Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Tán aludjon állva?

2009.03.23. 15:34 | piroskaesfarkas | 20 komment

A harmadik kórházi éjszakát megelőzően egy csecsemősnővér jött be a szobámba, hogy megmutassa, miként kell bepelenkázni a gyereket, amit Farkas sajátított el lőször, és azóta is Ő csinálja, mikor itthon van (eltelt a rövidke hét, és ma már sajnos dolgozik). Aztán az orrom alá dugott egy papirlapot, hogy írjam alá, hogy mindezt megmutatta, és onnantól kezdve éjjel nálam marad a gyerek, nem adhatom le az újszülöttosztályra, amíg alszom. Hát nem is aludtam.

Jópofa szerkezet ez az átlátszó falú, gurulós izé, amiben a kismamák toligálják a folyosón újszülött kisdedüket (különös higanymozgással, s már messziről kiszúrjuk, ki az akit alvázában vagdostak, és megint más a lábhúzása annak, aki császáros volt), akik ebben töltik kórházi napjaik nagy részét, s úgy van kitalálva, hogy be lehessen forgatni az anyuka ágya fölé, úgy, hogy a baba feje akár öt centire legyen a mama szemeitől. Igaz, hogy így nem lehet megmozdulni sem az ágyban, aludni meg pláne, de leglább a lehető legközelebbről lehet ellenőrizni, hogy rendesen lélgezik -e a csemete, nem jön fel semmi a szájába /ból, nem fullad, és egyáltalán, jól fekszik -e az a gyerek? Merthogy állítólag sehogysem jó, mindenhogy veszélyes, és tán az lenne a legideálisabb, ha valahogy felállítva tudnám altatni.

Kölcsöndoktor szerint csak a hasonaltatás a megfelelő, mert ha bukik, akkor így kijön belőle, tudja forgatni a fejét (én úgy vettem észre, hogy átpakolja a buksiját egyik oldalról a másikra, de mivel még nem elég erős a nyaka, középen megáll megpihenni, és ilyenkor lehuppan a kis kuglija a matracba, és frászt kapok, hogy nem jut elég levegőhöz), meg jót tesz a kis hasának is. Mellesleg az elsősegély tanfolyamon, amikor abölcsőhalál megelőzéséről tartottak előadást, elhangzott, hogy az egyik rizikófaktor a hasonaltatás.

A csecsemősnővérek közül volt, aki ezt a véleményt osztotta, hogy csakis kizárólag hason szabad, az ortopéd orvos is ezt mondta, hogy jót tesz a tartásának, stb. Megint másik nővérke rám szólt, hogy nehogy hason altassam ezt a szegény babát, még megfullad, hát nem hallottam a bölcsőhalálról?????!!!! Egyértelmű, hogy háton kell altatni a gyereket. Amit meg Kölcsöndoktor utasít el homlokegyenest, mert így könnyen félrenyelhet, ha bukik, vagy büfizik.

Farkas végigtelefonálta a barátnőimet, közvéleménykutatott, és a legtöbben az oldalfekvést alkalmazzák/ták, mégpedig úgy, hogy kitámasztották a baba kis hátát egy párnával, vagy összetekert törölközővel. Végül mi is így altatjuk, nagyon ritkán hason, de még mindig nem állítom, hogy nyugodt lennék ez ügyben (sem).

A gyerekorvos pedig azt válaszolta, hogy nem akar állástfoglalni, mert nincs egyértelmű megoldás. Köszönöm.

Azt hittem, hogy a szuper bébiőr, meg a légzésfigyelő megnyugtat minket annyira, hogy egyedül merjük hagyni a Migyerekünket a babaszobában, és majd hallgatózzuk az adóvevőn, de persze eszembe sem jutottkülön aludni Tőle. Bevonultam a szobájába a kanapéra, sőt, még a kiságyát is elhúztam a faltól, tíz centire közel toltam az ágyamhoz, és felkapcsolt kislámpánál alszom mellette. S mivel pocsék idő van (amióta hazajöttünk, tombol a szélvihar), hiába szereltük fel a kutyarácsot (=gyerekrács), nem nyihatom ki az ajtót, mert olyan hideg van kint....Ráadásul Farkas még beteg is lett, tehát még oda sem bújhat mellém, hogy pár órára összekifliződjünk, és együtt nézzük a gyereket. Rettentően hiányzik!

A kórházban alig vártam, hogy hazaengedjenek, bőgtem, hogy egyedül vagyok, Farkas nélkül, mikor meg itthon aludtam, azon bömböltem, hogy néha visszavágyom a kórházba, ahol kiszámított menetrend szerint töltöttük a napokat, ha bármi baj volt, a szobámmal szemben volt a csecsemőosztály, és bármikor átgurulhattunk a kérdésimmel (igaz, hogy a válaszok eltérőek voltak, de mégis volt egy háló).

