Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Túl kreatív

2007.01.22. 16:59 | piroskaesfarkas | 9 komment

Azt kell mondanom, hogy nem szeretem a prezentációkat, ill. nem a kedvencem a prezentálás sem, és általában már napokkal előtte elkezdek nyugtalankodni miatta, ami később erőteljes izgulásba csap át. Sajnos, rám nem érvényes az a biztatás, hogy majd idővel belejövök, mivel csak pár éves rutinos prezentálóként kezdtem izgulni a szerepléstől, magam sem értem az okát, vagyis ellenkező irányban haladok, mint kéne.

Abban nem vagyok biztos, hogy látszik is az előadás közben az izgulászgatásom, de engem legyengít, és aki ismer, az alig hiszi el, hogy nekem is gondot okozhat a szereplés:-) Pedig de.

Nagyban befolyásolja az izgulásom mértékét a befogadó közönség, és ennek alapján több halmazt különböztethetünk meg (az én besorolásom alapján):

  • Maga elé bambuló, esetleg felnéz a vetítővászonra, de agyilag egyáltalán nem ott jár, és eleve eldöntötte, hogy amit viszünk, az úgysem fog tetszeni neki, talán csak nem azért, mert tudja, hogy ki nyeri a tendert.....???:-) Nem mi.
  • A fonotskodó társaság, akik egymásnak szeretnék megmutatni, hogy mennyire mélyen benne vannak a termékeik marketing stratégiájába, és miközben még az "A" betűnél tartok, máris belekérdeznek, és a fejüket csóválva felteszik a kérdést, hogy ugye nem abból indultunk ki hogy..., vagy ugye nem arra alapoztuk, hogy....Jobb esetben a válasz az, hogy nem, és rosszabb kezdéseknél pedig az lenne, hogy DE!!!!, és ilyenkor ki kell mászni diplomatikusan, amélkül, hogy szembeállítanánk azzal, hogy akkor miért ilyen hülyén írta ki a briefet....Általában nagy multi cégre jellemző, ahol egy feladatra legalább 5 embert vesznek fel, akik így versengenek a fontossági sorrend kilakításán.
  • Rettentő érdeklődő, végig bólogató, miközben nő az önbizalmad, hogy mennyire király az anyagod, pont eltaláltad az kívánságukat, mire a végén közli -még mindig széles mosollyal-, hogy nem erre gondoltak, vagy azt, hogy szuper lenne, de vezetői döntés miatt elmarad az idei kampány, vagy azt, hogy felére csökkent büdzsé miatt teljesen más eszközökben kell gondolkodni.
  • Van a legrosszabb, a ridegen méregető, szúrós szemmel nézi a vetítőt, majd, mintha megtalálna valami fikáznivalót, amibe később jól bele lehet kapaszkodni, elkapja a tekintetét, és lázasan, de elegáns tartással (fél karja a háttámlán, lazán, a másikkal jegyzetel), unottan írogat. Egész végig egy szót sem szól, a humoros mondataidra egyáltalán nem reagál, még akkor sem szól, mikor a végén megkérdezzük, hogy felmerült -e valami kérdés?, azt sem mondja, hogy nem, csak összecsapja a filofax oldalait, gondosan betűzi a márkás tollat, és megköszöni a prezentációt, röviden, minden érzelem nélkül (ez a kedvencem!!!). Ennek egy mégrosszabb alváltozata, amikor csupa nyakkendős, őszülő halántékú fejes megérkezik a tárgyalóba, érzelem és mosoly mentes kocka fej és kézfogás, leülés, tessék vezényszó. Nem is nézik a prezit, csak a prezentlót, vagyis pl. engem, meredten, semmi helyeslés, semmiféle kifejezés nincs az arcán (mit néz, vesekövem van?????). A prezi végén a van -e kérdésre röviden "nincs, köszönjük szépen"-nel lezárja a további tolakodást, és uganolyan kockán távozik, ahogy bejött.
  • A holló-típus (azért hívom így, mivel ritka, jó, nem fehér, na és....az én típusom, úgy hívom, ahogy akarom:-), aki tényleges érdeklődést mutat az anyagunk iránt, kedvesen és okosan belekérdez, nevet a humoros fordulatokon, igazán tetszik neki, hogy több tervet is vittünk, és hogy követtük a briefjét. A prezi végén még beszélgetést kezdeményez az előadásunkról, kiemeli a neki tetsző dolgokat, és elmondja, ha van olyan, ami nem annyira nyerte el a tetszését, és a végé kellemes érzésekkel távozunk, még akkor is, ha majd nem mi nyerünk. Azért többnyire, akikkel most dolgozunk, ilyen holló-ügyfelek, szerencsére.

 

Minap a páromnál rákérdeztem, hogy mi van az XY ügyfelükkel (aki egy multi cég, ezt fontos megjegyeznem), akiknek dolgoznak, megnyerték -e a tendert, ami egy egészen kicsi munkára vonatkozott, konkrétan valamilyen szórólapra. A kérdésem igencsak felzaklatta, és elmesélte, hogy miként is zajlott a prezi, és milyen is élőben a fontoskodó típus. Íme:
Multi cég, nagy üveg irodaház, szórólap prezentáció, amin már a második kört futják, mivel hónapok óta (konkrétan másfél éve, azalatt 2 marketinges lányt koptatott el a project) nem tudják eldönteni, hogy mit szeretnének, nem is tudják addig elmagyarázni, ezért rendkívül sok belső meeting, majd egyeztető tárgyalás előzi meg a prezentációt. Délután 14 óra, a párom öltönyben, kicsípve megérkezik, egyedül, mivel gondolta, hogy kis szórólap, nem hozza el az egész céget prezentálni, mivel ügyfél részről is csak egy emberrel egyeztetett, max. ketten lesznek, mondta. Mire az ügyfél oldalról első ütemben bevonul a tárgyalóba 5 ember, majd további négy, és helyetfoglal vele szemben, majd a marketinges lány, akivel eddig egyeztetett, elkezdi bemutatni a jelenlévőket: "engem ismersz, én vagyok a projekt felelőse, tudod, és itt van István, a főnököm, és az Ő főnöke, XY úr sajnos nem tudott bejönni, mert pont tárgyalása van, ezért elnézést kérünk. Ő Ildi, az asszisztensem, és Ő Brigi, a másik asszisztensem, tudod, a sales osztályról, és ketten jöttek még az üzleti kommunikációs osztályról, Csaba és Andi, mert jövő hónapban nekik is lesz szórólap tenderük, amire természetesen szeretnének majd meghívni Titeket. Ott ül Marika, aki nem marketinges, de ő szokta lefaxolni Neked az anyagokat, meg lefűzni a kutatásokat, és ő most itt jegyzetel, és ott pedig Márti, aki még nem tudjuk, hogy hova tartozik, de majd lehet, hogy hozzánk, tudod, az összevonások miatt. Tőle balra ül Kriszta, aki ma jött először, és behívtuk, hogy lássa, hogyan is zajlanak a dolgok itt nálunk-széles mosoly, bólogatás.
Majd a pasim elkezdi osztani az észt, és rövidke bevezető után megmutatja a három tervet, nagy fekete kartonra felragasztva, szép színesben, stb., majd a marketing manager és annak főnökének kezébe adja.
Következik a nagy csend, és igyekszel halkabban nyelni, nehogy megzavard őket a döntésben....egyik sem mer szólni, nehogy kitűnjön a véleményével, mert szeretnek egymáson túltenni, de kilógni, hogy esetleg a többiek más véleményen legyenek, na, azt már nem szeretik.
Nagyon halk "ühüm" töri meg a néma kivárást,  a marketinges igazgatójától, majd gyorsan a marketingestől is jön egy bólogatás, végül kimondja:"Nekem tetszik." Nem túl lelkesen, finoman puhatolózva, hogy hozzá kell -e vajon tenni, hogy "de", vagy mégegyszer megismételheti, hogy "nekem tetszik". Mivel nem jön reakció, a következő kérdés: "Nekem tetszik, Neked tetszik Brigi?" Brigi:"igen, Nekem is tetszik, és Neked Ildi, ha sales szempontból nézed, tetszik?". És így tovább, amíg mindenki meg nem erősíti, hogy neki tetszik, vagyis egységes a vélemény a nagy kérdésben, lehet "kitörni" az átlagból=pozíciók megerősítése: "Nahát, nekem nagyon tetszik, mennyire eredeti, milyen kreatív!! Nagyon jó, pont ilyenre gondoltunk, és mind a három milyen jó!". "Igen, igen, nagyon tetszik nekem is, nem is tudom, hogyan tudunk majd választani, hiszen mindhárom amit letettetek nagyon jól megfogalmazza, amit szeretnénk, része a stratéginak, amin dolgozunk, és annyira úszerű, ahogy kértük, olyan jó, hogy ilyen kreatívan közelítettétek meg!".
Mindkét fél elégedetten lezárja a megbeszélést, hosszas kézfogás minden szereplővel, vigyor innen-onnan, kiksérés (komoly be- és kiléptető rendszerrel)....

A pasim büszkeséggel dagadó mellel távozik, érzi, ezek a tenyeréből esznek, mennyire jól eltalálták a koncepciókat, jó lesz előre jelezni a nyomdáknak, hogy hamarosan jön a megrendelés.

Egy hét múlva kapták meg a faxot, melyben a marketinges mély sajnálattal tudatja, hogy nem fogadták el egyik tervüket sem, mert az indoklás szerint a koncepció és az irány túl kreatív.......
Párom telefonos érdeklődésére a lány elmondja, hogy mennyire jó volt a terv, dehát mégegyszer összeültek, és talán merész. Egyben szeretne elbúcsúzni, és majd egy új kolléganő fogja keresni, mert ő elmegy a cégtől.....

