolgiba", "Itt van az én kis Anyacám!", "Megpuszilom a Mamakámat, a kis Nagyikámat, kis Mamácskámat.". A múlthéten itt volt Másikmama. Apjával bebújtak elemlámpázni a papirdobozba, és kikukucskálva az ajtón meglátta a Másikmamát: "Ott van egy mamaféle!"

Mindent elmesél, hosszan és részletesen és olyan választékosan, hogy tanulhatnék Tőle. Pl.: Ma reggel  fog egy cicát a kezében: "Idenézz Anyaca, egy picike cica lapul a tenyerembe! Megmutatom Apának!........"Apaca, figyelj, mit találtam! Egy picike cica bújik meg a kezemben!" Ugyanígy pl. nem azt mondja csak, hogy ott megy egy cica, hanem: mendegél, bóklászik, oson, fut, rohan, robog, bandukol, stb.!!!?????

Az előbbi altatásnál mesélt nekem egy egész részt a Mazsolából, aztán később a medvékről magyarázott félálomban "Az állatkertben Erzsimamával meg Apacával nem láttuk a medvéket, mert nem bújtak elő a barlangjukból, aludtak nagyon. Képzeld Anya, a medvék téli álmot alszanak, még a Micimackó is. Csak tavasszal jönnek elő, mikor korogott a gyomruk és mézet keresnek. A gólyák is tavasszal jönnek a fészekbe. Csak az a gólya lakik itt, akinek eltörött a szárnya és nem tud délre repülni vele....szegény. Tudod Anya...."

Képzelet. Arról akartam mesélni, ahogy játszik, képzeletbeli tárgyakkal, szereplőkkel, helyszínekkel. Pl. hogy egy órán át játszott tegnap egy darabka piros madzaggal, ami volt kígyó, anakonda, aztán félbehajtva bagoly, aki figyelte az éjszaka neszeit.....A paplan meg tökfesztivál, vagy  eperfesztivál, vagy barlang, vagy tenger, homokos tengerpart, kikötő, hajó, stb. Apaca lába meg alagút meg csúszda, ami elromlott, eltörött és rohan a nemlétező szerszámkészletért és szerel a képzeletbeli szerszámokkal (kell vennünk neki ilyet is). De ezekről majd máskor.

Lejegyzem még, hogy a védőlány szerint a beszédkészsége, kommunikációja, gondolkodása bőven megüti a 3 éves kort, a rajzolása meg túl van a 4 évesek szintjén, és ha szeretném (nem), akkor vihetném oviba, mert egyáltalán nem lógna ki a 3 évesek közül (még magasságban sem nagyon, mert a legfelső kategóriába sorolta a magassága alapján is).

Rémbüszkeanya.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr202711286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása