Élménypillanatok lapozgatása

Mindig is szerettem a meséket, kisgyerekként, elalvás előtt félálomban ringatózva, akár hangosan felolvasni egy számomra kedves valakinek, vagy kockás plédbe burkolózva belelapozni varázslatos történetekbe. Most én mondok mesét, és én leszek benne a tündér, mert mindig ők voltak a kedvenceim!:-) Lapozgatok porosodó és új élménypillanataink között....Csak úgy, mert lelkes gyűjtőjük vagyok:-) Kérlek, a blogomban található írásaimat és fotóimat ne használd fel az írásos engedélyem nélkül! Köszönöm!

MEGBESZÉLÉSEK

A blogomban található szövegek és képek felhasználása csak az írásos engedélyemmel lehetséges! Kérlek, ne használd a fotóimat a megkérdezésem nélkül! Köszönöm!



éppenmost bekukkantó kedves valaki

Napszámolgató

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Többsincs királyfi

2007.01.29. 10:10 | piroskaesfarkas | 9 komment

A szombati könyves napom elmaradt....Azért is különleges alkalom lett volna, mert sosem indultam még úgy el otthonról, hogy márpedig ma könyvet fogok venni, csak akkor került új példány a birtokomba, ha éppen arra jártam, megláttam és megvettem, ajándékba kaptam, vagy a papám régen mindig hozott haza egy csomó új könyvet, mikor megkapta a fizetését. Sajnos - ez az én hibám- valahogy nem fordítottam elég figyelmet erre, vagy talán pénzt vagy az időt sajnáltam rá (mármint arra, hogy elmenjek egy könyves boltba), nem is tudom.....Persze, azért mindig van mit olvasnom, de közel sem annyit töltök el egy jó könyv társaságában, mint amennyit régen.

Ennek kapcsán fontosnak tartottam, hogy megemlékezzek az első olyan könyvről, amit ténylegesen olvastam, és nem nekem mesélt belőle valaki, és annak írójáról, a nagy mesélőről, Benedek Elekről, és az ő Világszép nádszálkisasszonyáról, és persze megannyi csodás mesekönyvéről!!!! Apukám kislánykoromban egy régi lexikonból megmutatta nekem a "bácsit", aki a kedvenc történeteimet írta, és onnantól méginkább nagy becsben tartottam az én mesés köteteimet, és azt gondoltam, hogy Benedek Elek egy jóságos manó bácsi, mert ki más tudhatna elmesélni ilyen csodálatos történeteket???!!! Most, hogy gondoltam rá, és újból megkerestem egy fotóját, látom is, hogy mitől gondoltam Őt manónak!:-)))

Emlékszem, annyira lenyűgözött a Nádszálkisasszony, hogy a Mamámék megvették nekem az akkoriban fellelhető összes könyvét, mint pl. a Többsincs királyfit, melyeket aztán többször is elolvastam. Persze mindegyiket őrzöm, valahol a pincében, dobozokba csomagolva, és arra várnak, hogy egyszer legyen egy szép könyvespolcunk, ahová kipakolhatjuk az összes kötetet.

Mikor a nagymamám meghalt, az összes könyvét rám hagyta, mert mikor Nála aludtam, mindig a könyvei között kutattam, és kölcsön is kértem egy-egy példányt, megígértem, hogy visszahozom, de általában mégis megtartottam:-)) Ezen mindig mosolygott, és azt mondta, hogy nálam biztonságban és nagy becsben lesznek ezek az öreg könyvek, ha Ő már egyszer nem lesz (sosem gondoltam arra, hogy olyan is lehet, hogy Ő majd egyszer nem lesz....). Több bőröndnyi klasszikust hoztam el pár hónappal azután, hogy Mama elment, de azóta sem kerültek méltó helyre, és a többi könyvvel együtt bedobozolva hevernek a pincében. Talán tavasszal meg tudjuk csináltatni az asztalossal az általam elképzelt és lerajzolt polcot, amelynek reményeim szerint üveges ajtajai lesznek, és így nem porosodnak majd a lapok, és lesz egy kihajtós része is, amiből íróasztalt lehet majd varázsolni, és az ecserin szerzek majd hozzá igazi, régi tintatartót!!:-)))