Szóval mégis, hogy kell altatni egy ilyen pici gyereket?????? Hason, háton, oldalt, vagy tán állva????? És meddig normális, hogy felkapcsolt lámpánál alszunk, és nem bírok leválni Tőle, és a bébiőr csak egyetlen dologra használjuk, hogy beszélgessünk rajta keresztül Farkassal, aki a hálószobánkban alszik a folyósó egyik végén, én meg a másik végén a gyerekkel.....

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr621020363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egykerekszilva 2009.03.23. 16:27:23

Általában háton altattam mindkettőt, bár néha napközben hasra fordítottam őket. Sokféle ötlettel találkoztam, aztán végül a háton altatás mellett döntöttem. Ezt neked kell tudnod eldönteni, hogy miben bízol, mi lesz jó Mütyürkének. A nagyobbikkal kb. 1 éves koráig aludtunk úgy, hogy a szobában égett a kis csillag, a másodiknál már bátrabb voltam, a kórház utáni hazajövetel éjszakáján már eloltottam a lámpát, nem volt semmi baj. Sötétben is lehet szoptatni, bár akkor már rutinosabb voltam.

Liána 2009.03.23. 17:04:42

Először is nagyon gyönyörűséges ez a kis Mütyüri lányka. Másodszor én mindkét gyerekemet hason fektettem, és megnőttek. Akkor még légzésfigyelő sem volt. Én is minden miatt paráztam, sírtam (miért nem alszik, miért alszik, miért sír, miért nem sír, miért nincs tejem, miért van ennyi). Mindezen traumákat szerintem mindannyian átéljük az első babánál, de a babák 99,99999999 %-a sikeresen átvészeli a stresszes és aggódó szüleit. Pár hónap és maga fordul amerre akar. Azt látom én is, hogy a mostani mamik inkább oldalra rakják a babát - és ha majd tud fordulni fordul ő hanyatt vagy hasra. Mi is együtt aludtunk a babákkal kiskorukban, egészen addig amíg nem álltak fel. Kb. 7-8 hónapos korukig, mert akkor már nézték miket ténykedünk a szobában, ami nem mindig tartozott rájuk... Szóval ez most az első gyerek utáni stresszesebb időszak. A második baba már rutinból megy az embernek, de hát ez most neked nem túl nagy vigasz. Szerintem tök jó amit csinálsz, ügyes vagy és nem véletlenül választott Benneteket Mütyürke!! És itt mi mind nektek szurkolunk és felidézzük, hogy mi is milyen "bénának" éreztük magunkat, de azért csak megnőttek egészségben a mi gyerekeink is (bár erre nem mindig fogadtunk volna.) Szóval hajrá, hajrá és majd aludni is fogsz :)

Ilonana · http://ilonana.freeblog.hu 2009.03.23. 17:09:29

Drága Piroska! Ez a "problémád" nem sokáig lesz az! Nálunk ugyanis hiába tettem le a (stabil) oldalfekvésben ami szerintem a "jó" hisz ha bukik akkor így is kijön aminek jönnie kell (tapasztalat) de pár hét múlva fogta magát és hasra fordult! És mai napig úgy alszik mert ő úgy szeret.
(Mondjuk a migyerekünk már a születése másnapján tartotta a fejét.)
Ajánlom a konektorba dugós éjjeli fényt. Mi mai napig úgy alszunk. Az nem olyan erős de szoptatni anélkül nem tudok és nem is akarok. Muszáj látnom valamit.
Hallgass az ösztöneidre és a Tigyereketekre. Észrefogod venni, hogy neki hogy jó.
Jól csinálod! ;o)

minyike · http://enkisfalum.blog.hu/ 2009.03.23. 17:41:33

Nálam pont a két gyerek között volt a nagy szemléletváltás: a nagyobbiknál mindenhol azt lehetett még hallani, hogy hason kell aludni a bukás miatt, a kisebbik idejében pedig már azt, hogy hanyatt a bölcsőhalál miatt. Úgyhogy a kicsit próbáltam hanyatt altatni, de nem volt hajlandó sosem addig aludni, amíg hasra nem fordítottam (kivétel volt a ringó babakocsi). Ennyit az elméletekről. Úgyis ők döntik el.

Eriberi33 2009.03.23. 19:55:21

Mi 3 hónapig aludtunk együtt Liluval. Pontosabban én vele, Apja a hálóban... Kislámpával, szemüveggel a fejemen, légzésfigyelővel, rácsvédő persze le volt szedve, hisz ha ott lett volna hogy látom??
Én a hason altatás mellett döntöttem. Attól jobban féltem, hogy belefullad a bukásba, mint attól, hogy ne fordítaná el a fejét. De a légzésfigyelő mindenképen figyelt alatta! De az is igaz, hogy Lilu már 5 órásan megtartotta a fejét...