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr6130207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bcyke blogberlo, aki ott sem volt · http://kacatvilag.blog.hu/ 2007.01.23. 20:10:19

És akkor - no meg máskor is sokszor, mondjuk pl. mikor a saját cégnél állítólagos másik emberekkel próbál dűlőre jutni dolgokban - gondolkodik el az ember, hogy hogya szarban van az a sok kőkemény munkaerőpiaci cucc, hogy 20 nyelv beszélése, 8 diploma, giga gyakorlat, életen át tanulás, isteni tehetség, interjúztatás, AC teszt, HR, meg az a sok faszom penge észjátszás és profizmus fíling, mikor ez a sok gyökér, 30 kilós kölyökmajomtestű hangember a saját farkát nem találja meg, és egy talpraesett utcaseprő, józan paraszti ésszel, egészséges intelligens dolog és lényegátlátással, no meg vagy 6 általánossal a seggéből kirángatja!!!!!!!!!!!!!

edina · http://edinalorincz.com/photoblog 2007.01.23. 23:40:57

bcyke, bíztató, épp állást keresek... (na nem mintha eddig nem tudtam volna...)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.01.24. 10:51:58

Hajrá Edina!!!! Merre seretnél elhelyezkedni?

Az egyik furcsa dolog, amit írtam is, hogy egyes cégeknél (eddig azt hittem, hogy csak az állami intézményeknél, de nem) egy embernyi feladatot apróznak szét 4-5 munkatárs között. Ez több okból is rossz: gyengíti és lassítja a döntési folyamatokat, és 5 ember dolgozik kevesebb pénzért, nem motivált eléggé, hiszen csak egy bábu a társasjátékban. Ha a területen dolgozók számát az 5-ről 2-re csökkentenénk, és köztük osztanák meg a fizetést, az sokban javítana a helyzeten.
A 8 diploma és az 5 nyelvvizsga meg annyira nem határoz meg senkit....Nekem 2 diplomám van, de soha, sehol, senki nem kérte. Inkább sajnálom, hogy nem az angolt nyomtatm a másodiploma helyett (a franciával semmire sem megyek), az fontosabb lett volna. Bár lehet, hogy a multi cégnél számolják a diplomát is, nem tudom...

bcyke blogberlo, aki ott sem volt · http://kacatvilag.blog.hu/ 2007.01.24. 11:23:11

Azé a sok papír, ha patent a tag, igen is meghatároz, ne vegyük el azoktól az elismerést ezzel, akik konkrét emberek, és sok melót tettek bele a sok papírokba, és fejlődve épültek is még más segget vakargatot, és azt még ki is tudják magukból hasznosítani a köz érdekében!
Aki meg helyből hülye, az tényleg a seggét törölgetheti a papírjaival, vagy a homlokát, ha a kettő mondjuk eleve nem ugyan az!
Az, hogy Tőled senki nem kérte, az lehet isteni nagy szerencse is, meg még más világ is, vagy az is ha valahová legalább előszörre, vagy legalább egyszer bekerülve akár azok nélkül is, ki tudtad magad frankón pakolni a gyakorlatban az életben az asztalra és megfeleltél, bejöttél, akkor már tovább nem is lényeges valójában, mert az ottan halmozott respekted, meg a mindenféle tőkéd (kapcsolati, tapasztalati, stb.) visz tovább már papírtalan, mert eleve húznának ki onnan azok akiknek ilyen kell mint Te, úgy, hogy eleve ők koslatnak Te utánad.
És ezzel egy cseppet sem a Te érdemeidet, kvalitásaidat kívánom csökkenteni!!!
Azért ez egy más pozíció, mint egy mostani, meg kezdő, meg kereső, kinek a 8 diploma, meg 5 nyelv csak a beugró ahhoz, hogy még le se szarják azok a pengék, akik tökéletességük büszke tudatában kilencen matyiznak egy darab szar prospektust.

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.01.24. 12:37:21

Láttátok, hogy most már megfésülték a hozzászólásokat??? Innen is köszönöm szépen!!!!!

edina · http://edinalorincz.com/photoblog 2007.01.24. 13:43:16

Segédprogramozói és újságírói papírral, kommunikációs, enyhe PR-es képzéssel, szervezős múlttal, fotós megszállottsággal - szinte bárhol, ahol nem kell politikáról elemzéseket írni, és még kreativitásom is kiélhetem (amellyel, remélhetőleg, nem csak szerintem rendelkezem). Az egészben viszont az a "szép", hogy nem vagyok állampolgár (van tartózkodási engedélyem), és ez az átlagmagyart elég érzékenyen érintheti...
Persze még hiszek a csodákban és az igazság végső győzelmében... :)

edina · http://edinalorincz.com/photoblog 2007.01.24. 13:59:19

1-hez. álláshirdetésekből többre (haha).
süti beállítások módosítása