Mikor még suliba jártam, és tavaszodott, a hosszú tél után először érezhettük a bőrünkön, hogy melegít is a nap, na akkor én már vágytam Agárdra, a nagymamámhoz, aki már kora tavasszal leköltözött a Papával- majd mikor Ő meghalt, már csak egyedül- a nyaralóba, és arra gondoltam, hogy milyen jó is lesz az új könyveimmel himbálózni az öreg, rozsdás hintaágyon. Még ma is imádom megszagolni a könyveket, szeretem amikor két ujjam közé fogom a lapot, mikor már majdnem a lap aljára érek, és olyan jó, mikor én dönthetem el, hogy mikor hagyom abba az olvasást, és rakom bele a könyvjelzőmet a két lap közé...... Fontos pontja gyerekkorunknak ez a piros hintaágy, amióta csak az eszemet tudom, ott állt a kertben, és bírta a rohamunkat: volt már Orion űrhajó, és a felső vasba kapaszkodva hajtottuk, hogy felszálljon, volt indián sátor, amikor átdobtunk rajta egy lepedőt, nagy családi fotózások színhelye, mert mindenki ráfért a képre, ha rajta és előtte álltunk, és itt szerettem a legeslegjobban olvasni is, sehol máshol nem esik annyira jól, mint ott. Pár évvel papa halála után a nagymamám úgy döntött, hogy eladja az agárdi gyermekkori birodlamunkat, pedig alig ért valamit a kopott kis házikó, és a piciny kert, de mégsem tudtuk lebeszélni róla........Ritkán járunk arra, de ha mégis, mindig kérem a páromat, hogy nézzük meg kívülről a házat (megígérem neki, hogy nem fogok bőgni, de most tényleg!! - aztán persze megsértődöm, hogy miért nem vígasztal, mikor egy órája hullajtom a könnyeimet hazafelé....). Szomorúan láttam, hogy kivágtak fákat, és a napocskás rácsot is levették az ablakokról, modernebbre cserélték, és féltékenyen nézem, hogy a "mi házunkban" mások laknak már, de azért megnyugtató, hogy a piros hintaágyat valamiért megtartották, kicsit csálén és kopottan.:-)

Tehát, adott az újabb küldetés, tavasszal megtalálni a kertünkben (ami még kialakítás alatt van, és az asztalossal is alkudozom, mert szereztem jó kis bontott gerendákat, amelyekből elképzeltem egy hintaágyat) az új legeslegjobb olvasó kuckómat!!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskaesfarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr2431847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

edina · http://edinalorincz.com/photoblog 2007.01.29. 15:06:44

:)
Nekem Grimm maradt meg, mint akitől felolvasott anyukám, de az első magam által végigolvasott könyv (khm, 3 kötet, Joy Adamsontól az Elzás sztori) sokkal emlékezetesebb élmény a mai napig...
A könyvjelzőket én imádom, persze sosincs. Leginkább képeslapokat szoktam erre használni, a kedvencem egy Tadzs Mahalos volt, persze ez most a szülői lakás íróasztalában pihen. (És most felírom, h legközelebb hozzam el. :) )

Zsuzsó 2007.01.29. 16:55:47

Benedek Elek meséi nagyon jók, de én Kipp Kopp Fan-vagyok.Kívülről fújtam az összeset, és a nagymamám mindig lelkesen asszisztált hozzá, mikor lapozni kellett, vagy "véletlenül" hibázott a történet felolvasásában.Hirtelen most annyi könyv futott át az agyamon, ami megfogott, hogy sokáig itt ülnék és írnám a címeket.:o)
Tanácsom, a netről is lehet vásárolni, és ha többet veszel, még a postaköltséggel is megéri.Ja, és vannak kedvezmények is.

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.01.29. 17:22:08

Zsuzsó, a Kipp-Kopp a gesztenyés????
És hogy álltok a "Kisvakonddal"?:-)) Az iker unokaöcsiknek most abból olvas az unokatesóm, de úgy látom, Ő még jobban élvezi:-)))
Elzáról neveztük el az unokabátyjám kutyusát gyerekkorunkban!!!
Könyvjelzőm nekem sem volt sokáig, amíg nem kaptam egy tüneményeset, amit őrizgetek (momentán nem találom, hm...), lefotózom, ha meglelem (persze nem olyan profin, mint Edina!!!).

A kolléganőm is mutatott jó kis online antikváriumot, azt ismeritek?

edina · http://edinalorincz.com/photoblog 2007.01.29. 21:02:23

mi az A. nevű könyváruház-lánctól szoktunk könyveket vásárolni online, de előtte mindig van élő felmérés, belelapozás, barangolás. azért az kell. :)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.01.30. 10:34:24

Igen!!!!!!!!!!!!!! Így én is rendeltem már könyvet, de az nem ugyanaz, mint amikor elindulnék, leülnék egy süppedős fotelba, lapozgatnék, stb. Tom Hanks játszik egy filmben, azzal a szőke, rövidhajú színésznővel (nem jut eszembe a neve), és a történetben a nőnek van egy picinyke mesekönyves boltja, a fazon meg nyit egy óriási könyv áruházat, nem messze a nőtől. Láttátok??? Na, olyan cuki kis mesekönyves boltot szeretnék én is!!!!! És minden hétvégén felolvasást tartanak a gyerekeknek, és persze alig élnek meg velőle, de az anyukájáé volt, és őhagyta rá.....

edina · http://edinalorincz.com/photoblog 2007.01.30. 10:47:47

Meg Ryan, az egyik kedvencem :)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.01.30. 11:40:23

jaj, igen, Ő!!! Akkor láttad azt a filmet? Valahol otthon meg is van nekünk. És a végén, a találkozás:-))))
És a Francia csók c. film?:-)))

jou 2009.09.30. 00:55:05

@piroskaesfarkas: Már azóta biztos eszedbe jutott, A szerelem hálójában a film címe, és én is kismilliószor láttam. Nem összekverendő a Szerelem HULLÁMHOSSZÁN-al, amiben szintén ők ketten játszanak. :)
süti beállítások módosítása