Mirwen · http://newrim..freeblog.hu 2009.03.23. 21:39:38

én eddig végig háton meg oldalt altattam. hasra most kezdtem tenni, de csak öt percekre és nappal, mert abból nálunk nagy ordítás lesz.

azért hát+oldalt, mert a bariszőrön nem lehet hason.
de néha bukik háton is meg oldalt is, és minden esetben ügyesen kibuggyantja a száján oldalt a cuccost. ha háton van, még el is fordul. Ki van ez találva :-)

----
este nálunk besüt az utcai lámpa az elég is, ha mégsem, akkor arra az estre van egy kis piros lámpánk, és az ég éjjel. ez jelzi is hogy éjszaka van.
----
nem bébiőr kell a nyugodt alváshoz hanem légzésfigyelő, legalábbis nekem mindig az volt a félszem hogy nem vesz levegőt, és a légzésfigyelő - amit először a világ baromságának tartottam - beüzemelése óta tudok nyugton aludni.
-------
eb is beteg volt mikor hazahoztuk Zsófit, de szerintem ez valahogy úgy van kitalálva hogy arra már immunis, mert meg se érezte, el se kapta, sőt apja is gyorsabban gyógyult ;-)ú
---------

az együtt alvást meg oldalkocsis módszerrel kell megoldani: francia ágy mellé a kiságyat/mózest/bölcsőt, és már kész is a minden igényt kielégítő megoldás.
mikor már kicsit nagyobb (amikor már nem aggódik ennyire az ember) még mindig átköltöztetheted a gyerekszobába. Addig legyetek inkább mind a hárman együtt, az testileg-lelkileg gyógyír.

Katónéni 2009.03.23. 21:39:58

Drágám!
Annyi mindennel meg tudnálak nyugtatni.
Skype-on ??????????

edinalorincz · http://edinalorincz.com/photoblog 2009.03.24. 00:09:53

hihetetlenül csodaszép egy a gyerek! :)))

tsetten 2009.03.24. 06:11:46

fektesd oldalra, picit a hátát megtámasztva, ez amolyan félig így félig úgy megoldás, ha bukik kijön, de azért nem nyomja hason a belső szerveit, így diszkomfort érzete sem lesz, és egyébb rémségek is elkerülnek, Ha meg akar majd úgyis hasra fordul, ha eljön az ideje.
EGYRE NAGYON VIGYÁZZ sose ketesd folyamatosan egy oldalra, mert meghúzódhatnak az izmai, "egyoldalas" lesz, gyengülhet az elhanyagolt oldala- szeme, és akkor járhattok korrekciós masszázsra és tornára. Szóval igyekezz forgatni a kiságyba.

Saille · http://ficsergo.blogspot.com/ 2009.03.24. 07:48:34

Ahogy látom mi is mindenfélét mondunk. Nálunk is úgy volt, ahogy Minyikénél. Mondjuk engem nem érdekelt mit mond a tudomány, úgy fektettem a babát, ahogy nyugodt volt. A fiam csak hason volt hajlandó aludni, a lányom pedig hanyatt, esetleg így befészkelve a korai időszakban oldalt. Nem érzem, hogy a döntés rajtam állt volna, sosem kényszerítettem volna a gyereket olyan pózba, ahogy nem nyugodt. Az biztos hogy amíg újszülöttek voltak, a kicsi, "fészkes" helyeket és nem a tágasat szerették (mózeskosár, keresztbe a kiságyban vagy mint pl. a te picurid a babakocsis képen).
Mütyürke napról napra szebb!

BPanka 2009.03.24. 09:12:10

Először is én is azzal kezdeném, hogy álomszép a kicsilányotok, Piroska. :-)
Ami meg az alvás mikéntjét illeti, szerintem épp abból látszik, hogy ez nem életbevágóan fontos kérdés, hogy mindenki másképp csinálja, és mindegyik megoldás tud működni. :-)
Én például az első lánykámat háton altattam, mert többen javasolták azt, mint a hason altatást, most a másodikkal viszont erősebb szempont volt, hogy ne bömböljön, és mivel ő csak hason szeret alduni, hát engedtem neki, és ő úgy alszik.
Ez az oldaltfektetés nálunk nem vált be, egyik lány se szerette, de amúgy nekem jó ötletnek tűnik. :-)
akárhogy is, Piroska, biztos vagyok benne, hogy hamarosan ráéreztek a nektek leginkább megfelelő megoldásra, és nem telik bele sok idő, és már egész jól fogsz aludni te is. :-) (Mondjuk fogalmazzunk úgy, hogy csak akkor fogsz ébredni, mikor nagyon muszáj. :-D)

vorosbegy71 2009.03.24. 10:27:53

először is szeretném megköszönni, hogy ezekben zsúfolt napokban is felajánlottad a segítségedet cukor ügyben, köszönöm szépen még egyszer...a diétámat és a sikereimet-kudarcaimat a www.cukromcukrom.freeblog.hu oldalon írom, bár nem kérem, hogy olvass rendszeresen, de ha tudsz bármiben segíteni, ott szedem összze a tanácsokat...

alvás: Donát csak hason szeretett aludni, Dóri csak háton, Barnit meg én is mindig kitámasztottam az oldalára...egyébként gyorsan meg fog oldódni ez a gond, mert pár hónap és Műtyürke is jelezni fogja, neki hogy a legjobb...ha meg már fordulnak, akkor teljesen mindegy, hogyan tesszük le őket!
olyan nagyon szééééééééééép :))))))))))))

vorosbegy71 2009.03.24. 10:34:44

elszállt egy baromi hosszú kommentem, kezdem előlről!
először is köszönöm szépen a felajánlott segítséget cukorügyben, a diétámat, kudarcaimat-sikereimet, a cukromcukrom.freeblog.hu oldalon örökítem meg...persze nem várom el, hogy szakíts most időt rám, van fontosabb dolgod is :)))
a
altatás: Donát csak hason szeretett aludni, hát hason altattam...Dóri csak háton, úgy altattam...Barni szerette ezt a kitámasztást...egyébként pár hét és Mütyürke is jelezni fogja hogy a legjobb neki...meg gyorsan eljön az idő, mikor már emelik a kis fejüket, mikor forogni tudnak és akkor úgy is úgy alszanak, ahogy nekik a legjobb, addig én is így az oldalt fekvést választanám )
Mütyürke gyönyörűűűűűűűűűűűűűűű...Farkas gondolom szerelmes belé ugye?

Monyeszka 2009.03.24. 13:04:18

Nagyon szép babád van!Gyönyörű nagyon!:-)

Ingrid 2009.03.24. 21:09:11

Gyönyörű Kisvirágszál!!!!!! :) Ez a legfontosabb észrevételem :)
A többi egyéni és egyedi megszokás-vélemény és rálátás kérdése., mert ami nekem bejött, az nem biztos, hogy másnak is tuti recept lesz...
Heléna egyébként légzésfigyelő nélkül, hason aludt mindig és még él :)

mamaka2 2009.03.24. 21:24:37

Illene elolvasnom az előttem szólókat, de ennyire még akkor se futná a türelmemből, ha nekem írták volna. De mivel nem lakunk messze, könnyedén kölcsönadnám a speckó csecsemőtoldaltfektető párnánkat - talán épp a kislányos mintájú nincs kölcsönadva, a fiús valakinek kellett. Ha szeretnéd, csak írj ide pár szót: pponthu@hotmail.com

Bogaram 2009.03.25. 10:01:06

Kedves Piroska! Amit leírtál ez jellemző minden területen. Mindenki máshogy gondolja, sőt óv egy általa rossznak vélt megoldástól.
Luca nagyon hasfájós baba volt, de annyira beparáztattak, hogy nem mertem szinte sose hason altatni a bölcsőhalál miatt.
Ma már persze máshogy csinálnám, de hát akkor annyira bizonytalannak és egyedülhagyottnak éreztem magam :-(
Szerintem jó, hogy így oldalt fekteted, főleg ha a picinek is tetszik ez a megoldás.
Luca egyébként ha a hátán feküdt is, ösztönösen oldalra fordította a fejét, tehát ha jött is volna valami ki a száján, akkor sem okozott volna gondot.

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2009.03.25. 16:11:46

Hát ez az, mindenki másképp csinálja:-)
Eddig a gyerek nem jelzett, hogy hogy jobb neki, mert mindenhogy jól érzi magát, ahogy látom. A doktornő tanácsára éjjelre oldalt fektetjük (egyik éjjel az egyik oldalán, a következőn meg a másikon), napközben meg vagy ölben van, vagy hason fektetem, nagyon ritkán hanyatt.

Mamaka! Nagyon köszönöm a felajánlást, de egy párnával oldottam meg a kitámasztást, remélem az is jó!:-)

mamaka2 2009.03.25. 22:05:31

Jó hát! De ez olyan szép kis fehér alapon kék virágos és elöl a pocakot is támasztja. Szóval bármikor szeretnéd, szól!
süti beállítások módosítása